Rusijos turto areštu užsienyje pasidžiaugė M. Chodorkovskis

Buvę koncerno „Jukos“ akcininkai pasiekė, kad būtų areštuotos Rusijos valstybinių įmonių akcijos ne tik Belgijoje, bet ir Prancūzijoje, pranešė „Forbes“. Kaip rašo gazeta.ru, visa tai bus pagalys į ratus birželio 18-ąją prasidėjusiam Tarptautiniam Peterburgo ekonomikos forumui. Be to, anot politologų, tai signalas, kas galėtų nutikti, jei kompensacijos už Krymą pareikalautų Ukraina.

Rusijos turtas areštuojamas ne tik Belgijoje, bet ir Prancūzijoje, Austrijoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rusijos turtas areštuojamas ne tik Belgijoje, bet ir Prancūzijoje, Austrijoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 18, 2015, 3:07 PM, atnaujinta Nov 21, 2017, 1:25 PM

Šią informaciją ketvirtadienį oficialiai patvirtino Rusijos prezidento padėjėjas Andrejus Belousovas.

„Mes ginčysime tokį ir sprendimą ir dėl Prancūzijos, ir dėl Belgijos, ir dėl kitų šalių. Visame tame, kas susiję su Hagos teismo sprendimo vykdymu, yra apsčiai teisinių netikslumų, tad mes, žinoma, ginčysime“, – naujienų agentūrai „RIA novosti“ sakė A.Belousovas.

Jis pridūrė, kad padėtis Prancūzijoje ir Belgijoje smarkiai politizuota, taip pat pareiškė tikintis, kad „sveikas protas paims viršų, ir giliai į šitą istoriją neįbrisime“.

Vėliau banko VTB vadovas Andrejus Kostinas pranešė portalui rbc.com, kad Prancūzija trečiadienį įšaldė Rusijos kompanijų sąskaitas, esančias VTB antriniame banke Prancūzijoje. A.Kostinas sakė, kad areštuotos buvo ir Rusijos diplomatinių misijų sąskaitos, kuriose – dešimtys tūkstančių eurų. Netrukus jų įšaldymas buvo nutrauktas.

Birželio 17-ąją „Interfaks“ pranešė, kad antstoliai išsiuntė Rusijos bendrovėms Belgijoje pranešimus apie teismo sprendimą dėl „Jukos“ ieškinio. Numatoma areštuoti 1,65 mln. eurų.

Kaip pranešė gazeta.ru, ekonominės plėtros ministras Aleksejus Uliukajevas pareiškė, kad Rusija nesirengia nieko mokėti pagal „Jukos“ ieškinį.

„Visiškai tai atmetame. Mes manome, kad tai neteisėtas sprendimas, kurį mes skųsime“, – sakė A.Uliukajevas.

Ant jo, areštuotas Belgijoje ir Prancūzijoje turtas nereikšmingas.

Maskva ketvirtadienį įtūžiu atsiliepė į Belgijos sprendimą įšaldyti Rusijos diplomatinių misijų ir kitų organizacijų sąskaitas – iškvietė Belgijos ambasadorių dėl „atvirai nedraugiško akto“.

„Rusijos užsienio reikalų ministerija iškvietė Belgijos ambasadorių Alexą van Meeuweną, – sakoma Rusijos URM pranešime. – Rusija laiko tokius Belgijos Karalystės kompetentingų organų veiksmus atvirai nedraugišku aktu, šiurkščiu tarptautinės teisės pažeidimu ir reikalauja nedelsiant imtis priemonių, kad būtų atkurtos Belgijoje pažeistos suverenios Rusijos teisės“.

Rusijos URM nurodė, kad dėl tokio Briuselio sprendimo nukentėjo Rusijos ambasada, jos atstovybės Europos Sąjungoje ir NATO biurai ir „kai kurios kitos Rusijos organizacijos“.

Anot Rusijos naujienų agentūros „RIA Novosti“, Belgijos valdžia įšaldė oficialias sąskaitas dėl teisinių nebeveikiančios firmos „Jukos“ akcininkų ieškinių.

Lyg perkūnas iš giedro dangaus pernai birželį trenkė Rusijai žinia apie Nuolatinio arbitražo teismo Nyderlanduose sprendimą: ši šalis turi dabar jau nebeegzistuojančios bendrovės „Jukos“ buvusiems akcininkams sumokėti per 50 mlrd. JAV dolerių (128,85 mlrd. litų) kompensaciją, rašė „Lietuvos rytas“.

Rusijos naftos gavybos bendrovės „Jukos“ buvęs vadovas Michailas Chodorkovskis ketvirtadienį pasveikino Belgijos valdžios sprendimą areštuoti šalyje Rusijos vyriausybinį turtą pagal buvusių JUKOS akcininkų ieškinį. Apie tai jis pranešė savo „Twitter“ paskyroje.

„Džiaugiuosi mūsų biurokratijos turto areštu Belgijoje. Laukiu, kad šios lėšos bus skirtos projektams, kurie bus naudingi Rusijos visuomenei“, – kalba M. Chodorkovskis.

Birželio 17 d. naujienų agentūra „Interfaks“ pranešė, kad Rusijos institucijoms Belgijoje buvo praneša apie arbitražinio teismo sprendimą dėl jų 1,65 mlrd. eurų vertės aktyvų arešto pagal „Yukos Universal Limited“ ieškinį. Leidinio „Forbes“ šaltinis nurodo, kad dar prieš savaitę buvo areštuoti ir Rusijos aktyvai Prancūzijoje.

Šią informaciją patvirtino ir Rusijos prezidento padėjėjas Andrejus Belousovas. Anot jo, Rusija bandys užginčyti aktyvų areštą, tačiau kalbėjo apie galimybes, kad tokių žingsnių bus imamasi ir kitose šalyse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.