Ką grilyje kepsime šiemet?

Dažna iškyla neapsieina be kepsninėje gražiai skrundančių įvairiausių kepsnių. Tačiau ar kada susimąstėte, ką grilyje kepa geriausi virtuvės šefai? Lietuvos barbekiu kepėjų asociacija (LBKA) ir prekybos tinklo „IKI“ kulinarai dalinasi naujausiomis pasaulinėmis grilio kepimo tendencijomis.

Populiariausi marinatai šį sezoną – naudojant vaisius apelsinus, ananasus, šaltalankių, spanguolių uogas net pieno produktus.
Populiariausi marinatai šį sezoną – naudojant vaisius apelsinus, ananasus, šaltalankių, spanguolių uogas net pieno produktus.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 9, 2015, 9:21 AM, atnaujinta Jan 4, 2018, 10:58 AM

Populiarėja jau paruošti grilio produktai

Pasak Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos narės Galinos Bovševič, pasaulyje dažna praktika – pirkti jau paruoštą, marinuotą mėsą ar kitus griliui tinkančius produktus. „Dažniausiai žmonės renkasi vištieną. Tačiau jeigu anksčiau kepdavo tik krūtinėlę, dabar jau dairomasi įvairių vištienos dalių, pavyzdžiui, blauzdelių, kulšelių, sparnelių, net kepenėlių ar skrandukų. Taip pat dažnai kepami ir iškart marinuoti kiaulienos šašlykai, šonkauliukai, sprandinė, jautienos antrekotai, brandintos išpjovos kepsniai bei jūros gėrybės“, – teigia ji.

Prekybos tinklo „IKI“ Viešųjų ryšių vadovas Andrius Petraitis taip pat teigia matantis vis didesnę grilio produkcijos paklausą. „Aktyviai domimės pasaulinėmis grilio tendencijomis, o šiam kepsnių sezonui ruošėmės konsultuodamiesi su grilio meistrais. Mūsų kulinarai taip pat išbandė ir derino begales receptų, iš kurių geriausius galite rasti mūsų parduotuvėse“, – kalba A. Petraitis.

Kepimas ant iešmų – nebemadinga?

G. Bovševič teigia pastebinti, jog vis labiau populiarėja kepimas ant grotelių, o kepimas ant iešmų – jau palyginti rečiau praktikuojamas.

„Tokias tendencijas lemia į Lietuvą atkeliavęs didelis įvairių kepsninių pasirinkimas, skatinantis žmones išmėginti vis naujų kepimo metodų. Dabar grilių esama visokių – nuo vienkartinių, nedidelių su dangčiais iki garvežio tipo grilinių, grilio rūkyklų, keramikinių ar mūrinių grilio pečiukų“, – vardina virtuvės šefė, tačiau visgi mažus mėsos gabaliukus ir šašlykus rekomenduoja verti ant iešmų.

Šį sezoną dažniausiai grilyje kepami mėsainiai ir desertai

„Pas mus atkeliauja puiki tradicija – kepti mėsainius grilyje. Juos kepti nėra sudėtinga, jie sotūs ir patinka daugeliui. Pastaruoju metu populiaru mėsainių mėsą kepti ne tik iš faršo, bet iš lėtai ir ilgai keptos grilyje ir plėšytos mėsos“, – pasakoja LBKA narė.

Jau paruoštų kepimui maltinukų ir galima rasti ir prekybos tinklo „IKI“ lentynose. „Jie puikiai tinka mėsainiams, taip pat juos galima valgyti su ant grotelių folijoje keptomis obuolių bei kriaušių skiltelėmis, apibarstytomis ruduoju cukrumi ir cinamonu“, – pasakoja prekybos tinklo „IKI“ atstovė Aistė Rasmussen.

Anot barbekiu asociacijos atstovės, kita populiari tendencija – desertai: „Gali pasirodyti, kad iškepti keksiukų ar pasigaminti skanų skanėstą iš sluoksniuotos tešlos grilyje yra neįmanoma, tačiau vyraujančios tendencijos rodo ką kitą. Pasigaminti puikų desertą galima ir iš keptų vaisių, patiekiant jos kartu su ledais.“

Šiemet išmėginkite mėsą marinuoti su gazuotais gėrimais, uogiene ar jogurtu

„Populiariausi marinatai šį sezoną – naudojant vaisius apelsinus, ananasus, šaltalankių, spanguolių uogas net pieno produktus – pvz., jogurtą, taip pat daug šviežių žolelių . Įdomi praktika jau pabodusį acto marinatą keisti kola, spraitu ar tiesiog paprastu gazuotu mineraliniu vandeniu. Vištieną dažnai marinuojama kario arba terijaki padaže, taip pat ir uogienės marinate. Į vištienos marinatą madinga dėti vanilę, taip pat cinamoną“, – pataria G. Bovševič.

„Mūsų asortimente galima rasti marinuotą Doradą ar upėtakį žolelių marinate, antienos krūtinėlę kario ir obuolių marinate. Taip pat marinuojame meduje ir garstyčiose, sviestiniame, majonezo, lipiko ir pikantiškame marinatuose“, – kalba prekybos tinklo kulinarė.

Kepimo technikos, kurių dar tikrai nebandėte

Pasak LBKA narės, grilio mėgėjai gali įsigyti daug įvairių aksesuarų kepimui, pavyzdžiui, specialias groteles šonkauliukams kepti. Tačiau brangūs aksesuarai nebūtini, jei norite gaminti pagal madingiausias pasaulyje technikas.

„Viena iš paprasčiausių, bet labai efektyvių kepimo technikų – kepimas keksiukų formelėse arba specialiose keksiukų skardose. Į jas galite dėti suformuotus faršo kotletukus, apvyniotus šonine, arba vištienos krūtinėlę su daržovių įdaru. Formeles reikia statyti tiesiai ant žarijų ir kepti uždengus folija ar kepsninės dangčiu“, – pasakoja G. Bovševič.

Ji taip pat rekomenduoja išmėginti kepti vištą, įsodintą į perpjautas alaus skardines, o žuvį – druskos patale. Žuvį išvalykite, tačiau palikite žvynus, uodegą ir galvą, ją apdenkite kilograme druskos, išmaišytos su kiaušinių baltymu. Kepkite ant žarijų apie valandą su puse. Tokiu pačiu būdu druskoje galima išsikepti ir nenuluptą ananasą.

Nors daug kas iš šių išvardintų dalykų ir skamba neįtikimai, tačiau Lietuvos barbekiu asociacijos narė teigia, jog eksperimentuoti – tiesiog verta. „Išmėginkite naujus kepimo grilyje būdus, marinatus ir atrasite puikių naujų skonių“, – jai pritaria „IKI“ prekybos tinklo atstovė A. Rasmussen.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.