Gyvulininkystės padėtis Lietuvoje: ko tikėtis?

Kokios gyvulininkystės galimybės ir perspektyvos Lietuvoje? Šiuos klausimus nuolat kelia gyvulių augintojai.

2014 metais auginamų karvių skaičius didėjo, o ne mažėjo.<br>M.Patašiaus nuotr.
2014 metais auginamų karvių skaičius didėjo, o ne mažėjo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-06-09 14:37, atnaujinta 2017-11-23 13:12

„Auginamų gyvulių skaičius auga, taip pat galime pasigirti aukšta veislinių gyvulių kokybe, matome teigiamus pokyčius. Dar daug reikia nuveikti, bet pirmi žingsniai žengti“, – sakė Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos vadovas Vilius Rekštys.

2014 metais auginamų karvių skaičius didėjo, o ne mažėjo. Tokios pat tendencijos išlaikytos ir 2015 metais. Skaičiuojama, kad šiuo metu Lietuvos ūkiuose laikoma 315 788 karvės.

Per pastaruosius metus 12 procentų išaugo ir galvijų skaičius, o grynaveislių mėsinių galvijų apskritai auginama dukart daugiau.

Veislininkystė – gyvulininkystės pagrindas. Lietuvoje veisiamų ūkinių gyvūnų produktyvumo didėjimas, gaminamos produkcijos kokybė priklauso nuo teisingo ir kryptingo veislininkystės darbo.

Svarbu ir toliau tobulinti ūkinių gyvūnų veislininkystės sistemą, didinti veislinių ūkinių gyvūnų skaičių, saugoti ūkinių gyvūnų genetinius išteklius. Šiuo metu ūkinių gyvulių kontrolė nėra privaloma, tačiau – tai svarbus elementas, siekiant kuo aukštesnės gyvulių kokybės.

Ilgus metus Lietuvoje daugiausia dėmesio buvo skiriama augalininkystei, todėl gyvulininkystė išgyveno ne pačius geriausius laikus, tad drastiškai mažėjo auginamų gyvulių.

Dabar situacija yra pasikeitusi, ši žemės ūkio šaka atsigauna. Nuo 2015 m. metų pagal susietas su gamyba specialias schemas bus remiami pieninės ir mėsinės galvijininkystės, pieninės ožkininkystės, mėsinės avininkystės sektoriai.

Gyvulininkystei skirta  80 proc. visos susietosios paramos, tai yra vien tik 2015 m. – 43,5 mln. eurų. Sudarytas susietosios paramos gyvulininkystės sektoriui finansinis  planas 2014-2016 metais, iš viso  gyvulininkystės sektorių pasieks daugiau kaip 115 mln.  eurų.

Daugiausia lėšų numatyta pieninės galvijininkystės sektoriui – daugiau kaip 70 mln. eurų, mėsinei galvijininkystei – beveik 39 mln. eurų, mėsinei avininkystei – daugiau kaip  5 mln.  eurų,  pieninei ožkininkystei  – 448 tūkst. eurų.

Lietuvos gyvulininkystės plėtrai yra labai svarbu ne tik didinti ūkinių gyvūnų skaičių, užtikrinti gyvulių sveikatingumą, tačiau ir šalinti prekybos kliūtis, atverti naujas rinkas ir stiprinti prekybą.

Siekiant didinti veislinių ūkinių gyvūnų eksportą, Lietuvoje atidarytas naujai rekonstruotas ir moderniai įrengtas karantinavimo centras. Šiame centre gyvuliai bus nuodugniai tiriami, o vėliau įvairiose parodose pristatomi potencialiems pirkėjams iš ES ir trečiųjų šalių.

Birželio mėnesį buvo pasirašyta bendradarbiavimo sutartis su Baltarusija, taip pat derinama sutartis su Ukraina.

Siekiama burti skirtingų šalių mokslininkus, asociacijų atstovus, specialistus, augintojus, ūkininkus. Tai sudarys galimybes bendradarbiauti, keistis žiniomis, turima patirtimi, kurti bendrus projektus, atlikti tyrimus ir stiprinti gamybinį ir mokslinį bendradarbiavimą.

„Visos suinteresuotos pusės: mokslininkai, specialistai, augintojai, ūkininkai turi kartu stiprinti gyvulininkystę Lietuvoje, taikyti tarptautinę patirtį, būtent bendras darbas atvers mums daugiau perspektyvų ir galimybių“, – sakė V.Rekštys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.