„Mineraliniai vandenys“ pardavė degtinės „Alitos“ verslą

„Mineraliniai vandenys“ pardavė praėjusių metų pabaigoje įsigytos įmonių grupės „Alita“ degtinės ir trauktinės verslą. „Mineraliniai vandenys“ Konkurencijos tarybai pateikė pranešimą apie koncentraciją įsigyjant iki 100 proc. „Alitos“ akcijų.

Ekonominės krizės metais „Alita“ buvo atsidūrusi ant bankroto slenksčio.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ekonominės krizės metais „Alita“ buvo atsidūrusi ant bankroto slenksčio.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 5, 2015, 10:00 AM, atnaujinta Nov 24, 2017, 7:33 AM

Verslo pirkėja – „Birštono mineraliniai vandenys“.

Praėjusių metų lapkričio 14 d. „Mineraliniai vandenys“, siekdami užkirsti kelią galimam konkurencijos apribojimui degtinės ir trauktinių prekių rinkose Lietuvoje, pateikė Konkurencijos tarybai įsipareigojimus.

Konkurencijos taryba „Mineralinius vandenis“, kontroliuojančius ir stipriųjų gėrimų gamintoją „Stumbras“, įpareigojo parduoti „Alitos“ Lietuvoje gaminamos degtinės ir trauktinės prekės ženklus, žaliavas, receptus, reklamos priemones bei pareigas, kylančias iš anksčiau sudarytų sutarčių. Šios sąlygos nebuvo taikomos eksportui skirtai „Alitos“ produkcijai.

„Alitos“ generalinis direktorius Vaidas Mickus tada sakė, kad įmonė atsisakys žymiosios trauktinės „Bobelinė“ ir „Ledo“, „Geros“, „Karaliaus Mindaugo“ degtinės. Tačiau šie gėrimai iš prekybos neišnyks – juos toliau gamins šią verslo dalį perimsiantis gamintojas.

2014-ųjų pradžioje Konkurencijos taryba leido „Mineraliniams vandenims“ įsigyti iki 100 proc. „Alitos“ akcijų su sąlyga, kad „Mineraliniai vandenys“ perleis „Alitos“ ir „Anykščių vyno“ verslą, susijusį su Lietuvoje vykdoma degtinės ir trauktinės gamybos bei prekybos veikla.

Ekonominės krizės metais „Alita“ buvo atsidūrusi ant bankroto slenksčio. Tačiau įmonę 2011 m. rugsėjo pabaigoje ėmėsi gelbėti kreditorius „Swedbank“, kurio grupės įmonė „FR&R Invest“ įsigijo 84,56 proc. „Alitos“ akcijų paketą per restruktūrizavimą ir per privalomąjį oficialųjį pasiūlymą. Buvusiam įmonės valdybos pirmininkui Vytautui Junevičiui liko apie 14 proc. akcijų.

Restruktūrizavimas leido sumažinti „Alitos“ skolas apie 96 mln. litų. „Swedbank“ atstovai žiniasklaidai teigė, kad 99,03 proc. „Alitos“ akcijų pirkėjas „Mineraliniai vandenys“ buvo pasirinktas dėl didžiausios pasiūlytos kainos.

Tačiau ir po sandorio „Alita“ „Swedbank“ dar liks skolinga 42 mln. litų: ilgalaikes paskolas įmonė turės grąžinti bankui iki 2016 m. „Alita“ turi ir 7 mln. litų kitų trumpalaikių įsipareigojimų. Per ketverius metus įmonė sparčiai lipo iš finansų duobės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.