Anykščiai tampa slidinėtojų vasaros centru

Jei prieš keletą metų visi, norintys slidinėti vasarą, traukė į Druskininkus, tai dabar slidininkų oaze šiltuoju metų sezonu tapo ir Anykščiai, į kuriuos skuba ne tik lietuvaičiai, bet ir kaimyninių valstybių gyventojai.

Ant Kalitos kalno įrengta vasaros rogučių trasa.<br>Anykščių TIC nuotr.
Ant Kalitos kalno įrengta vasaros rogučių trasa.<br>Anykščių TIC nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-06-12 15:46, atnaujinta 2017-11-22 21:35

Daugelis stebisi, kaip vidurio Lietuvos miestui pavyko tapti svarbiu turistų traukos centru. Tuo tarpu anykštėnai savo sėkmės receptą puikiai žino: tai – svajonės ir Ūkio ministerijos administruojama Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų parama.

Svajonėms suteikė sparnus

Idėja prikelti Anykščius naujam gyvenimui, padidinti turistų srautus ir tokiu būdu suaktyvinti vietinių gyventojų veiklas bei verslumą kilo VšĮ Anykščių turizmo informacijos centro direktoriui Rimantui Sereičikui. Jis nė neabejojo, kad tai padaryti galima tęsiant Anykščiuose esančio Kalitos kalno komplekso paslaugų viešojo turizmo, aktyvaus poilsio ir sveikatingumo infrastruktūros plėtrą, sudarant palankias sąlygas poilsiui, sveikatingumui ir laisvalaikiui, kuriant viešąją turizmo infrastruktūrą ir paslaugas, kurios pritrauktų privačių investicijų, sumažintų turistų srautų sezoniškumą ir užtikrintų ilgalaikę Anykščių ir viso regiono plėtrą.

Tad vos tik atsirado galimybė pasinaudoti ES struktūrinių fondų parama, VšĮ Anykščių turizmo informacijos centras pateikė paraišką ES paramai gauti ir netrukus gavo finansavimą.

R.Sereičikas neslepia, kad tai buvo esminis poslinkis Anykščių rajono gyvenime. Mat iki tol ilgus metus „Kalitos“ aktyvių pramogų ir poilsio parkas buvo tvarkomas savivaldybės lėšomis, kurių nuolat trūko tam, kad būtų pilnai įgyvendintos visos svajonės.

„Buvome atsidūrę tokiame uždarame rate: kai žinai savo galimybių – finansinių ir kitokių – ribas ir atitinkamai net neleidi sau daugiau ir svajoti. Supranti, kaip viskas turi atrodyti, bet suvoki, kad pinigų nėra ir tada svajonėms dedi tašką, − pasakoja VšĮ Anykščių turizmo informacijos centro direktorius, pridurdamas, kad gauta ES finansinė parama ne tik padrąsino svajoti, judėti į priekį, tačiau ir suteikė daug naujos patirties.

Projekto pabaiga – jau šią vasarą

Kalnų slidinėjimo centro „Kalita“ infrastruktūros modernizavimo projektas startavo 2012-ųjų metų vasaros pabaigoje ir, jau šią vasarą bus visiškai užbaigtas.

Įgyvendinant projektą, įrengti lauko inžineriniai tinklai, Kalitos kalno apšvietimas, pertvarkyti elektros inžineriniai tinklai kalno teritorijoje, atlikti slidininkų keltuvų statybai būtini parengiamieji darbai ir pastatyti du slidininkų keltuvai, taip pat išasfaltuota lankytojams skirta stovėjimo aikštelė. Siekiant pagerinti aktyvaus poilsio praleidimo galimybes ir slidinėjimo trasų kokybę, įsigyti ir nauji sniego gaminimo ir trasų paruošimo įrenginiai – sniego patrankos, traktorius ir vandens siurblys.

Kontroliuoti trasų saugumą padeda moderni vaizdo stebėjimo ir transliavimo sistema, lankytojų patogumą užtikrina įspūdingas lauko inventorius – treniruokliai, stoginės su baldais, keltuvų apsaugos, slidinėjimo trasų atitvarai ir karuselė.

Ir nors ne visi atlikti darbai akivaizdžiai matomi lankytojams, čia atvykę žiemos malonumų mėgėjai žino, kad vasarą kelių šimtų kilometrų spinduliu daugiau niekur neras tokios puikios slidinėjimo trasos.

Ir mėgėjams, ir profesionalams

Dabar vasaros sezono metu poilsio ir pramogų parką „Kalita“ aplanko apie 40 tūkst. žmonių, o žiemos sezono metu su savo atnaujinta kalnų slidinėjimo baze ir paruoštomis trasomis parkas gali drąsiai konkuruoti ir su kitomis europinio lygio slidinėjimo bazėmis.

Ypač lankytojus masina čia veikianti vienintelė Lietuvoje 500 metrų ilgio vasaros rogučių trasa, kuri veikia ir žiemą. Trasoje yra penki posūkiai, tramplinas ir kilpa – juos galima apskrieti 40 km/h greičiu, kuris saugus vaikams ir visiškai negąsdina juos lydinčių senelių.

Poilsio ir pramogų parkas svetingai sutinka ir profesionalus. Specialiai jiems paruoštos snieglenčių trasos, kuriose laukia nuotykiai ir įvairiausių triukų pamokos.

„Rezultatu labai džiaugiamės, − sako R.Sereičikas, pridurdamas, kad be ES struktūrinių fondų paramos projektas, kurio vertė − daugiau kaip 994 tūkst. Eurų (ES parama sudaro 789 tūkst. eurų), dienos šviesą būtų išvydęs tik po gero dešimtmečio. O kadangi mes jau pajutome pergalės vaisių skonį, tai rekomenduojame šia galimybe naujoje ES finansinėje perspektyvoje pasinaudoti ir kitiems. Ir nors dėl patirties stokos įgyvendinant projektą buvo visko, lieka patys geriausi prisiminimai apie projektą koordinavusius žmones, jų geranorišką požiūrį ir priimtus sprendimus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.