A. Smetonos dvaro sodyba prikelta naujam gyvenimui

Vos prieš kelerius metus ukmergiškiams būdavo nemalonu, kai turistai iš Lietuvos ar užsienio išvysdavo apleistą pirmojo šalies prezidento Antano Smetonos vasaros rezidenciją ir apipildavo klausimais, kodėl nesirūpinama šiuo šalies istorijai svarbiu objektu. Ir jei ne Ūkio ministerijos administruojamos Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų lėšos, ši gėda badytų akis iki šiol.

Atgimusiame A.Smetonos dvare netrūksta lankytojų.<br>Ukmergės kraštotyros muziejaus ir Dainiaus Vyto nuotr.
Atgimusiame A.Smetonos dvare netrūksta lankytojų.<br>Ukmergės kraštotyros muziejaus ir Dainiaus Vyto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 28, 2015, 11:15 AM, atnaujinta Nov 26, 2017, 4:31 AM

Dabar čia apsilankantys svečiai stebisi: prireikė vos kelių metų ir Užugirio (A.Smetonos) dvaras nušvito visai kitom spalvom. Prikelti dvaro sodybą padėjo Ukmergės rajono savivaldybės administracijos įgyvendintas projektas „Užugirio (A.Smetonos) dvaro pritaikymas turizmo reikmėms“, kurio bendra vertė – per 1,9 mln. eurų (ES parama sudaro 1,76 mln. eurų).

Neatsigynė nepatogių klausimų

Labiausiai pirmojo šalies prezidento A.Smetonos dvaro sodybos atgimimu džiaugiasi gidė Daiva Misiukienė. Mat nuo šiol čia ir lankytojų netrūksta, o ir nereikia atsakinėti į nepatogius klausimus apie merdėjančią svarbios istorinės asmenybės, aukščiausio valstybės pareigūno, vasaros rezidenciją.

„Labai reikėjo sutvarkyti šią vietą, − sako gidė, prisimindama laikus, kai ši vieta tiesiog šaukte šaukėsi investicijų: – Būdavo lankytojai klausia: „Kodėl tas dvaras taip merdi?“ O paskui stebisi: „Pirmojo Lietuvos prezidento rezidencija ir taip apleista!“.

Jos teigimu, ilgą laiką dvare nevyko jokia veikla, o ir lankytojai į pastatus nebuvo įleidžiami, nors dvaro sodyba buvo pažintinio maršruto „Dvarų žiedas“ dalis.

Jau keletą metų dvaro pastatai priklauso Ukmergės rajono savivaldybės administracijai ir nors ambicijų sutvarkyti pirmojo šalies prezidento vasarvietę turėjo tiek savivaldybė, tiek rajone veikiančio kraštotyros muziejaus specialistai, tai padaryti buvo praktiškai neįmanoma: net ir suvienijusios savo finansines pajėgas, abi institucijos neturėjo tiek lėšų, kiek reikėjo dvarui prikelti.

„Tad jei nebūtų ES paramos, nežinau, kas čia būtų buvę“, − sako D.Misiukienė.

Tikslas – turizmo paslaugų kompleksas

Į kultūros vertybių registrą įtrauktos dvaro sodybos tvarkymo darbai pradėti prieš beveik ketverius metus ir nors planuota juos vykdyti iki šių metų liepos – oficialus pirmojo šalies prezidento vasarvietės atidarymas ir pristatymas visuomenei įvyko praėjusių metų vasarį.

Nors sutvarkyti dar ne visi dvaro sodybos pastatai, tačiau padaryta didelė pradžia: atgijo pagrindinis dvaro rezidencijos pastatas ir oficina, kurioje šiuo metu veikia svečių namai. Pirmiausiai sutvarkę pagrindinius pastatus, Ukmergės rajono savivaldybės administracijos atstovai tikisi pritraukti papildomų turistų srautų ir sugeneruoti papildomų pajamų, kurios ateityje būtų pajungtos tolimesniems dvaro sodybos tvarkymo darbams.

Pagrindinis projekto tikslas – pirmojo šalies prezidento vasaros rezidenciją paversti įstabiu turizmo paslaugų kompleksu: įrengti pirmojo nepriklausomos Lietuvos prezidento A.Smetonos muziejų, viešbutį, kavinę, konferencijų organizavimo patalpas, sutvarkyti aplinkinę teritoriją, atspindinčią to laikmečio tradicijas. Tikimasi, kad ši sodyba Ukmergės krašte taps svarbiu rajono kultūros centru, orientuotu į tradicijų, Lietuvos valstybingumo populiarinimą, pasaulinės elitinės ir buitinės kultūros sklaidą, kultūrinio kraštovaizdžio puoselėjimą.

Dvaras nukels į „smetoniškus“ laikus

Ukmergės kraštotyros muziejaus gidė D. Misiukienė teigia, kad jau dabar Užugirio dvare nestinga lankytojų, o tai, be jokios abejonės, sėkmingai įgyvendinto Ūkio ministerijos administruojamomis lėšomis finansuojamo projekto rezultatas.

„Dabar jau, kai gerbūvis ir aplinka sutvarkyti, einame ir kita linkme – galvojame, kaip pritraukti daugiau lankytojų“, − sako gidė ir priduria, kad pastaruoju metu A.Smetonos dvaro sodyba sulaukia lankytojų ne tik iš Lietuvos – čia dažni svečiai ir turistai iš Vokietijos, Švedijos, Prancūzijos, kitų užsienio šalių.

Ir nėra abejonių, kad pirmojo Lietuvos prezidento vasaros rezidencija ateity bus dar populiaresnė, mat muziejininkai ruošia specialias edukacines programas, kurių dalyviai galės pasivaišinti mėgstamiausiais prezidento patiekalais, pasiklausyti populiariausių jo laikų romansų ar tiesiog išmėginti senovinius žaidimus.

FAKTAI IR SKAIČIAI

* Užulėnio kaime (Ukmergės r.) esantis Užugirio dvaras savo istoriją skaičiuoja nuo 1934 m, kai švenčiant pirmojo Nepriklausomos Lietuvos prezidento Antano Smetonos 60-metį, buvo nutarta jam tėviškėje padovanoti ūkį;

* Šiame dvare A.Smetona pageidavo įkurti pavyzdinį ūkį, kuris vėliau galėtų tapti žemės ūkio mokykla;

* Prezidentas A.Smetona tik kelias vasaras spėjo pavasaroti dvare – Užugirio kieme, mat 1940 m., okupavus Lietuvą sovietams, Užugirio kiemo dvaras buvo nacionalizuotas;

* 1954–1991 m. dvaro sodyba priklausė Sveikatos apsaugos ministerijai, o čia veikė įvairios paskirties ligoninės;

* 20002–005 m. pirmojo šalies prezidento vasaros rezidencijoje buvo organizuojamos skautų stovyklos;

* 2008 m. dvaro pastatai perduoti Ukmergės rajono savivaldybės administracijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.