Graikija tikisi apsieiti be naujos paskolos

Graikijos finansų ministras Yanis Varoufakis šeštadienį pareiškė, kad jo šalis galėtų apsieiti be naujos paskolos, jeigu jos skolos būtų restruktūrizuotos, Atėnams laukiant žinių, ar pavyko užsitikrinti kritiškai reikalingą išmoką pagal finansinio gelbėjimo programą.

Graikijos finansų ministras Yanis Varoufakis kritikavo euro zoną, perspėdamas, kad ji „numirs, jeigu nepasikeis“.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Graikijos finansų ministras Yanis Varoufakis kritikavo euro zoną, perspėdamas, kad ji „numirs, jeigu nepasikeis“.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

May 2, 2015, 5:43 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 4:34 AM

Paklaustas, ar šalis galėtų apseiti be tų lėšų, Y.Varoufakis sakė dienraščiui „Efimerida ton Sindakton“: „Aišku, kad gali. Tačiau viena sąlygų, kad tai įvyktų – svarbus skolų restruktūrizavimas.“

Graikija, kuriai reikalingas susitarimas, pašalinsiantis kliūtis pervesti 7,2 mlrd. eurų išmoką pagal Europos Sąjungos ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) pagalbos programą, kol šalies iždas visiškai neištuštėjo, praėjusią savaitę atnaujino derybas su tarptautiniais skolintojais.

Savo interviu, kuris paskelbtas šeštadienį, originalių pažiūrų finansų ministras taip pat kritikavo euro zoną, perspėdamas, kad ji „numirs, jeigu nepasikeis“.

Y.Varoufakis pridūrė, kad „jokiai šaliai, ne vien Graikijai, nereikėjo prisidėti prie tokios netvarios valiutos sistemos“.

Tačiau jis pažymėjo, kad „viena yra kalbėti, jog mums nereikėjo įstoti į euro (zoną), o kas kita – sakyti, kad turime (iš jos) pasitraukti“, nes dabar išėjimas nuvestų į „nenumatytą neigiamą padėtį“.

Paklaustas apie įžeidimus, kuriuos esą jam reiškė Eurogrupės šalių finansų ministrai per įtemptą susitikimą Rygoje balandžio 24 dieną, Y.Varoufakis nuo tiesaus atsakymo išsisuko.

Žiniasklaidoje minėta, kad jo kolegos jį vadino ir „lošėju“, ir „mėgėju“, ir „avantiūristu“.

„Tokie žodžiai tikrai būtų dideli įžeidimai, jei jie būtų buvę pareikšti. Bet to nebuvo“, – sakė Y.Varoufakis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.