Renovacijos ypatumai Šiauliuose

Šiaulių miesto panoramą sudaro labai įvairaus dydžio daugiabučiai. Vienuose iš jų – keli butai, kituose – kelios dešimtys. Tačiau esminio atnaujinimo reikia daugeliui – įsitikinęs vienos iš didžiausių įmonių Šiaulių regione prižiūrinčios modernizaciją atstovas Mantas Krivaitis.

Šiaulių miesto panoramą sudaro labai įvairaus dydžio daugiabučiai. Tačiau esminio atnaujinimo reikia daugeliui – įsitikinęs vienos iš didžiausių įmonių Šiaulių regione prižiūrinčios modernizaciją atstovas Mantas Krivaitis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šiaulių miesto panoramą sudaro labai įvairaus dydžio daugiabučiai. Tačiau esminio atnaujinimo reikia daugeliui – įsitikinęs vienos iš didžiausių įmonių Šiaulių regione prižiūrinčios modernizaciją atstovas Mantas Krivaitis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 2, 2015, 2:17 PM, atnaujinta Nov 24, 2017, 11:27 PM

Kaina – vis dar labai svarbi

Pasakodamas apie reikšmingiausias modernizacijos tendencijas Šiaulių mieste, renovacijos projektų vadybininkas Mantas Krivaitis pažymi, jog dauguma namų vis dar stengiasi išleisti kuo mažiau pinigų:

„Galutinė kaina – vis dar svarbiausia. Pavyzdžiui, mes stengiamės kuo detaliau pristatyti, kokie yra ventiliuojamo fasado privalumai, tačiau daugelis pirmiausia žiūri į kainą, tik tada apsisprendžia, kokį fasadą pasirinkti. Tačiau, jeigu turėsime omeny, kad paskola gali būti išduodama ir 20 metų, reali investicija tiek į ventiliuojamą, tiek į tinkuojamą fasadą iš esmės nelabai skiriasi.“

Vamzdynus keisti ragina net didesnius namus

Renovacijos projektų vadybininkas pasakoja, jog teko dirbti ir su 4, ir su 60 butų daugiabučiais Šiauliuose. Vienas svarbiausių eksperto patarimų visų namų gyventojams – nenumoti ranka į progą atnaujinti ne tik šildymo, bet ir kitas namo sistemas.

„Jeigu jau tvarkytis, tai tvarkytis iš esmės. Palikti senas inžinerines sistemas, pavyzdžiui, šalto vandens vamzdyną, atnaujintame name nėra labai geras sprendimas. Taip galima pasilikti ir dar daugiau neatnaujintų „detalių“, ir galiausiai jas vis tiek reikės remontuoti. Tik už savo lėšas.

Aišku, mažesniems namams atnaujinti savo inžinerines sistemas lengviau nei didesniems, tačiau ir 60 butų senos statybos daugiabučiams tokio atnaujinimo reikia. Todėl visą laiką stengiamės akcentuoti, kad atnaujinti reikia kiek įmanoma daugiau dalykų“, – pasakoja M.Krivaitis.

Sėkmės istorijų „negirdi“

Šypsodamasi pašnekovas atkreipia dėmesį, kad gana dažnai per gyventojų susirinkimus tenka išgirsti kokią nors šviežią nesėkmės istoriją, neseniai pasirodžiusią laikraščių puslapiuose ar per televiziją:

„Pamenu, nutiko skandalas, kai kitame mieste modernizacija buvo atlikta su dideliu broku. Vėliau šią naujieną man per gyventojų susirinkimus pakartojo net du namai. Pastebime, kad istorijos apie sutaupymą, apie modernizacijos naudą, tokio įspūdžio niekam nepalieka ir net nėra įsimenamos. Bet visas blogas istorijas žmones labai gerai atsimena ir mielai vieni kitiems pasakoja.“

Ateityje tempai tik didės

Nors renovacijos projektų vadovas neslepia, jog 5 proc. sumažėjusi valstybės parama modernizacijai gyventojus šiek tiek liūdina, vis dėlto mažesnių sąskaitų už šildymą perspektyvos motyvuoja ir toliau:

„Vis dėlto didelę įtaką daro gerieji pavyzdžiai. Juk, jei renovuojamas vienas namas, kito namo gyventojai per langus viską mato, ir jeigu nusprendžia, kad viskas praėjo gerai, tuomet ryžtasi ir patys. Kita vertus, dažnai namas sutaupo daugiau nei nustatyti 40 proc., tad renovaciją atlikti vis dar apsimoka. Ir trečias, neretai pamirštamas, bet labai svarbus argumentas – kylančios kainos. Jeigu dabar atrodo, jog modernizacija – per brangi, reikia nepamiršti, kad po kurio laiko ji bus dar brangesnė. O namas vis tiek sens, ir jį remontuoti anksčiau ar vėliau vis tiek teks. Dėl visų šių priežasčių manau, jog ateityje modernizacijos tempai tik didės.“

www.atnaujinkimebusta.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.