Ir Birštone galima mėgautis „jūros oru“

Sunku patikėti, tačiau ne tik pajūryje galime pakvėpuoti ypač sveikatai naudingu „jūros oru“. Tokia galimybe gali džiaugtis ir Birštono kurortą aplankę poilsiautojai. Mažiau nei prieš mėnesį Birštono centriniame parke buvo atidarytas vienintelis Lietuvoje mineralinio vandens garinimo bokštas.

Birželio 13 dieną, 12 val. Birštono kurorte įvyks iškilmingas Kneipo terapijos parko atidarymas.<br>Birštono sav. nuotr.
Birželio 13 dieną, 12 val. Birštono kurorte įvyks iškilmingas Kneipo terapijos parko atidarymas.<br>Birštono sav. nuotr.
Birštono svečiai ir gyventojai įrengtame mineralinio vandens garinimo bokšte gali pakvėpuoti sveikatai naudingu „jūros oru“.<br>Birštono sav. nuotr.
Birštono svečiai ir gyventojai įrengtame mineralinio vandens garinimo bokšte gali pakvėpuoti sveikatai naudingu „jūros oru“.<br>Birštono sav. nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Jun 12, 2015, 11:21 AM, atnaujinta Nov 22, 2017, 11:48 PM

Šis unikalus architektūrinis statinys kartu su kitais sveikatinimo bei turizmo objektais prisidėjo prie miestelio pagyvėjimo ir privačių investicijų pritraukimo. Toks staigus proveržis galėjo ir neįvykti, jei ne 2007–2013 metų Europos Sąjungos (ES) parama. Projekto „Mineralinio vandens panaudojimas poilsiui ir turizmui Birštono kurorte, I etapas“ įgyvendinimui buvo skirta 584 tūkst. eurų paramos.

Pateikus paraišką ir pradėjus įgyvendinti projektą, buvo siekiama sukurti dar vieną traukos objektą šiame kurorte. Ir tuo pačiu sveikatai naudingas procedūras padaryti prieinamas ir nemokamas visiems.

Taps nauju traukos centru

Birštonas nuo seno garsėja gydomaisiais mineralinio vandens ištekliais, todėl jų panaudojimas sveikatinimo, poilsio ir turizmo tikslais skatina vis daugiau ir daugiau turistų apsilankyti Pietų Lietuvoje įsikūrusiame kurorte. Birštono turizmo ir informacijos centro duomenimis, praėjusiais metais turistų skaičius buvo beveik 40 proc. didesnis lyginant su 2013 metais.

Sulaukiant vis didesnio svečių skaičiaus, Birštono savivaldybė kiekvienais metais stengiasi pasiūlyti naujovių ne tik atvykstantiems turistams, bet ir miesto gyventojams. Naujiena Lietuvoje – užsienyje taikoma daugiau nei šimtus metų

Birštone gegužės mėnesį atidarytas mineralinio vandens garinimo bokštas − naujiena Lietuvos gyventojams. Tačiau šį kurortą itin mėgstantiems vokiečiams toks sveikatinimo šaltinis gerai pažįstamas. Šioje šalyje veikiančiuose sveikatos stiprinimo kurortuose iš gelmių trykštantis vanduo naudojamas jau daugiau kaip šimtą metų.

Birštono savivaldybės atstovai sužinoję apie tokį statinį, nusprendė vykti į Vokietiją, išsiaiškinti visas subtilybes ir pasinaudoję ES parama, tapti pirmuoju kurortu Lietuvoje, turinčiu tokį unikalų ir sveikatai naudingą objektą.

Vieta mineralinio vandens garinimo bokštui buvo parinkta strategiškai turistams ir kurorto gyventojams patogioje vietoje – centriniame miesto parke, priešais „Eglės“ sanatoriją. Iš pradžių pastatytas originalios architektūros mineralinio vandens garinimo bokštas-paviljonas, į kurį vanduo siurbliu pakeliamas iš kurorte esančio „Rūtos“ gręžinio. Vanduo patekęs į bokštą, purkštukais lašinamas ant laukinių vyšnių šakelių sienos, yra veikiamas saulės ir vėjo, todėl garuoja savaime. Pajausti sveikatai naudingų mineralų prisodrintą „jūrinio klimato“ orą gali ne tik bokšto lankytojai, bet ir vaikštantys aplink jį 50-80 metų spindulio atstumu.

Paviljone taip pat įrengtas mineralinio vandens fontanėlis. O šalia bokšto pastatyti suoliukai ramiam poilsiui ir skleidžiamo „jūros kvapo“ terapijoms. Pasak sveikatos specialistų, kvėpavimas mineralinio vandens lašų prisodrintu oru turi tokį patį poveikį kaip ir kvėpavimas vaikščiojant prie jūros.

Tokios „inhaliacijos“ po atviru dangumi ypač naudingos lėtinėmis kvėpavimo ligomis sergantiems žmonėms. Tačiau ir sveikiems žmonėms jos labai naudingos. Birštono kurorto svečiai ir gyventojai mineralinio vandens bokšto sveikatinimo paslaugomis gali naudotis visą parą. Vakare apšviestas įvairiausiomis spalvomis, šis objektas jau spėjo tapti turistų traukos centru.

Šiuo metu vis dar statomas pagal projektą „Mineralinio vandens panaudojimas poilsiui ir turizmui Birštono kurorte, II etapas“ uždaras mineralinio vandens garinimo paviljonas šalia Vytauto parko. Darbų įgyvendinimui skirta 719 tūkst. eurų ES paramos. Mineralinis vanduo į šį statinį atitekės iš vandens gręžinio „Versmė“. Patekęs į paviljone esančią mineralinio vandens garinimo sieną, vanduo garuos savaime, skleisdamas aplinkui visas savo gerąsias savybes.

Kurorte taikoma savita sveikatinimo filosofija

Nespėjus pasidžiaugti mineralinio vandens bokšto privalumais, jau birželio 13 dieną, 12 valandą, vykstant Kurorto šventei „Mineralizuokis“ 2015, bus atidarytas Kneipo terapijos parkas ir Birštonas paskelbtas Pasaulinės sveikatingumo dienos sostine Lietuvoje.

Kneipo terapijos takų kompleksas įrengtas vadovaujantis žymaus vokiečių dvasininko, Sebastiano Kneipo, 19 a. sukurta ir ištobulinta sveikatos filosofija. Pagal S.Kneipą, sveikatos gerinimą sudaro 5 elementų sistema: vandens terapija, judėjimo terapija, vaistažolių terapija, harmonijos terapija, sveika mityba. Būtent tokią sistemą Birštono kurortas yra pasitvirtinęs kaip čia taikomą sveikatinimo filosofiją.

Kneipo terapijos parkas įkurtas įgyvendinant projektą „Mineralinio vandens panaudojimo poilsiui ir turizmui Birštono kurorte, I etapas“, kuriam skirta 584 tūkst. eurų ES paramos.

Jau šį šeštadienį pradėsiančiame veikti terapijos komplekse visų norinčių lauks organizmo grūdinimo procedūros po atviru dangumi. Akmenimis grįstas takas, skirtas vaikščiojimui basomis ant skirtingo šiurkštumo paviršių: akmenų, smėlio, eglės šakų, kankorėžių ir kt., procedūros rankoms ir kojoms galima atlikti mineralinio vandens baseinuose. Visos jos padės stiprinti imuninę sistemą, suteiks žvalumo ir neleis sirgti šaltuoju metu sezonu.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar jau aiškūs „Eurovizijos“ favoritai?