Deklaravimo pabaigos išvakarėse – sistemos kaprizai

Artėjant paskutinei dienai, kuomet gyventojai dar gali deklaruoti pajamas ir turtą, ėmė strigti Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) Elektroninio deklaravimo sistema (EDS). Inspekcijos atstovai tikina dedantys visas pastangas, kad nesklandumus pašalintų.

VMI sulaukė per 900 tūkst. pajamų deklaracijų.<br>T.Bauro nuotr.
VMI sulaukė per 900 tūkst. pajamų deklaracijų.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis

2015-05-03 12:16, atnaujinta 2018-01-05 03:41

EDS veiklos sutrikimus Lrytas.lt skaitytojai pastebėjo sekmadienio rytą. Jie nurodė negalintys prisijungti prie sistemos – naršyklė išmeta klaidą ir ragina prisijungti iš naujo.

VMI komunikacijos vadovas Darius Buta paaiškino, kad su problemomis susiduria tik dalis prie sistemos bandančių prisijungti vartotojų.

„EDS aptarnauja keli serveriai, lankytojai į juos nukreipiami automatiškai. Dalis gyventojų prisijungia be rūpesčių, bet, kadangi skirstytuvas nukreipia į skirtingus serverius, vienas ar kitas serveris gali neatsakyti ir lankytojui rodoma klaida. VMI metė visas pajėgas, kad visi serveriai veiktų tinkamai“, – teigė D.Buta.

Kodėl dalis sistemą aptarnaujančių serverių veikia su sutrikimais, D.Buta paaiškinti negalėjo – priežastis specialistai dar aiškinasi.

Pirmadienis – paskutinė diena, kuomet gyventojai turi užpildyti pajamų ir turto deklaracijas. VMI atstovas priminė, kad gyventojams, kurie privalo pateikti deklaracijas ir dar nėra to padarę, pirmą savaitę už vėlavimą nebus taikomos sankcijos. Vis dėlto mokesčių mokėtojai, kurie turi sumokėti gyventojų pajamų mokestį iki gegužės 4 dienos, turėtų žinoti, kad jau nuo kito antradienio jiems pagal galiojančius teisės aktus bus skaičiuojami delspinigiai – 0,03 proc.

Ketvirtadienį skelbta, kad VMI sulaukė per 900 tūkst. pajamų deklaracijų. Pernai, deklaruodami už 2013 metus, gyventojai pateikė 980 tūkst. pajamų deklaracijų. VMI duomenimis, dalis gyventojų (apie 40 tūkst.), kurie privalo pateikti turto deklaracijas, dar nebuvo to padarę.

Paskutinėmis dienomis suskubo deklaruoti ir smulkieji verslininkai, pernai veiklą vykdę su individualios veiklos pažyma ir verslo liudijimu. Jie pajamas turi deklaruoti nepriklausomai nuo to, ar pernai gavo pajamų ar ne.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.