Vietoj nudrengto kombinato Panevėžyje statys daugiafunkcį centrą

Neįprastai didelės automobilių spūstys, dulkių kalnai ir šviesi perspektyva Panevėžio Rožyno rajono gyventojams turėti šiuolaikišką daugiafunkcį centrą. Taip mieste savo paskutines dienas baigia kadaise Panevėžį garsinęs buvęs mėsos kombinatas.

Važiuojantiems Smėlynės gatve kasdien vis labiau veriasi vaizdas į buvusio mėsos kombinato teritoriją, iš kurios rieda statybų laužo pakrauti sunkvežimiai.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Važiuojantiems Smėlynės gatve kasdien vis labiau veriasi vaizdas į buvusio mėsos kombinato teritoriją, iš kurios rieda statybų laužo pakrauti sunkvežimiai.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Virginija Petrauskienė („Lietuvos rytas“)

Jul 2, 2015, 8:31 AM, atnaujinta Oct 28, 2017, 9:49 AM

Pastarąsias kelias savaites kombinato teritorijoje darbuojasi griovimo technika. Kadaise sovietinę gerovę ir sotų gyvenimą simbolizavusios fabriko sienos griaunamos ir verčiamos plytų ir susmulkinto betono laužu.

Važiuojantiems Smėlynės gatve kasdien atsiveria vis daugiau vaizdo į buvusios bendrovės teritoriją. Iš jos rieda griovimo atliekų pakrauti sunkvežimiai.

Nepirko net už 1 litą

Prieš penkiolika metų bankrutavusi bendrovė „Panevėžio maistas“ pamažu virto miesto šiaurinę dalį bjaurojančiais pasenusiais statiniais.

6 hektarų teritoriją užimantis buvusio mėsos kombinato statinių kompleksas ilgai nesulaukė pirkėjų. Buvo pradėta kalbėti apie tai, kad reikės visus keliasdešimt tūkstančių kvadratinių metrų užimančius pastatus parduoti už 1 litą.

Pirmieji buvusį mėsos kombinatą su visais jam priklausančiais pastatais įsigijo keli panevėžiečiai verslininkai. Jie turėjo planų vietoj buvusių gyvulių skerdyklų įrengti pramogų centrą.

Tačiau šie planai taip ir liko neįgyvendinti. Mėsos kombinato pastatai ėjo iš rankų į rankas, keitėsi šio nekilnojamojo turto savininkai.

Tačiau niekas iš jų nesiryžo pradėti brangiai kainuojančių griovimo ar rekonstrukcijos darbų.

Dalį patalpų pavykdavo išnuomoti. Buvusiuose administracijos pastato kabinetuose glaudėsi kelios įmonės, alaus baras.

Pirmoji įsikurs „Norfa“

Praėjusių metų gruodį mėsos kombinato statinius nupirko Vilniuje registruota bendrovė „Elotėja“. Jos direktorius Algirdas Gaigalas sakė, jog šį nekilnojamąjį turtą nusipirko iš banko.

„Elotėjos“ atstovai surado investuotoją, kuris šioje miesto vietoje tarp Smėlynės ir S.Kerbedžio gatvių norėtų įkurdinti prekybos centrą „Norfa“.

Šia vieta domisi ir daugiau verslininkų.

„Kol kas tai pirmasis darbų etapas, griaunama tik dalis pastatų – buvę sandėliai ir administracijos pastatas.

Kiti statiniai yra pripažinti išskirtiniais, jiems griauti reikia specialaus leidimo ir projekto“, – sakė visos 6 hektarų teritorijos atgaivinimo projektinį pasiūlymą pateikęs panevėžietis architektas Valdas Klimavičius.

Architektas tvirtino, kad projektuoti ir statyti šioje teritorijoje yra keblu. Rytinė jos dalis ribojasi su judria Smėlynės gatve, o šiaurės ir pietų pusėje yra geležinkelio bėgiai.

Apskundė dėl eglės

Naujieji komplekso savininkai įsipareigojo atnaujinti Smėlynės gatvės ruožą. Su bendrovės „Lietuvos geležinkeliai“ atstovais teks derinti pervažų projektus.

„Viena siena griūdama aplaužė teritorijoje augančią sidabrinę eglę. Gyventojai iškvietė aplinkosaugininkus. Vėl nauji stabdžiai. Bet šios eglės auga ten, kur pagal projektą turės būti automobilių stovėjimo aikštelės.

Mes stengiamės išsaugoti želdinius, tačiau vietoj senųjų bus pasodinta naujų jaunų medžių“, – sakė V.Klimavičius.

Planuojama, kad naujasis prekybos centras bus atidarytas kitų metų pavasarį.

Į jo statybą numatyta investuoti 5 mln. eurų.

Mėsą vogė, kas tik pajėgė išnešti

Sovietmečiu Panevėžio mėsos kombinatas klestėjo. Iš jo skerdyklų ir šaldytuvų traukiniais į Sovietų Sąjungos platybes būdavo siunčiama mėsa.

Panevėžiečiams likdavo tik atliekų dvokas ir subproduktai parduotuvių lentynose.

Todėl nemažai skerdienos kombinato darbuotojai pavogdavo. Vogtos mėsos srautas keliaudavo už kombinato vartų. Apsukriausieji iš to neblogai prasigyveno. Jie šiaurinėje miesto dalyje pradėjo statytis privačius namus. Tai buvo privačių namų kvartalo, vadinamo Rožynu, pradžia.

2000 metais įmonei iškelta bankroto byla. Per 350 bendrovės darbuotojų vienuolika metų laukė, kol jiems bus išmokėtos išeitinės kompensacijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.