Ar Lietuvoje kriuksės ir kinų kiaulės?

Lietuvoje danai jau senokai augina kiaules, o dabar tokio verslo ketina imtis ir kinai? Jų atstovai jau suka ratus savivaldybėse. Užtat mūsiškai kiaulių augintojai tiktai gūžčioja pečiais – apie galimus konkurentus jie nieko nėra girdėję.

Iš Lietuvos savivaldybių jau sklinda pranešimai apie čia kurtis ketinančius kiaulių augintojus iš Kinijos.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Iš Lietuvos savivaldybių jau sklinda pranešimai apie čia kurtis ketinančius kiaulių augintojus iš Kinijos.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė („Lietuvos rytas“)

2015-05-15 06:00, atnaujinta 2018-01-03 18:14

Statys kinai Lietuvoje kiaulidžių kompleksus ar ne? Nors Seimo Kaimo reikalų komitetas apie tai ūžte ūžia, kiaulininkystės ūkių savininkams tai atrodo blefas.

„Manau, kad tai kieno nors paleista antis“, – pečiais gūžtelėjo Lietuvos kiaulių augintojus vienijančios asociacijos direktorius Algis Baravykas.

Apie kinų investuotojų sumanymą nieko negirdėjo ir Lietuvos savivaldybių asociacija, nors teigiama, kad kelios jų jau yra pasirašiusios ketinimų protokolus.

O Panevėžio rajono meras Povilas Žagunis tikino, kad pats savo kabinete prieš pusantros savaitės kalbėjosi su Kinijos verslininkais.

„Dabar atostogauju, neturiu užsirašęs tos kinų kompanijos pavadinimo. Kalbėjome su jos atstovais apie tai, ar būtų galimybių statyti kiaulininkystės kompleksą mūsų rajone“, – pasakojo P.Žagunis.

Anot jo, kinai norėtų Lietuvoje pastatyti keletą tokių kompleksų. Todėl ir panevėžiečiams jie pasiūlė ateityje pasirašyti ketinimų protokolą, o vėliau jau patys priims sprendimą, ar imsis statybų.

„Teko girdėti, kad kai kurios savivaldybės su jais yra pasirašiusios ketinimų protokolus. Kol kas nieko su tais verslininkais konkrečiai nesutarėme, juoba kad tam neturėjau nei kolegijos, nei savivaldybės tarybos įgaliojimo“, – sakė P.Žagunis.

Jo teigimu, nebuvo jokių kalbų nei apie investicijų dydį, nei apie darbo vietas, nei kiek tų kiaulių būtų auginama.

Pasak Seimo Kaimo reikalų komiteto nario Broniaus Paužos, kinų ketinimai investuoti Lietuvoje parlamentarams – ne paslaptis.

„Panevėžiečiai per komiteto posėdį paklausė, kaip elgtis su tais kinų verslininkais, kurie Lietuvoje žvalgosi galimybių kiaulidėms statyti.

Jie būgštauja, kad nenutiktų taip, kaip su danų kiaulidėmis. Jų statyboms savivaldybės leidimus išdavė, bet nepagalvojo apie aplinkosaugos reikalavimus.

O paskui šūkavo, kad sklinda blogi kvapai, o fermos esą teršia gamtą“, – kalbėjo B.Pauža.

Jo nuomone, ir šiuo atveju savivaldybės pačios privalo nutarti, suteikti ar ne leidimus statyboms ir juose numatyti tam tikrų sąlygų.

„Jei investuotojai negali įvykdyti gamtosaugos reikalavimų, nevalia jiems dalyti ir statybos leidimų.

Savivaldybėms tenka didžiausia atsakomybė – jos visa tai turi įvertinti.

Kita vertus, su Kinija reikia elgtis diplomatiškai – reikia motyvuoti savo sprendimus“, – svarstė B.Pauža.

Sutartis su Pekinu

Šiuo metu Kinijoje kaip tik vieši po Lietuvos pramonininkų konfederacijos skėčiu besidarbuojančios Lietuvos ir Kinijos verslo tarybos pirmininkas Osvaldas Čiukšys.

Ši taryba gegužės 11-ąją pasirašė sutartį su Pekino tarptautinės prekybos vystymo taryba.

Sutartis numato glaudesnį bendradarbiavimą tarp abiejų organizacijų skatinant ir abipusę prekybą, ir investicijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.