Modernizacija Rytų Lietuvoje

Rytų Lietuvoje įsikūrę Švenčionių ir Švenčionėlių miestai galėtų pasigirti vienais iš įspūdingiausių šilumos energijos sutaupymų. Po modernizacijos čia daugiabučiai sutaupo mažiausiai 47 proc. energijos. Tačiau savivaldybės paskirtieji administratoriai, inicijuojantys ir prižiūrintys modernizaciją šiuose miestuose, neslepia – dauguma gyventojų atnaujinimo vis dar prisibijo.

Šiuo metu Švenčionyse atnaujinti 6 daugiabučiai.<br>V.Balkūno nuotr.
Šiuo metu Švenčionyse atnaujinti 6 daugiabučiai.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 18, 2015, 12:43 PM, atnaujinta Nov 21, 2017, 3:08 PM

Vieni džiaugiasi, kiti – dvejoja

Tik neseniai rytų Lietuvoje įsibėgėjusi modernizacija jau spėjo duoti vaisių. Šiuo metu Švenčionyse atnaujinti 6 daugiabučiai, Švenčionėliuose – 1. Savo eilės pradėti modernizacijos darbus laukia dar 3 daugiabučiai. Tiesa, namų galėjo būti dar daugiau, tačiau neseniai iki 35 proc. sumažėjusi valstybės parama atbaidė jau apsisprendusius gyventojus.

Nepaisant to, daugiabučių administratoriaus pareigas vykdančios „Švenčionių švaros“ atstovė Jelena Čalkina įžvelgia ir pozityvių pokyčių: „Jau modernizuotų namų gyventojai labai džiaugiasi. Mažiausi sutaupymai siekia 47 proc., o viename name sutaupyta net 65 proc. Aišku, jeigu žmogus, anksčiau už šildymą mokėdavęs maždaug 144 eurus, dabar tesumoka 29 eurus, jis labai patenkintas ir dėkingas tiems, kas padrąsino ryžtis atnaujinimui“, – dėsto pašnekovė.

Ji neslepia, jog modernizacijos tempui šiuose miestuose įtakos turi ir kita aplinkybė – tuštėjantys daugiabučiai: „Pavyzdžiui, Švenčionėliuose yra namas, kurio vienoje laiptinėje gyvena tik vienas žmogus. Tokių apleistų namų yra ir daugiau. Be abejo, jiems labai reikia modernizacijos, tai matosi net iš senų langų, bet kol kas aplinkybės yra tokios, kokios yra.“

Didžiausia problema – stogai

J.Čalkina atkreipia dėmesį, jog viena svarbiausių problemų, varginančių gyventojus tiek pat, kiek ir aukštos šilumos kainos – kiauri daugiabučių stogai: „Su stogais turime nemažai problemų ir gyventojai vis dar nesupranta, jog namai – jų nuosavybė. Dažnai tenka išgirsti kaltinimų, esą administratorius nieko nedaro. Kai primeni, jog lėšos namų renovacijai kaupiamos nebuvo, bandai siūlyti įvairius remonto variantus, paaiškini, kaip tam galima gauti pinigų, jie supykta dar labiau. Dauguma dar tikisi, kad viskas bus atlikta nemokamai ir visus namo rūpesčius išspręs kas nors kitas.“

Kitą vertus, netrūksta ir iniciatyvių gyventojų, kurie nori atnaujinti savo būstą: „Turime kelis namus, kurių gyventojai labai norėtų atsinaujinti, tačiau tam kelią užkerta situacija su skolininkais. Kadangi dalis gyventojų skolingi už komunalinius mokesčius, bankai nenori skolinti šių namų atnaujinimui lėšų. Tačiau žmonės randa ir kitokius kelius susitvarkyti būstą. Pavyzdžiui, turime kelis pavyzdžius, kai daugiabučių gyventojai savo jėgomis apsišiltino pastatą, pakeitė radiatorius ir t. t. Tai rodo, kad pati modernizacijos idėja nestokoja populiarumo“, – sako specialistė.

Tarp dalyvavusių arba šiuo metu Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje dalyvaujančių daugiabučių Švenčionyse ir Švenčionėliuose, keli namai taip pat „atkeliavo“ dėl gyventojų iniciatyvumo. Kiti namai buvo atrinkti savivaldybės pagal suvartojamos šilumos energijos kiekį. Tarp 1963 m, 1971 m. ir 1985 m. statybos namų yra ir naujesnių, pavyzdžiui – statytų 1990 m.

www.atnaujinkimebusta.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.