Rusijos oligarchas lietuviams pasiūlė dirbti kartu

Rusijos oligarchas bei prezidento Vladimiro Putino bičiulis Aleksandras Nesis ir toliau ieško kelių į Lietuvą. Neseniai skelbta, kad jo valdoma bendrovė ketina atidaryti vagonų priežiūros centrą mūsų šalyje. Turtuolio įmonė pradėjo ieškoti ryšių „Lietuvos geležinkeliuose“. Mūsų šalies įmonei oligarcho atstovai nedviprasmiškai pasiūlė bendradarbiauti.

V.Putinas – dažnas svečias A.Nesio (dešinėje) geležinkelio įmonėse
V.Putinas – dažnas svečias A.Nesio (dešinėje) geležinkelio įmonėse
A.Nesio geležinkelių įmonių šventėse paprastai dalyvauja ir V.Putinas.
A.Nesio geležinkelių įmonių šventėse paprastai dalyvauja ir V.Putinas.
A.Nesis (centre) lydi V.Putiną po savo įmones.
A.Nesis (centre) lydi V.Putiną po savo įmones.
A.Nesis Rusijos turtuolių sąraše užima 30 vietą.
A.Nesis Rusijos turtuolių sąraše užima 30 vietą.
Daugiau nuotraukų (4)

Marius Jokūbaitis

2015-05-20 11:27, atnaujinta 2017-11-27 17:54

  A.Nesis laikomas artimu Rusijos prezidento Vladimiro Putino bičiuliu. Šalies vadovas – dažnas svečias oligarcho įmonių atidarymo šventėse, juos sieja draugystė dar nuo Sankt Peterburgo laikų, abu kilę iš šio miesto.

  Rusijos oligarchas savo šalyje anksčiau sietas su retųjų metalų verslu ir bankininkyste. 2013 metais jis buvo tapęs banko „Otkrytie“ savininku, o pirmąjį kapitalą susikrovė prekiaudamas retaisiais metalais.

  Tačiau dabar jo vardas siejamas su valstybe valstybėje vadinamais „Rusijos geležinkeliais“ ir kaliu. A.Nesis yra verslo imperijos „ICT Group“ įkūrėjas ir savininkas.   Ši finansinė grupė valdo ne tik Jungtinę vagonų kompaniją („Objedinionaja vagonaja kompanija“), bet ir daugybę kitų techninės pakraipos įmonių. 1990 metais įkurta „ICT Group“ yra viena didžiausių Rusijos privačių investicijų ir technologijų kompanijų.

  „Lietuvos geležinkelių“ atstovas Vidmantas Gudas lrytas.lt portalui patvirtino, kad Rusijos įmonė susisiekė su „Lietuvos geležinkeliais“.

  „Buvo iš jų kreipimasis bendradarbiauti taisant riedmenis. Tai yra, mes taisome, o jie tiekia detales, o sugedusias detales siunčiame jiems atgal“, – teigė V.Gudas. Tačiau, pasak jo, „bendradarbiavimo klausimais taip ir nepajudėjo kol kas“.

  „Lietuvos geležinkeliai“ išsiaiškino, kad „Objedinionaja vagonaja kompanija“ gamina ir prekiauja riedmenimis, kurie turi naujesnius vežimėlius. „Pavyzdžiui, jų pagaminti vagonai važinėja sąstatuose, bet gedimo atveju turi būti pargabenti gamintojui, nes niekas daugiau neturi galimybių juos remontuoti“, – paaiškino „Lietuvos geležinkelių“ atstovas.

Tuo tarpu apie Rusijos įmonės planus Lietuvoje steigti vagonų priežiūros centrą mūsiškiai teigė nieko nežinantys. Rusijos žiniasklaida pranešė, kad tokių centrų steigimas Baltijos šalyse numatomas kitais metais.

A.Nesio valdoma įmonė neseniai pranešė, kad tokius centrus nori išplėsti visur, kur naudojami šios kompanijos vagonai. Lietuvą rusiški vagonai kerta tranzitu į Kaliningradą, taip pat į Klaipėdos jūrų uostą.

„Objedinionaja vagonaja kompanija“ valdo vagonų gamyklą netoli Sankt Peterburgo, o per metus gali pagaminti 16 tūkst. vagonų ir 30 tūkst. jų korpusų. Jos vagonais naudojasi ne tik „Rusijos geležinkeliai“, bet ir privačios kompanijos.

  A.Nesis taip pat yra vienas iš Rusijos chemijos giganto „Uralkali“ savininkų. Šis koncernas koncentruojasi į trąšų gamybą.

  Rusijos oligarcho A.Nesio turtas, „Forbes“ skaičiavimais, vertinamas 2,3 milijardo JAV dolerių. 2013 metų duomenimis, jis Rusijos turtuolių sąraše buvo 30 vietoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.