Daugiabučių atnaujinimo programos apžvalga

Daugiabučių renovacijos projektų pagal Daugiabučių atnaujinimo (modernizacijos) programą skaičiui esant visų laikų aukštumose, darosi įdomu, kiek gyventojai naudojasi būsto atnaujinimo programos galimybėmis, kiek projektų sėkmingai įgyvendinama, su kokiais iššūkiais susiduriama vykdant programą, ir kokios yra tolesnės programos vystymo gairės.

Šiemet planuojama įgyvendinti dar apie 400 projektų, kurių bendra investicijų vertė siekia daugiau kaip 300 mln. eurų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Šiemet planuojama įgyvendinti dar apie 400 projektų, kurių bendra investicijų vertė siekia daugiau kaip 300 mln. eurų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 26, 2015, 12:25 PM, atnaujinta Oct 29, 2017, 7:30 AM

Savivaldybės lyderės

Pagal VšĮ Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) duomenis, kol kas 2015 m. programa vykdoma aktyviai – 2015 metais pilnai baigti įgyvendinti 106 projektai, o šiuo metu atnaujinimo darbai iš viso vyksta prie 1232 daugiabučių namų. Galima daryti tam tikras išvadas ir apie savivaldybes lyderes renovacijos projektų įgyvendinimo kontekste.

Aktyviausiai nuo 2013 m. iki dabar renovacija įgyvendinama Ignalinos rajone, kur baigti net 44 projektai, toliau seka Klaipėdos miesto savivaldybė su 25 įgyvendintais projektais, Kauno miesto savivaldybė, kurioje įgyvendinti 22 projektai, Tauragės rajono savivaldybė su 17 projektų bei Vilniaus miesto savivaldybė (14 projektų). Taigi, programa aktyviai plėtojama ne tik didžiuosiuose miestuose, bet ir rajonuose, mažesniuose miesteliuose.

Iššūkiai ir sprendimai

Renovacijos proveržis įvyko 2013 m., kai buvo patvirtintas naujas daugiabučių atnaujinimo modelis, į kurį buvo įtrauktos savivaldybės. Savivaldybių iniciatyva pradėti atrinkti neefektyviausiai energiją vartojantys daugiabučiai namai, paskiriami administratoriai, kurie įgyvendina daugiabučių namų atnaujinimą. Pasiteisinus savivaldybių energinio efektyvumo didinimo programai, buvo nutarta išplėsti savivaldybių energinio efektyvumo programas. Pagal tokį pat finansinį, organizacinį ir techninį modelį nutarta atnaujinti ne tik daugiabučius namus, bet ir savivaldybių viešuosius pastatus. Praėjusių metų pabaigoje Vyriausybė parengė ir patvirtino Viešųjų pastatų energinio efektyvumo didinimo programą, o šiuo metu jau baigiamos ruošti finansinės priemonės šios programos įgyvendinimui. Gairės ateičiai

Kaip teigia BETA atstovė ryšiams su visuomene Kristina Gecevičiūtė, programa nestovi vietoje – siekiama pereiti nuo pavienių pastatų atnaujinimo prie atrinktų kvartalų energinio efektyvumo didinimo priemonių įgyvendinimo – taip vadinamos „kvartalinės renovacijos“.

Šiuo metu pradėti įgyvendinti demonstraciniai projektai trijose atrinktose savivaldybėse: Šiauliuose, Utenoje ir Birštone. Kartu su ekspertais iš Vokietijos rengiamos atrinktų demonstracinių kvartalų programos. Tikimasi, kad šios patirties pagrindu dar šių metų antroje pusėje bus pradėta įgyvendinti nacionalinė kvartalų energinio efektyvumo didinimo programa. Šiemet planuojama įgyvendinti dar apie 400 projektų, kurių bendra investicijų vertė siekia daugiau kaip 300 mln. eurų. Daugiabučių renovacijos programa tobulinama atsižvelgiant į praeities sėkmes ir nesėkmes, gyventojai turi vis daugiau galimybių pasinaudoti palankiomis sąlygomis.. Šiuo metu gyventojai neabejoja dėl renovacijos teikiamų pranašumų – aiškūs tiek padidėjusio energinio efektyvumo, tiek sutvarkytos aplinkos teikiami privalumai.

www.atnaujinkimebusta.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: parlamentarų komentarai prieš rytinį Seimo posėdį