Sumažėjus naftos kainai, Norvegija priversta naudoti fondo lėšas

Smunkančios naftos kainos verčia

Dėl sumažėjusių naftos kainų Norvegijos vyriausybė ketina 2015 metais panaudoti rekordinę sumą, 21,8 mlrd. dolerių, tai yra apie tris procentus fondo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Dėl sumažėjusių naftos kainų Norvegijos vyriausybė ketina 2015 metais panaudoti rekordinę sumą, 21,8 mlrd. dolerių, tai yra apie tris procentus fondo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-05-04 14:05, atnaujinta 2018-01-05 01:23

Fondas vertinamas 900 mlrd. JAV dolerių, kurie buvo atidėti iš naftos pramonės apmokestinimo. Vidutinis fondo lėšų pajamingumas siekė 4 proc. per metus, tačiau šiemet nesitikima padidinti fondo.

Dėl sumažėjusių naftos kainų Norvegijos vyriausybė ketina 2015 metais panaudoti rekordinę sumą, 21,8 mlrd. dolerių, tai yra apie tris procentus fondo.

Kaip praneša I. Slyngstadas, pirmąjį metų ketvirtį į fondą buvo pervesta mažiausia suma per pastaruosius 16 metų. Finansų ministerijos duomenimis, pirmąjį metų ketvirtį ji siekė vos 662,5 tūkst. JAV dolerių.

Naftos ir dujų pramonei tenka apie 25 proc. Norvegijos bendrojo vidaus produkto (BVP). Daugelį metų šalies valdžia planingai diversifikuoja ekonomiką, siekdama išvengti stiprių sukrėtimų nuo energijos išteklių kainų mažėjimo, – tam ir buvo įsteigtas Nacionalinės gerovės fondas.

Tačiau valdžia vis dėlto ketina peržiūrėti šalies biudžetą gegužės 12 dieną. Kaip rodo apklausų rezultatai, nedarbo lygis Norvegijoje išaugo iki 2006 m. lygio, iki 4,1 proc. Vyriausybė spaudžiama iš visų pusių, kad surastų tinkamą sprendimą, kaip pagerinti dabartinę ekonominę situaciją ir kartu tęsti investavimo į šalies ateitį tendenciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.