JAV – mėsainio, o Rusijoje – barščių sriubos tyrimas

Amerikiečiai turi mėsainio „Big Mac“ indeksą, o rusai – barščių sriubos. „Big Mac“ indeksas naudojamas siekiant įvertinti realius valiutų kursus, o pagal barščių tyrimą galima sužinoti, kiek Rusijos šeimininkėms per metus pabrango sriuba.

Prieš metus daržovės burokėlių sriubai Omsko turguje kainuodavo 165 rublius.<br>123rf nuotr.
Prieš metus daržovės burokėlių sriubai Omsko turguje kainuodavo 165 rublius.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 4, 2015, 2:35 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 1:12 AM

Mėsainis pasirinktas kaip „universalus“ produktas dėl jį sudarančių produktų įvairovės (mėsa, daržovės, duona, prieskoniai) bei todėl, kad juo prekiaujama apie 120 pasaulio šalių. „Big Mac“ indeksą nuo 1986 m. sudaro britų savaitraštis „The Economist“.

Pagal mėsainio „Bic Mac“ kainą JAV doleriais skirtingose galima palyginti, kurių šalių pinigai yra pervertinti, o kurių – per daug nuvertinti. Pavyzdžiui, 2011 metais paaiškėjo, kad litas JAV dolerio atžvilgiu buvo nuvertintas penktadaliu.

Tačiau amerikiečių leidiniui „The Wall Street Journal“ įdomiau ne mėsainiai, o rusiški barščiai. Infliacija Rusijoje siekia lubas, todėl galima palyginti, kiek sriubai rublių reikėjo pernai, o kiek – šįmet.

Kartą per du mėnesius buvusi mokytoja, pensininkė Natalija Atuchina savo gimtame Omske verda burokėlių sriuba. Prieš metus pirkdama visas daržoves sriubai, ji turguje išleido 165 rublius. O šių metų balandį – jau 247 rublius“, – rašo „The Wall Street Journal“.

„Barčių sriuba – labai objektyvus rodiklis“, – sako 66 metų pensininkas, buvęs žurnalistas Komarovskis.

Kovą Rusijoje užfiksuotas didžiausias infliacijos šuolis per pastaruosius 13 metų. Nors naftos kaina krito, tačiau sankcijos ES šalių produktams bei rublio kurso nuosmukis lėmė ekonomikos bėdas.

Infliacija išaugo 16,9 proc., palyginti su praėjusiais metais, skelbia Rusijos statistikos tarnyba.

„Kainos kovą buvo 23 procentais didesnės nei pernai tuo pačiu metu. O vaisiai ir daržovės pabrango 38 proc.“, – rašo „The Wall Street Journal“. Tiesa, kaip pažymi leidinys, mažai kas kaltina Kremlių dėl tokių pasekmių.

„Šoktelėjo ir pagrindinių maisto produktų, kurie gaminami Rusijoje, kainos. Smarkiai pabrango importinės sėklos, chemija, o tai atsiliepė ūkininkams. Perdirbėjai ir gamintojai pradėjo kelti kainas, sekdami kitų produktų kainas“, – rašoma leidinyje.

Maskvoje, remiantis ekonomistų prognozėmis, infliacija jau beveik pasiekė piką ir greitai turėtų sulėtėti. Tačiau kainos ir toliau išliks aukštos, pažymi „The Wall Street Journal“.

„Klausimas kyla, ar žmonės vis dar toliau ignoruos tai, ar augs nepasitenkinimas, kuris gali sprogti, tikėtina, rudenį“, – cituojamas Rusijos politologas Michailas Vinogradovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.