Prie Lietuvos artėja pavojinga bulvių liga

Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos (VAT) perspėja dėl pavojingiausios bulvių ligos bulvių rudojo puvinio grėsmės Lietuvai. Susirūpinimą VAT kelia tai, kad šios ligos atvejis neseniai užfiksuotas kaimyninėje Lenkijoje. Kol kas Lietuvoje nenustatytas nė vienas bulvių rudojo puvinio atvejis, tačiau VAT skatina ūkininkus visgi būti atidesniais perkant sėklines bulves sodinimui. Tarnyba skiria ypatingą dėmesį prekybos sėklinėmis bulvėmis kontrolei šalyje.

Bulvių laukas.<br>V.Balkūno nuotr.
Bulvių laukas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 8, 2015, 11:53 AM, atnaujinta Jan 4, 2018, 1:49 PM

„Laiku nepastebėjus bulvių rudojo puvinio, jis gali sunaikinti iki 90 proc. derliaus. Ypač nerimą kelia faktas, kad ligą sukelianti bakterija plinta ne tik su bulvių gumbais ir kitais augalais, bet netgi vandeniu. Užkrėstą derlių auginantis ūkininkas prarastų galimybę jį realizuoti rinkoje ir ilgą laiką užkrėstame plote negalėtų auginti naujo derliaus. Todėl rinktis bulves sodinimui reikia ypač atidžiai, o įtarus ligos atvejį būtina nedelsiant informuoti Augalininkystės tarnybą“, – sako VAT direktorius Sergejus Fedotovas.

Ši pavojinga liga pastebėta Lenkijos pietvakariuose, Opolės (Opolskie) vaivadijoje. Pasak VAT direktoriaus, sunku tiksliai pasakyti, ar apkrėstos bulvės buvo įvežtos į Lietuvos teritoriją, bet toks variantas galimas, nes tarp Lenkijos ir Lietuvos vyksta neoficiali prekyba bulvėmis. Nors žmogaus sveikatai ir gyvybei bulvių rudasis puvinys nekenkia, aptikus bent vieną šio kenksmingojo organizmo židinį, pasekmės Lietuvos bulvininkystei būtų juntamos ne vienerius metus. Todėl VAT rekomenduoja pirkti tik tas bulves, kurios Lenkijoje prieš jas eksportuojant buvo patikrintos šios šalies augalų apsaugos tarnybos specialistų.

Lenkijos augalų apsaugos tarnybos teigimu, galimu pavojingos bulvių ligos infekcijos šaltiniu buvo 2013 m. iš kitos Europos Sąjungos valstybės įvežtos ir Lenkijoje padaugintos sertifikuotos sėklinės bulvės, iš kurių 2014 m. Lenkijoje buvo auginamos maistinės bulvės. Todėl VAT taip pat rekomenduoja sėklinių bulvių augintojams, perkantiems sėklines bulves dauginimui ne tik iš Lenkijos, bet ir iš kitų Europos Sąjungos šalių, papildomai jas išsitirti dėl kenksmingųjų organizmų.

Bulvių rudojo puvinio sukėlėjas yra bakterija Ralstonia solanacearum. Liga pažeidžia antžeminę bulvių dalį ir bulvių gumbus. Bulvių rudasis puvinys atpažįstamas iš rudų dėmių, matomų perpjovus gumbą. Pradinėje ligos stadijoje vizualūs požymiai nepastebimi, bet vėliau užsikrėtęs augalas pradeda vysti, lapai keičia spalvą. Virš dirvos paviršiaus apie 2,5 cm esančioje užsikrėtusio augalo stiebo dalyje galima pastebėti rudų dryžių, o perpjovus stiebą skersai iš parudavusių vandens indų sunkiasi pilka bakterijų masė.

VAT primena, kad visos į Lietuvos Respubliką įvežamų maistinių bulvių pakuotės turi būti pažymėtos etiketėmis su Fitosanitarinio registro numeriu, kurį sudaro augintojo registracijos numeris ir vežėjo, sandėliuotojo, rūšiuotojo ar pakuotojo numeris bei statistinis Lenkijos Respublikos regiono kodas. Be to, įvežamų bulvių siuntas privalo lydėti Lenkijos oficialios tarnybos išduoti sertifikatai, apie kurių išdavimą Lenkijos tarnyba kaskart ne vėliau kaip prieš savaitę privalo informuoti VAT. Sėklinių bulvių pakuotės turi būti ženklintos etiketėmis-augalo pasais.

Dėl bulvių rudojo puvinio derlių praradusiam ūkininkui nuostoliai būtų kompensuojami pagal Nuostolių dėl fitosanitarijos priemonių naudojimo dalinio kompensavimo taisykles, kurių projektas šiuo metu tobulinamas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.