Modernizacijos siekiai Lietuvos didžiuosiuose miestuose

Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos lyderiais visuomet būdavo didieji Lietuvos miestai – Vilnius, Kaunas ir Klaipėda. Kaip šiems miestams pasibaigė pirmasis šių metų pusmetis bei kokie planai laukia ateityje, sutiko apžvelgti Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) specialistai.

Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos lyderiais visuomet būdavo didieji Lietuvos miestai.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos lyderiais visuomet būdavo didieji Lietuvos miestai.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 29, 2015, 9:46 AM, atnaujinta Oct 28, 2017, 10:27 PM

Vilnius: jaučiamas statybininkų trūkumas

„Maloniai nuteikia tai, jog modernizacija iš tiesų jau įsibėgėjusi, žmonės labai susidomėję. Tačiau yra ir liūdnesnė šio pakilimo pusė – trūksta statybininkų, tad dažnai sunku nusipirkti rangos darbus. Sakyčiau, kad tai pastarojo laikotarpio ypatumas“, – sako BETA specialistė Vilniaus regionui Lina Balčiūnienė.

Dalydamasi įžvalgomis apie ateitį, ji taip pat pastebi, jog šį laiką galima vadinti vilčių laiku. „Visi laukia naujo Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos etapo. Taip atsitiko todėl, kad suveikė „modernizacijos užkratas“. Modernizuotų namų mieste jau nemažai, žmonės, gyvenantys netoliese, jau kelerius metus galėjo stebėti naudą, kurią teikia renovacija. O dabar jie ir patys domisi, kada turės galimybę atnaujinti būstą“, – dėsto pašnekovė.

Ji pastebi, jog bendros nuotaikos geros ne tik tarp gyventojų, bet ir tarp profesionalų, dirbančių su modernizacijos projektais: „Vis dėlto apie šalies ir jos gyventojų gerovę sprendžiama pagal pastatus. Jie yra tarsi atspindys. Todėl padėti atnaujinti daugiabučius – vienas geriausių darbų šiuo metu“ – šypsosi BETA specialistė.

Kaunas: mėnesiai, pažymėti spartos

„Šis pusmetis buvo įsimintas tuo, jog iki kovo 31 d. reikėjo įvykdyti rangos darbų pirkimą, jeigu pretenduota į 40 proc. valstybės paramą. Taigi – buvo didelis rangos darbų pirkimo bumas. Visi labai skubėjo į tą traukinį ir projektų kiekis ženkliai išaugo“, – atkreipia dėmesį BETA specialistas Kauno regionui Marius Smaidžiūnas.

Pasidalydamas viltimis ateinančiam pusmečiui, BETA specialistas atkreipia dėmesį, kad vėl ruošiamasi dideliam modernizacijos tempui: „Kadangi paraiškų atlikti modernizaciją tvarka pasikeitusi, ir dokumentai bus priimami paskelbus kvietimus, tikimės didelio susidomėjimo, ir manome, kad kitą darbų sezoną laukia toks pats įtemptas laikas.“

Klaipėda: gyventojai patys ragina administratorius

BETA specialistas Klaipėdos regionui Eugenijus Šimonis sako pastebėjęs naują tendenciją – daugiabučių gyventojai patys ragina savo namų administratorius bei bendrijų pirmininkus rengtis modernizacijai. Anksčiau procesas vykdavo atvirkščiai: „Kadangi šiuo metu programa pristabdyta ir laukiama kvietimų, gyventojai labai domisi, kada darbai pajudės. Ypatingai ši tendencija pastebima ten, kur modernizuotis norėtų ne vienas, o keli namai iš karto. Tokių kvartalų pas mus net keli.“

Kalbėdamas apie naujajame modernizacijos etape iki 35 proc. sumažėjusią paramą, BETA specialistas pastebi, kad dėl šio sumažėjimo gyventojai per daug nesijaudina: „Turime net 4–5 namus, kurie šiuo metu jau perka projektus ir tik laukia, kada galės pateikti paraiškas modernizacijai.“

Tarp įdomesnių pastarojo laiko naujovių E.Šimonis išskiria „liftų karštinę“: „Kadangi remti liftų keitimą buvo nuspręsta gana neseniai, žmonės dabar masiškai naudojasi šia galimybe. Net keli namai vienu metu pasikeitė liftus, dar keli norėtų tai padaryti. Sakyčiau, kad tai – gana originali tendencija.“

www.atnaujinkimebusta.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.