M. Chodorkovskio klubas: kuo užsiima buvę „Jukos“ akcininkai

Buvę „Jukos“ akcininkai Europos Tarybos Ministrų kabinetui pateikė Rusijos kompensacijos, kurią jiems 2014 metų vasarą priteisė Europos žmogaus teisių teismas, išmokos planą. Teismas įpareigojo buvusiems „Jukos“ akcininkams išmokėti kompensaciją, kuri siekia 1,86 mlrd. eurų ir papildomai dar 300 tūkst. eurų už teismo išlaidas.

Dešimtmetį kalėjime praleidęs Michailas Chodorkovskis dabar įsikūrė Šveicarijoje.<br>T.Bauro nuotr.
Dešimtmetį kalėjime praleidęs Michailas Chodorkovskis dabar įsikūrė Šveicarijoje.<br>T.Bauro nuotr.
Michailas Brudno (nuotr.- su žmona Ina) turi sodybą Labanoro girioje.<br>T.Bauro nuotr.
Michailas Brudno (nuotr.- su žmona Ina) turi sodybą Labanoro girioje.<br>T.Bauro nuotr.
M.Chodorkovskis ir P.Lebedevas teisme.<br>T.Bauro nuotr.
M.Chodorkovskis ir P.Lebedevas teisme.<br>T.Bauro nuotr.
Dešimtmetį kalėjime praleidęs Michailas Chodorkovskis dabar įsikūrė Šveicarijoje.<br>T.Bauro nuotr.
Dešimtmetį kalėjime praleidęs Michailas Chodorkovskis dabar įsikūrė Šveicarijoje.<br>T.Bauro nuotr.
Ilgą laiką klestėjusi „Jukos“ kompanija buvo nušluota nuo žemės paviršiaus.<br>T.Bauro nuotr.
Ilgą laiką klestėjusi „Jukos“ kompanija buvo nušluota nuo žemės paviršiaus.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

lrytas.lt

Jun 30, 2015, 5:04 PM, atnaujinta Oct 28, 2017, 3:20 PM

Laišką, kuriame surašytas išmokos planas, birželį Komitetui artsiuntė advokatas Pierceas Gardneris, kuris atstovauja „Yukos Universal Ltd и Hulley Enterprises Ltd.“ interesams. Buvę „Jukos“ akcininkai pažymi, kad sprendimas pristatyti tokį dokumentą susijęs su tuo, kad Maskva iki birželio vidurio nepasiūlė savo plano, kurio reikalavo Strasbūro teismas.

Dokumente Rusijai siūloma paskirti agentą-platintoją, kuriuo galėtų tapti tarptautinis bankas. Iki 2018 metų gruodžio 31 dienos jis turėtų pervesti pinigus buvusiems „Jukos“ akcininkams.

Birželio viduryje buvusių kompanijos savininkų atstovai pradėjo dar 50 mlrd. dolerių, kurie buvo Hagos arbitražo teismo buvo priteisti Rusijai, išieškojimo procedūrą. Tiesa, pagrasinus kremliui, belgija suskubo panaikinti tokį sprendimą. Tuo tarpu Prancūzija įšaldė sąskaitas maždaug 40-yje bankų ir aštuonis ar devynis pastatus

Forbes.ru pažvelgia kuo gi šiuo metu užsiima ir kokį turtą valdo buvę „Jukos“ akcininkai.

Išmiręs dvaras

Prestižiniame Žukovo kaimelyje, šalia Rubliovo-Uspenskio plento stovi tuščias kotedžų kompleksas „Obuolių sodas“. Kam dabar priklauso septyni dvarai, kuriuos nuo pašalinių akių slepia aukšta tvora, neaišku. 22 hektarų žemės plotas, svečių namai, sporto salė, baseinas, restoranas ir – visa tai buvo pastatyta „Jukos“ gyvavimo laikais ir buvo skirta jos akcininkams ir vadovybei. O 2006 metų gegužę Maskvos basmano rajono teismo sprendimu viskas buvo areštuota. Tuo metu Michailas Chodorkovskis ir Platonas Lebedevas jau pusmetį sėdėjo už grotų. Jų verslo partneriai spėjo išvažiuoti iš Rusijos ir užsiimti verslu užsienyje. Niekas iš jų per tą laiką į „Obuolių sodą“ neužsuko.

Michailas Chodorkovskis

Kaltinimai

Stambaus masto sukčiavimas, mokesčių vengimas, vagystės ir kt.

Kalėjo 10 metų, išleistas anksčiau laiko, savo kaltės taip ir neprisipažino.

Gyvenamoji vieta

Gavo leidimą gyventi Šveicarijoje, Sankt Galeno kantone. Čia išsinuomojo vilą už 11,5 tūkst. frankų per mėnesį. Šią vietą pasirinko derindamas prie jų mokymosi vietos. Anglijos nekilnojamojo turto (NT) brokerių teigimu, 2015 metų pradžioje M.Chodorkovskis žvalgėsi iki 10 mln. svarų sterlingų vertės namo Londono priemiestyje.   Judėjimo laisvės apribojimai

Nesilanko Rusijoje (M.Chodorkovskiui nėra panaikintos mokestinės pretenzijos, kurių suma – 17,4 mlrd. dolerių).

Aktyvai

NT verslas Jungtinėse Amerikos Valstijose (kartu su kitais „Jukos“ akcininkais). Kartu su Michailu Brudno, Vladimiru Dubovu ir Platonu Lebedevu investuoja per kompaniją „Quadrum Global“ (jos aktyvai 2014 metų pabaigoje siekė apie 2 mlrd. dolerių). Kontrolinis „Group MENATEP“ akcijų paketas dar 2004 metais buvo perrašytas Leonido Nevzlino vardu.

Kuo užsiima?

Išėjęs į laisvę M.Chodorkovskis atgaivino 2001 metais pradėtą projektą „Atvira Rusija“ , tačiau dabar jis pašvęstas politikai ir žmogaus teisių gynimui (anksčiau fondo veikla buvo susijusi su labdara ir švietėjiška veikla). Dabartinio fondo biudžeto M.Chodorkovskis neatskleidžia. Daugiau kaip prieš dešimtmetį jis siekė 200 mln. dolerių.

Praėjus keliems mėnesiams po M.Chodorkovskio arešto, 2003 metų gruodį Anglijoje buvo įsteigtas 500 mln. dolerių vertės labdaros fondas „Khodorkovsky Foundation“. Jame sukauptos lėšos skirtos padėti buvusiems „Jukos“ vadovams, kurie atsidūrė sunkioje situacijoje. M.Chodorkovskis ir toliau jiems padeda finansiškai, kai tenka turėti reikalų su Rusijos institucijų baudžiamuoju persekiojimu ar sveikatos problemomis.

M.Chodorkovskio kontroliuojamas „Corbiere Trust per paskutiniuosius penketą metų JAV išleido daugiau kaip 1 mln. dolerių, skirdamas juos žmogaus teisių gynimui ir teisinės valstybės Rusijos Federacijoje įsigalėjimui. M.Chodorkovskis naudojosi teisinės firmos „Orion Strategies“ ( tarp jos klientų yra senatorius Johnas Sidney McCainas, finansininkas Georgesas Sorosas ir buvusi Aliaskos gubernatorė Sarah Louise Palin).

Beje, M.Chodorkovskio nemalonumai nesibaigė. Rusijos tyrėjai ištraukė seną ir jau primirštą kozirį – jie pranešė svarstantys, ar pateikti kaltinimus naftos magnatui Michailui Chodorkovskiui dėl 1998 metais nužudyto Sibiro miesto mero žūties.

Jie argumentuoja, kad tuo metu, kai Neftejugansko meras Vladimiras Petuchovas buvo nušautas, jis labai konfliktavo su M.Chodorkovskio naftos bendrove „Jukos“ dėl mokesčių įsiskolinimo.

Leonidas Nevzlinas

Gyvenamoji vieta

Tel Avivas (turi Izraelio pilietybę), L.Nevzlino šeima gyvena Niujorke.

Kaltinimai

Sukčiavimas,mokesčių vengimas, trijų žmogžudysčių organizavimas. 2000 metų rugpjūtį Maskvos miesto teismas už akių nuteisė jį kalėti iki gyvos galvos. Jo ieško Interpolas.

Judėjimo laisvės apribojimai

Gali lankytis tik Izraelyje ir JAV

Aktyvai

Kompanijose „Pictor Trust“, „Southern Cross Trust“ ir „Palmus Trust“, kurioms dabar priklauso 67 proc. „Group MENATEP“ akcijų.

Kuo užsiima?

L.Nevzlinas – stambus investuotojas. Jis valdo 20 proc. Izraelio laikraščio „Haaretz“ akcijų, kartu su Vladimiru Dubovu ir Michailu Brudno nusipirko 27 proc. naftos kompanijos „ Modgal“ akcijų. Žurnalo „Snob“ duomenimis, 2008 metais vos neprarado penktadalio savo turto banke „Lehman Brothers“.

Izraelyje L.Nevzlinas nebuvo palankiai priimtas. Jo pavardė nuolat atsirasdavo laikraščiuose, kartu su verslininkais Vladimiru Gusinskiu ir Arkadijumi Gaidamaku jis buvo minimas istorijose, susijusiose su pinigų plovimu Izraelio banke „Hapoalim“. L.Nevzlinas visus kaltinimus paneigė.

Kartu su V.Dubovu ir M. Brudno įsteigė labdaros fondą „NADAV“ (išleido dešimtis milijonų dolerių Tel Avivo žydų diasporos muziejui, rėmė Tel Avivo ir Jeruzalės universitetus ir koledžą Herclijos mieste, kuriame jis gyvena).

2011 metų gegužę L.Nevzlinas nenorėdamas, kad Londone butų sulaikytas Interpolo, nuotoliniu būdu liudijo Boriso Berezovskio ir Romano Abramovičiaus byloje. Šiuos liudijimus teisėjai įvertino kaip tendencingus, nusveriančius B.Berezovskio naudai. L. Nevzlinas tikino, kad kalba tik tiesą.

2014 metais liepos 28 dieną Hagos Tartautinis Arbitražo Teismas, išanalizavęs „Jukos“ bylą, įpareigojo Rusiją grąžinti „Group MENATEP“ 50 mlrd. dolerių ir apmokėti 65 mln. dolerio teismo išlaidas. Teismas nusprendė, kad mokesčių optimizavimas kompanijoje nebuvo tobulas, bet valstybės reakcija buvo neproporcingai griežta. Po teismo L.Nevzlinas ir kiti akicininkai pareiškė, kad yra linkę derėtis dėl išmokos sumos sumažinimo, bet tiktai tuo atveju, jei bus nutrauktos bylos visų „Jukos“ darbuotojų atžvilgiu.

Michailas Brudno

Kaltinimai

Sukčiavimas, grobstymas, mokesčių vengimas. Jo ieško Interpolas

Gyvenamoji vieta

Tel Avivas (Turi Izraelio pilietybę)

Judėjimo apribojimai

Gali keliauti tik į JAV ir į Lietuvą.

Aktyvai

Kompanijoje „Auriga Trust“, kuri valdo 7,3 proc. „Group MENATEP“. Jis taip pat yra „Quadrum Global“ investicijų dalininkas.

Kuo užsiima?

Kartu su buvusiais partneriais iš „Jukos“ superka Nekilnojamąjį turtą JAV ir Europoje.

Pagrindinis M.Brudno dalykinis partneris yra Vladimiras Dubovas (investicijos į komercinį NT turtą Jungtinėse Amerikos Valstijose, vyno verslas ir naftos perdirbimas). Grįžti prie naftos gavybos verslo M.Brudnas neketina. Jam tai – praeitas etapas.

2005 metų vasarį M.Brudno ir V.Dubovas buvo pakviesti į kasmetinius maldos pusryčius Vašingtone, kuriuose dalyvavo JAV prezidentas George'as Bushas, politinių partijų lyderiai, stambūs verslininkai, diplomatai ir kiti.

Nepaisant to, kad M.Brudno ieško Interpolas, jis be kliūčių gali lankytis Lietuvoje, kur turi daug draugų. „Jukos“ gyvavimo laikais M.Brudno kuravo kompanijai priklausiusią naftos perdirbimo įmonę „Mažeikių nafta“, kurią „Jukos“ bankroto metu – 2006 metais pardavė. Jis turi sodybą Labanoro girioje.

Vladimiras Dubovas

Kaltinimai

Sukčiavimas, mokesčių vengimas, biudžeto lėšų grobstymas. Jo ieško Interpolas.

Gyvenamoji vieta

Tel Avivas (turi Izraelio pilietybę).

Judėjimo laisvės apribojimai

Gali vykti į JAV ir į Lietuvą.

Aktyvai

Kompanijoje „Draco Trust“, kuri valdo 7,3 proc.“Group MENATEP“ akcijų. Yra „Quadrum Global“ investicijų dalininkas.

Kuo užsiima?

Izraelio spaudos duomenimis nuo 2007 metų V.Dubovas ir M.Brudno Tel Avivo priemiestyje valdo 10  hektarų vynuogyno. Į jį investuota daugiau kaip 5 mln. dolerių. V.Dubovui priklauso vyninė „Amfora“. Vieno vyno butelio vertė yra 70 dolerių.

1999–2003 metais jis buvo Rusijos Dūmos deputatas, atstovavo frakciją „Tėvynė – visa Rusija“, dirbo Biudžeto ir mokesčių komitete. Praėjus kelioms dienoms po M.Chodorkovskio arešto asmeniniu lėktuvu iš Maskvos spruko į Izraelį, kartu prigriebęs ir „Jukos“ archyvą.

V.Dubovui siūlė liūdyti „Jukos“ byloje mainais už galimybę sugrįžti į Rusiją, bet jis atsisakė bendradarbiauti su teisėsaugininkais. 2014 metų liepą kartu su L.Nevzlinu liudijo Hagos Tarptautinio Arbitražo Teisme.

Platonas Lebedevas

Gyvenamoji vieta

Maskva

Kaltinimai

Sukčiavimas dideliu mastu, mokesčių vengimas ir kt.

Kalėjo daugiau kaip 10 metų. Rusijos Federacijos Aukščiausiasis Teismas sumažino P.Lebedevo bausmę iki kalėjime paleido laiko.

Judėjimo laisvės apribojimai

Dėl mokestinių pretenzijų, kurios siekia 17 mln. rublių, negali gauti užsienio paso. Jo advokato Henriko Padvos teigimu, skolos buvo apmokėtos, tačiau ne pinigais, o vekseliais. Tačiau mokestinės pretenzijos nebuvo panaikintos.

Aktyvai

P.Lebedevas ir jo šeima laikomi „Mensa Trust“, kuris valdo 7,3 proc. „Group MENATEP“ naudos gavėjais. Ši bendrovė yra susijusi su bendrą verslą NT verslą JAV turinčiais buvusiais „Jukos“ akcininkais.

Kuo užsiima?

Dėl didelės skolos negali oficialiai dirbti ir vystyti verslo Rusijoje.

Būdamas „Group MENATEP“ vadovu, jis subūrė stiprią vadybininkų komandą kompanijoje „Cube Capital“, kuri iki šiol rūpinasi „Jukos“ įkūrėjų turtu (valdo daugiau kaip 1 mlrd. dolerių).

Po „Jukos“ baudžiamųjų bylų tarp P.Lebedevo giminaičių ir Rusijos opozicijos Platono vardas tapo labai madingu. P.Lebedevą dažnai kviečia į susitikimus ir šventes, kuriose dalyvauja jo vardu pavadinti vaikai.

2015 metų vasarį, netrukus po sugrįžimo iš kalėjimo, Maskvoje, Sheratono viešbutyje organizavo susitikimą su buvusiais „Jukos“ ir „Group MENATEP“ bendradarbiais. Jame dalyvavo apie 300 žmonių. Bendrauja su „Atvira Rusija“. Palaiko ryšius su ekonomistu Evgenijumi Jasinu ir jo dukra Irina (ji dirbo programos „Atvira Rusija“ direktore) bei opozicionieriumi Andrejumi Ilarionovu. Dalyvavo Boriso Nemcovo laidotuvėse.

Vasilijus Šachnovskis

Kaltinimai

Nesumokėti mokesčiai.

2004 vasarį teismas nuteisė V.Šachnovskį metams, tačiau iš karto atleido nuo bausmės, nes kaltinamasis pervedė į biudžetą 53 mln. rublių.

Gyvenamoji vieta

Šveicarija, Bo kantonas. Netoliese mokėsi jo vaikai.

Judėjimo laisvės suvaržymas

Suvaržymas netaikomas, tačiau į Rusiją jis nevyksta.

Aktyvai

Kompanijoje „Tucana Trust“, kuris valdo 7,3 proc. „Group MENATEP“ akcijų.

Kuo užsiima?

V.Šachnovskis tvirtina, kad jis – pensininkas.

V.Šachnovskis Jurijaus Lužkovo laikais dirbo Maskvos merijoje, vėliau – Evenkų autonominės apygardos senatoriumi. Vienintelis iš stambių „Jukos“ akcininkų, kuris nepakliuvo už grotų ir nebuvo ieškomas Interpolo. Sako, kad jam tiesiog sekasi.

2006 metais jis sutiko duoti parodymus „Jukos“, kurios svarstymas vyko Europos teisme, byloje. Jis pareiškė, kad Ekonominės plėtros ministerijos vadovas Germanas Grefas papasakojo jam apie tai, kad realus atakos prieš naftos kompaniją tikslas – spaudimas vyriausybėje buvusiam liberalų demokratų sparnui.

V.Šachnovskis dalyvauja mėgėjiškuose golfo turnyruose. Domisi kalnų turizmu, yra įkopęs į Monblaną ir Kilimandžarą. Šiais metais planuoja aplankyti patį aukščiausią tašką Antarktidoje – Vinsono masyvą. Milijardai dolerių dividendų, kuriuos „Jukos“ išmokėjo savo akcininkams iki 2003 metų, leidžia negalvoti apie pinigus.

Parengė Eugenija Grižibauskienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.