Buvę bibliotekos lankytojai knygų skaitymą iškeitė į aludę

Daugiabučio gyventojus ir jame įsikūrusios bibliotekos vadovę šokiruoja kaimynystė su alaus baru – žmonės čia neretai gali stebėti meksikietiškus serialus primenančias girtų vyrų ir moterų dramas su muštynėmis. Kai kurie iš jų anksčiau užsukdavo į biblioteką knygų paskaityti, bet dabar pasirinko kitą „kultūros“ įstaigą.

Aludės durys neužsidaro nuo knygą pamiršusių lankytojų.<br>A.Švelnos nuotr.
Aludės durys neužsidaro nuo knygą pamiršusių lankytojų.<br>A.Švelnos nuotr.
Aludės durys neužsidaro nuo knygą pamiršusių lankytojų.<br>A.Švelnos nuotr.
Aludės durys neužsidaro nuo knygą pamiršusių lankytojų.<br>A.Švelnos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Laimis Kavoliūnas, www.panskliautas.lt

2015-06-03 11:04, atnaujinta 2017-11-24 19:05

Nebegalėdami kęsti girtų vyrų ir moterų keiksmažodžių bei cigarečių dūmų tvaiko, Panevėžio Smėlynės gatvės 49-ojo namo gyventojai kreipėsi į valdžią prašydami uždaryti pirmame aukšte jau 14 metų veikiantį alaus barą.

Neseniai posėdžiavusi miesto savivaldybės taryba nusprendė baro neuždaryti, bet sutrumpinti jo darbo laiką 5 valandomis. Kaip ir anksčiau, baras duris galės atverti 9 valandą ryto, tačiau klientus privalės išprašyti jau 16 valandą.

Pensinio amžiaus Smėlynės gatvės 49-ojo namo gyventoja Danutė mano, kad aludės darbo laiko sutrumpinimas problemos neišspręs.

„Matome, koks kontingentas čia renkasi, visą dieną jie apgulę barą. Prie namo kampo buvo tualetą pasidarę, siena nuolat būdavo apšlapinta. Kieme išardėme suoliuką, nes susirinkęs jaunimas primėtydavo butelių, skardinių, ateidavo vyrų ir iš aludės. Nenorime verslininkams nieko blogo, bet jiems reikia apsitvarkyti. Kai ėmėmės žingsnių, tvarkos šiek tiek atsirado“, – kalbėjo moteris.

Geria, kol proto netenka

Alaus baro lankytojų klientais baisėjosi ir kita šio namo gyventoja Genovaitė. Anot jos, čia dažnai vyksta girtų vyrų muštynės, ne kartą buvo kviesta policija.

„Geria, kol protą praranda, prieš keletą metų čia žmogų nušovė. Labiausiai prisigeria antroje dienos pusėje, tada ir prasideda didžiulis triukšmas.

Kasdien renkasi tie patys, nuo pat ryto dar prie uždarų durų laukia. Dėl rūkalių negali nei balkonų, nei langų atidaryti. Šalia yra biblioteka, baisu, ką vaikai čia pamato, būna, kad girtuokliai supainioja aludės ir bibliotekos duris. Kai kurie iš jų už cigaretes ar dar ką nors parduotuvėje nuperka vaikams rūkalų ir alkoholio“, – piktinosi moteris.

Mato žmonių degradaciją

Tame pačiame name įsikūrusios Smėlynės bibliotekos vadovė Loreta Breskienė teigė, kad aludės klientai tiesioginės grėsmės bibliotekai nekelia, tačiau ją šokiruoja abiejų įstaigų kaimynystė.

Aludės lankytojai kartais supainioja duris ir užsuka į biblioteką. Būna, kad pritrūkę kelių centų alui vyrai bibliotekininkėms siūlo pirkti pašalpai gautus makaronus, kruopas ar kokį nugvelbtą daiktą.

Sykį dingo prie bibliotekos durų padėtas kilimėlis kojoms valyti. Įtarusi, kad jį nugvelbė kažkas iš alaus baro lankytojų, L.Breskienė nuėjo į aludę ir sužinojo, jog kažkoks vyras kilimėlį siūlė pirkti, o kai niekas nepirko, išėjo.

Anot L.Breskienės, šiame miesto mikrorajone yra nemažai socialinės rizikos šeimų, vaikai užgrūdinti, tad nelabai bijo eiti į biblioteką pro įkaušusius vyrus.

„Kartais baro kieme vyksta meksikietiški serialai su vyrų muštynėmis dėl moterų ir atvirkščiai. Atvyksta ir policija su greitąja.

Čia matome ir žmonių degradaciją. Kai kurie iš jų anksčiau buvo mūsų klientai, ateidavo knygų paskaityti, o dabar gavę pašalpą jau eina į kitą „kultūros“ įstaigą“, – kalbėjo L.Breskienė.

Beje, biblioteka Smėlynės gatvės 49-ame name įsikūrė dvejais metais anksčiau už alaus barą. Anot bibliotekos vedėjos, žmonėms reikėjo geriau pagalvoti, ar leisti čia atidaryti aludę.

Uždaryti neturi teisės

Dėl bendrovės „Kaunuva“ kavinės-baro lankytojų keliamo triukšmo ir nuolat tvyrančio tabako dūmų tvaiko kovo pradžioje pirma pasiskundė virš aludės gyvenanti Regina Marijona Kurpienė.

Balandžio pradžioje įvykusiame Smėlynės gatvės 49-ojo namo bendrijos susirinkime net 43 butų savininkai pasirašė po prašymu uždaryti alaus barą. Būtų pasirašę ir kiti, bet penkių butų savininkai tuo metu buvo išvykę.

Miesto savivaldybės administracijos Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Kristina Šlivinskienė teigė, kad savivaldybė neturi teisės uždaryti baro.

Pagal įstatymus atimti licenciją verstis mažmenine alkoholinių gėrimų prekyba galima tik nustačius, kad alaus bare parduodami kontrabandiniai alkoholiniai gėrimai, įmonė neišrašo sąskaitų ir apgaulingai tvarko buhalterinę apskaitą, taip pat jeigu dukart per metus įkliūva alkoholinius gėrimus pardavusi nepilnamečiams.

Aludė trukdo ne visiems

Prie alaus baro pamatėme maždaug per 20 metrų nuo namo kelis dūmą traukiančius vyrus. Vienas iš jų teigė gyvenantis šiame name ir ateinantis čia atsigerti alaus.

„Kai anksčiau leisdavo rūkyti viduje, dūmai kamuoliais verždavosi į lauką ir niekas dėl to nesiskundė. Manau, rūkymas – tik pretekstas sutrumpinti aludės darbo laiką, daugiau problemų yra dėl triukšmo, juk išgėrę kalbasi garsiau“, – sakė pavardės pasisakyti nepanoręs aludės lankytojas.

Šalia alaus baro įsikūrusiame lombarde dirbanti moteris sakė, kad aludės lankytojai jai netrukdo, o triukšmo negirdi, nes pasileidžia savo muziką.

Aludės lankytojais nesiskundė ir tame pačiame name, tik kiek tolėliau, įsikūrusioje siuvimo įmonėje dirbanti moteris. Ji tik atkreipė dėmesį, kad šiame kieme nesimato žaidžiančių vaikų.

Betgi vaikai į biblioteką skuodžia pro šalia šlitinėjančius girtus baisuoklius.

Nemato logikos

Bendrovės „Kaunuva“, kuriai priklauso alaus baras, vadovo Rolando Trasykio nuomone, žmonių skundai dėl rūkymo nepagrįsti.

„Negi apribojus alaus baro darbo laiką kieme niekas neberūkys? Tada tegul valdžia uždraudžia rūkyti visame mieste. Niekas nerūko prie namo, o maždaug 20 metrų nuo jo.

Patriukšmauja, bet ne ramybės valandomis, o dieną, kada gali vykti koncertai ir kiti renginiai miesto centre“, – kalbėjo R.Trasykis.

Anot verslininko, apribojus darbo laiką alaus barą greičiausiai teks uždaryti. Tuomet darbo netektų 6 jame dirbantys žmonės.

„Niekas į tai labai nesigilina, jiems verslininkas tarsi kokia piktžolė, todėl reikia naikinti. Pateikėme savivaldybei kasos aparatų čekius, pagal juos matyti, kiek suprekiaujame iki 16 valandos ir kiek vėliau iki 21 valandos. Dabar leido mums dirbti tik darbo valandomis, vadinasi, savivaldybės darbo metu gerti galima, o po darbo, kai žmogus gali atsipalaiduoti, gerti nebegalima. Kur čia logika?“ – piktinosi R.Trasykis.

Kaip nori, taip pavadina

Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vyriausioji specialistė K.Šlivinskienė teigė, kad iš viso mieste veikia apie 50 tokio žemo lygio alaus barų, iš jų trys – daugiabučiuose: Smėlynės gatvėje ir Nemuno bei Staniūnų gatvėse esančiuose bendrabučiuose.

„Tai yra tikros aludės, nors oficialiai jos pavadintos kavinėmis-barais, užkandinėmis ar užeigomis. Anksčiau kavinėms, barams ir restoranams buvo keliami bent kiek rimtesni reikalavimai, dabar neturime teisės diktuoti, kaip pavadinti viešojo maitinimo įstaigą“, – sakė K.Šlivinskienė.

Norint daugiabutyje įkurti alaus barą, reikalingas daugumos namo gyventojų – 51 proc. sutikimas. Tačiau jei baras jau veikia, šis principas nebegalioja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.