Biržai gyvena kvartalinės modernizacijos dvasia

Nuostabus Biržų miestas ne tik mena savo įspūdingą istoriją, bet ir drąsiai žvelgia į ateitį. Mieste įsisukusi Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa padėjo atnaujinti ištisas gatves. Nors modernizaciją šiame mieste prižiūrinčios įmonės „Biržų šilumos tinklai“ projektų vadovas Linas Kulbis kukliai svarsto, ar kelias gatves atnaujintų namų reikėtų vadinti kvartaline modernizacija, tačiau pripažįsta – vienoje vietoje stovinti modernizuotų daugiabučių grupė miestą išties puošia.

Nuostabus Biržų miestas ne tik mena savo įspūdingą istoriją, bet ir drąsiai žvelgia į ateitį. Mieste įsisukusi Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa padėjo atnaujinti ištisas gatves.<br>V.Balkūno nuotr.
Nuostabus Biržų miestas ne tik mena savo įspūdingą istoriją, bet ir drąsiai žvelgia į ateitį. Mieste įsisukusi Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa padėjo atnaujinti ištisas gatves.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 2, 2015, 2:13 PM, atnaujinta Nov 24, 2017, 11:27 PM

„Užkrėtė“ geras pavyzdys

„Nežinau, kuo galėtume pasigirti. Atrodo, nieko ypatingo. Savo tempu neatsiliekame nuo šalies vidurkio, ir tiek. O kad modernizacija nuvilnijo per kelias gatves vienu metu – atsitiktinumas, taip išėjo savaime. Matyt, geras pavyzdys užkrečia, ir dabar turime situaciją, šiek tiek primenančią kvartalinę modernizaciją“, – dėsto ponas Linas.

Juokdamasis jis prisipažįsta, kad nepaisant įspūdingų rezultatų, pats vaikščiodamas po miestą nemato nė vieno seno daugiabučio, kuriam nereikėtų renovacijos: „Šiuo metu mieste vis dar yra daugiau nemodernizuotų nei modernizuotų daugiabučių. Šiemet modernizuosis kelios dešimtys, bet net po to mieste liks maždaug 60 neatnaujintų namų. O juk visi šie namai – seni. Vieni „vyresni“, kiti „jaunesni“, tačiau bendras vaizdas akies tikrai nedžiugina.“

Spurtas prasidėjo praeitą pavasarį

Biržuose aiškūs modernizacijos ženklai pasirodė pernai balandį – tuomet, po reikiamų dokumentų sutvarkymo, pradėjo kilti pastoliai prie pirmųjų atnaujinamų daugiabučių. L.Kulbis neslepia –pagrindinė naujovė, padėjusi išpopuliarėti Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programai – modelis, pagal kurį gyventojai nebeturi rūpintis paskola iš banko. Tai už juos padaro savivaldybės paskirta įmonė „Biržų šilumos tinklai“.

„Iki tol ne vienos „pirmosios kregždės“ – namo, kuris nuspręstų modernizuotis savo iniciatyva – Biržuose nebuvo. Taigi tam tikras modernizacijos proveržis įvyko. Tačiau nebuvo taip, kad visi namai, kuriems buvo pasiūlyta modernizuotis, sutiko. Buvo ir atsisakiusių. Kitus pavyko įtikinti modernizacijos nauda ir jie pradėjo aktyviai siekti atnaujinimo“, – papasakoja ponas Linas ir suskaičiuoja, jog šiuo metu iš pirmajame etape dalyvavusių 16 namų 6 jau „priduoti“, o antrajame etape bus modernizuoti dar 20 daugiabučių.

Senjorai stebina drąsa

Pasiteiravus, kokie modernizacijos variantai populiariausi mieste, pašnekovas nustebina atskleisdamas, nepaisant daugumos vyresnio amžiaus gyventojų, didelis skaičius namų pasirenka ventiliuojamą fasadą.

„Ne paslaptis, kad jis brangesnis, bet turi daugiau privalumų. O žmogus, nesvarbu, kiek jam metų, juk visuomet nori geresnio daikto. Aišku, turime ir vieną tinkuojamą fasadą, tačiau dauguma namų vis dėlto pasirenka ventiliuojamus fasadus“, – pasakoja pašnekovas ir pažymi, jog daugelis namų taip pat pasirenka atnaujinti visus vamzdynus: „Dėl šios būtinybės mažai kam kyla klausimų.“

Kalbėdamas apie modernizacijos ateitį Biržuose, L.Kulbis pažymi, kad iki 35 proc. šiemet pavasarį sumažėjusi valstybės parama modernizacijai nieko neišgąsdino: „Aišku, būna, kad padūsauja, nes ir tie 5 proc. svarbūs, tačiau nujaučiu, kad daugiabučiai, kurie planavo modernizuotis, savo ketinimų neatsisakys.“

www.atnaujinkimebusta.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.