Grietinėlės pakaitalo gamybą imitavusi bendrovė praskaidrėjo

Į Valstybinės mokesčių

Įmonė tik imitavo gamybą.<br>V.Balkūno nuotr.
Įmonė tik imitavo gamybą.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-05-12 11:44, atnaujinta 2018-01-04 04:02

Vėliau realiai neegzistuojančią produkciją bendrovė nurašė kaip netinkamą naudojimui. Inspektoriams nustačius šį faktą bendrovė suskubo tikslinti deklaracijas ir į biudžetą sumokėjo 36 tūkst. eurų (125 tūkst. litų) pridėtinės vertės mokesčio (PVM). Bendrovė tikrinta vykdant projektą „Skaidri gamyba“.

„Mokestinio tyrimo metu Panevėžio AVMI specialistai nustatė, kad bendrovė sausą grietinėlės pakaitalą, kurio vertė siekė 0,6 mln. litų, nurašė pernai balandį, tačiau PVM atskaitos nepatikslino. Tai buvo padaryta tik mokestinio tyrimo metu“, – sakė projekto „Skaidri gamyba“ vadovas, Vilniaus AVMI Mokestinių prievolių departamento direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Almantas.

Pasak jo, didžioji dalis mokesčių mokėtojų mokesčius deklaruoja ir sumoka laiku, bet yra nesąžiningų bendrovių ir gyventojų, kurie kenkdami kitoms bendrovėms, kitiems mokėtojams slepia mokesčius ir gyvena sąžiningųjų sąskaita, todėl VMI remdamasi rizikos analize tiksliai identifikuoja ir nustato nemokančiuosius mokesčių, tikrina ir skiria baudas.

Panašių atvejų, kai siekiant išvengti PVM ir pelno mokesčio, nepagrįstai deklaruojama PVM atskaita ir didinamos sąnaudos, maisto produktų gamybos įmonėse nustatyta ir daugiau. Pavyzdžiui, kitoje Panevėžio konditerijos gaminių įmonėje būdavo „nurašomi“ kur kas didesni, nei sunaudota kūčiukų gamybai, miltų, cukraus, kt. žaliavų kiekiai.

„Vykdant VMI projektą „Skaidri gamyba“ kontrolės veiksmų sulaukė per 60 šalies maisto produktų gamybos bendrovių, jose nustatyta įvairių pažeidimų: be nepagrįstai deklaruojamos PVM atskaitos, nustatoma ir nepagrįstai į leidžiamus atskaitymus įtraukiamų sąnaudų, pvz., į prekių savikainą įtraukiama neparduotų prekių vertė arba nurašomos dėl netinkamo sandėliavimo sugedusios ir nebevartotinos žaliavos, tačiau PVM atskaita bei leidžiami atskaitymai neatnaujinami. Įmonėse nustatoma ir pajamų slėpimo atvejų, kai nedeklaruojami visi pardavimai, taip pat pilna apskaitos registrų duomenų nesutapimų su deklaracijų duomenimis“, – sako projekto vadovas M. Almantas.

Pradėjus vykdyti projektą „Skaidri gamyba“ iš viso VMI nustatė apie 0,8 mln. eurų (per 2,6 mln. litų) papilomai mokėtino PVM ir kitų mokesčių, taip pat delspinigių ir baudų. Kontroliuotų gamybos sektoriaus įmonių deklaruoti mokestiniai nuostoliai po patikrinimų sumažinti per 0,7 mln. eurų (per 2 mln. litų suma) ir 1,6 mln. eurų (5,5 mln. litų) padidinta pelno mokesčio bazė.

Projektą „Skaidri gamyba“ VMI tęsia ir šiais metais; juo siekiama išaiškinti apdirbamosios gamybos sektoriaus įmones, kurios galimai slepia pridėtinės vertės ir pelno mokesčius, neapskaitydamos dalies gautų pajamų ar kitais būdais mažindamos pardavimo vertę. Mokesčių inspekcija tikrina maisto produktų, chemikalų ir chemijos, guminių ir plastikinių gaminių gamybos įmones – iš viso tikrinimams atrinkta per 300 rizikingiausių gamybos įmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.