„Jūros vilko“ krabų gaudytojams – bėdos ir namie

Barenco jūroje krabus gaudanti Lietuvos įmonė „Arctic Fishing“ sulaukė dar vieno smūgio – jos direktoriui Giedriui Gruzdžiui skirta piniginė bauda už laive „Jūros vilkas“ nelegaliai įdarbintus asmenis.

„Arctic Fishing“ laivuose nelegaliai įdarbinti žvejai pluša kaip katorgininkai.<br>V.Vlasenkos nuotr.
„Arctic Fishing“ laivuose nelegaliai įdarbinti žvejai pluša kaip katorgininkai.<br>V.Vlasenkos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis („Lietuvos rytas“)

2015-06-26 09:41, atnaujinta 2017-10-29 09:00

Klaipėdos apylinkės teismo nutartimi G.Gruzdys įpareigotas sumokėti 25 172 eurų baudą už šiame laive pažeidžiant šalies įstatymus nelegaliai įdarbintus žmones – 27 Rusijos ir 2 Lietuvos piliečius.

Pernai „Jūros vilką“ jūroje buvo sulaikę Rusijos pasieniečiai. Už nelegalią žūklę šios šalies vandenyse laivo kapitonui iš Lietuvos Aleksandrui Gluško skirta 4 mln. rublių (59,1 tūkst. eurų) bauda.

Įkliuvo Olandijos uoste

„Jūros vilko“ laivagalyje dar neseniai plaikstėsi ne Lietuvos, o Rusijos vėliava. „Arctic Fishing“ šį ir dar vieną krabų žūklei pritaikytą laivą „Karalius“ įsigijo iš vienos Kamčiatkoje registruotos bendrovės.

Rusijos vėliavą pakeitę į lietuvišką ir jau susirengę plaukti į Barenco jūrą „Arctic Fishing“ laivai įkliuvo viename Olandijos uoste.

„Jūros vilką“ patikrinę olandai užfiksavo Europos Sąjungos erdvės įstatymų pažeidimą – Lietuvos laive darbavosi 27 Rusijos piliečiai.

Dangstėsi Lietuvos vėliava

„Arctic Fishing“ savininkai rizikavo – Lietuvoje registruotų laivų įgulas turi sudaryti ne mažiau kaip du trečdaliai mūsų šalies arba ES piliečių, o jie pasamdė rusus“, – sakė Lietuvos jūrininkų sąjungos (LJS) vadovas Petras Bekėža.

„Sodra“ jokių privalomų įmokų nesulaukė. „Arctic Fishing“ vadovas G.Gruzdys nepranešė apie laive „Jūros vilkas“ įdarbintus Rusijos ir Lietuvos piliečius, o tai – akivaizdus nelegalios veiklos požymis.

Vėliau Arkties vandenyse krabus traukęs „Jūrų vilkas“ sulaikytas ir nuplukdytas į Murmansko uostą. Rusijos pareigūnai kapitonui A.Gluško pateikė įtarimus dėl neteisėtos žūklės išskirtinėje šios šalies zonoje.

Tada galutinai paaiškėjo, kad Barenco jūros išteklius tuština ne lietuviai, o iš Kamčiatkos atsiųsti mūsų šalies vėliava prisidengę nelegalūs samdiniai – Rusijos piliečiai.

Darbo įstatymai – nė motais

Tiesioginis darbdavys G.Gruzdys dar mėgino versti kaltę Rusijos kompanijai, neva sudariusiai darbo sutartis su „Jūros vilko“ ir „Karaliaus“ įgulomis, bet teisme tokie jo argumentai subliūško.

Konstatuota, kad G.Gruzdys nusižengė šalies įstatymams – nelegaliai įdarbino ir Lietuvos, ir Rusijos piliečius, nepranešė apie juos „Sodrai“, piktybiškai vengė Darbo inspekcijai pateikti informaciją.

Nustatyta ir daugiau teisės pažeidimų.

Pasirodo, „Arctic Fishing“ nenumato kompensacijų nelaimių atvejais. Jokių išmokų negaus jūroje žuvusio laivo „Karaliaus“ kapitono padėjėjo, Rusijos piliečio, šeima.

Lietuviai – tik dėl akių

Darbą Arktyje tarp ledo lyčių krabus gaudyklėmis graibstančiuose „Arctic Fishing“ laivuose net ištvermingi jūrininkai vadina savanoriška katorga – denyje be pertraukų tenka darbuotis pusę paros.

Sugauti krabai čia pat apdorojami – nutrauktos galūnės dedamos į krepšius, verdamos, šaldomos, glazūruojamos ir sudedamos į triumus.

Amerikiečiai ir japonai už kilogramą krabų mėsos moka 70 JAV dolerių.

„Arctic Fishing“ laivuose pirmuoju smuiku groja krabų žūklės patirtį Kamčiatkoje sukaupę rusai. Lietuvos piliečiams kapitonų ir mechanikų pareigos patikimos dėl akių, kad ES inspektoriai mažiau kabinėtųsi.

Statytiniai keičiasi

JAV įsikūrusiam „Arctic Fishing“ akcininkui, rusų kilmės verslininkui Aleksandrui Silaginui, krabų žūklė pelninga. Neseniai jis Rusijoje įsigijo dar vieną laivą. Naujasis jo pavadinimas – „Žalgiris“.

Iš Arkties grįžę Lietuvos jūrininkai stebisi, kad „Arctic Fishing“ savininkams užtenka pinigų ir laivams, ir baudoms už įstatymų pažeidimus, o kai reikia atsiskaityti su jais, prasideda problemos.

G.Gruzdžiui tikriausiai jau nusibodo nuolatiniai Rusijos ir Lietuvos jūrininkų žmonų skundai dėl laiku nesumokamų atlyginimų.

Siatle gyvenančio A.Silagino statytinis G.Gruzdys „Arctic Fishing“ vairą jau perleido kitam krabų žūklės Barenco jūroje specialistui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.