Kauno apskrityje renovacija vis labiau susidomi jaunimas

Kauno apskrities daugiabučių gyventojų negąsdina nei iki 35 proc. sumažėjusi parama modernizacijai, nei tai, kad pasikeitė dalyvavimo Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje tvarka. „Dabar visi kantriai laukia kvietimų teikti paraiškas. Nepasakyčiau, kad žmonėms labai svarbu, ar parama 40 proc., ar 35 proc. Pas mus kol kas viskas tikrai gerai, turime nemažai naujai modernizacijai pasiryžusių namų“, – dėsto Kauno apskrityje daugiabučių modernizaciją prižiūrinčios įmonės vadovas Gediminas Zakšauskas.

Kauno apskrities daugiabučių gyventojų negąsdina nei iki 35 proc. sumažėjusi parama modernizacijai, nei tai, kad pasikeitė dalyvavimo Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje tvarka.<br>V.Balkūno nuotr.
Kauno apskrities daugiabučių gyventojų negąsdina nei iki 35 proc. sumažėjusi parama modernizacijai, nei tai, kad pasikeitė dalyvavimo Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje tvarka.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 24, 2015, 9:00 AM, atnaujinta Oct 29, 2017, 3:59 PM

Jaunimas nelieka abejingas

„Pastebime, jog per gyventojų susirinkimus pasirodo ir jaunesni, 20–30 metų gyventojai. Jie jau pradeda rūpintis tuo, kokiame name gyvena. Aišku, dažniausia jaunimas būna už modernizaciją, sako: „Darykim – kuo greičiau, tuo geriau.“ Kita vertus, tarp daugiabučių gyventojų vis dar daugiausiai vyresnio amžiaus žmonių, kurie skaičiuoja kiekvieną centą ir į modernizaciją žiūri gana įtariai. Galbūt dėl to, kad yra „atsikandę“ gyvenimo, per savo amžių matę nemažai bankų žlugimų ir panašių įvykių“, – svarsto G.Zakšauskas.

Pašnekovas pastebi, kad kai kada pasitaiko ir paradoksalių situacijų: „Turėjome vieną išskirtinį atvejį, kai visi vyresnio amžiaus daugiabučio gyventojai buvo už modernizaciją, o jaunesni – prieš. Patys labai stebėjomės, kodėl susiklostė tokia situacija. Laimei, tas namas galiausia nubalsavo „už“ ir šiuo metu ruošiasi modernizacijai, jam rengiamas investicijų planas.“

Svarbus ne paramos, o požiūrio pokytis

„Pastebime, kad žmonių per daug negąsdina paramos sumažėjimas. Jokios įtampos dėl to nėra, turime daugiabučių, norinčių modernizuotis tokiomis sąlygomis, kokios yra šiuo metu. Manau, taip atsitiko todėl, kad žmonės jau suprato – savo namu reikia rūpintis“, – sako G.Zakšauskas.

Kalbant apie modernizaciją, nepasikeitė ir tai, jog visi gyventojai skaičiuoja, kiek atsinaujinimas jiems kainuos: „Atėjus į namą, iškart tampa aišku, kokie maždaug žmonės gyvena. Labai jaučiasi, jei name gyvena buvę gamyklų darbuotojai arba butai – kooperatyviniai. Vis dėlto visi gyventojai, nepriklausomai nuo pajamų, išsilavinimo ir amžiaus, pirmiausia klausia, kiek modernizacija kainuos.“

Atsinaujina ir skaičiuojantieji šimtą metų

Atsinaujinti siekia ne tik tarybiniu laiku pastatyti namai, bet ir švenčiantys kur kas solidesnius, retkarčiais – net kelių šimtų metų gimtadienius, pastebi G.Zakšauskas: „Šiuo metu administruojame ir 1900 m., ir net XIX a. pastatytų namų modernizaciją. Jiems taip pat reikia atsinaujinti, nepaisant to, jog sienos – nepaprastai storos, o statyba – labai kokybiška. Kaip ir į paprastų daugiabučių, į šių namo remontą labai daug metų nebuvo investuojama.“

Pašnekovas įsitikinęs, jog ateityje vis daugiau namų norės modernizuotis ir įtraukti į investicijų planus kuo įvairesnių priemonių: „Manau, kad norinčių tik daugės, o pinigų – ne. Šiam procesui didelę įtaką daro ir gerųjų pavyzdžių viešinimas. Ne paslaptis – anksčiau žmonės matydavo ir girdėdavo tik blogus pavyzdžius ir tai lėmė labai skeptišką požiūrį. Dabar šie dalykai keičiasi, jaučiame, kad modernizacijai besiryžtantys namai – vis ambicingesni.

Teiraujamasi apie labai įvairias energetinio efektyvumo bei kitas priemones. Tiesa, pinigai ir siekis išleisti kuo mažiau taip pat nepraranda savo aktualumo.“

www.atnaujinkimebusta.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.