A. Tsipras su kreditoriais susitarti žada tuoj po referendumo

Graikijos premjeras Alexis Tsipras įvykius šalyje pavadino „maža revoliucija“. Savo kreipimesi į tautą per televiziją jis pareiškė, kad šalies valdžia nekelia tikslo pasitraukti iš euro zonos, ir pažadėjo pasiekti susitarimą su kreditoriais per dvi dienas po referendumo.

Graikijos premjeras A.Tsipras.<br>AP nuotr.
Graikijos premjeras A.Tsipras.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 3, 2015, 10:08 AM, atnaujinta Oct 28, 2017, 6:11 AM

„Per 48 valandas po referendumo susitarimas bus pasiektas. Bankai bus atidaryti, kai bus susitarimas“, – pareiškė A.Tsipras. Pasak Graikijos premjero, jis pasirengęs kompromisams su kreditoriais, tačiau su sąlyga, kad sutartyje bus numatytas toks punktas, kaip „finansavimo poreikio užtikrinimas“.

Graikijos vyriausybės vadovas išsakė įsitikinimą, kad balsavimas prieš kreditorių pasiūlytas sąlygas leis pasiekti naudingesnį susitarimą. „Aš gerbsiu bet kokį referendumo rezultatą ir pradėsiu būtinus procesus“, – pridūrė A.Tsipras.

Tuo tarpu Europos Komisija (EK) pareiškė esanti pasirengusi pasiūlyti Graikijai techninę paramą, jeigu derybos po liepos 5 d. vyksiančio referendumo bus atnaujintos. „Siekiant susigrąžinti finansinį stabilumą, visų pirma, būtina pasitikėjimą kelianti Graikijos vyriausybės strategija“, – sakė EK pirmininko pavaduotojas Valdis Dombrovskis interviu laikraščiui „Die Welt“.

Graikijos sprendimas surengti referendumą dėl tarptautinių kreditorių pasiūlytų sąlygų sudrebino pasaulines finansų rinkas.

Liepos 2 dieną Tarptautinio valiutos fondo (TVF) analitikai paskelbė savo tyrimo rezultatus, kurie rodo, kad Graikijai per artimiausius trejus metus prireiks 52 mlrd. eurų naujų paskolų, taip pat teks nurašyti dalį užsienio skolos. ES, TVF ekspertų nuomone, būtina kiek įmanoma pratęsti anksčiau Atėnams skirtų paskolų grąžinimo terminus, taip pat suteikti Graikijai naują finansavimą panašiomis kaip iki šiol lengvatinėmis sąlygomis.

Sekmadienį, liepos 5 dieną, Graikijos rinkėjų bus prašoma atsakyti, ar jie palaiko tarptautinių kreditorių pasiūlymus, pateiktus Graikijai per euro grupės susitikimą birželio 25 dieną. Jeigu graikai atsisakys priimti kreditorių pasiūlytas sąlygas, šaliai gresia bankrotas ir pasitraukimas iš euro zonos.

Kaip rodo sociologinės apklausos, 47 proc. graikų pasirengę priimti ES sąlygas. Šiuo metu Graikijos skola siekia 315 mlrd. eurų, arba 175 proc. bendrojo vidaus produkto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.