Graikų pasirinkimas eurą tik vos pasiūbavo

Triukšmo daug, tačiau be didesnių pasekmių. Dar prieš graikų referendumą analitikai svarstė, kaip rezultatai paveiks eurą. Ar investuotojai nepradės atsikratinėti eurų, ar chaosas Graikijoje nugramzdins ir Europos valiutą? Po rezultatų paskelbimo euras tik susvyravo, tačiau reikšmingesnio smūgio nepajuto. Investuotojai laukia antradienio.

Po graikų referendumo akcijų biržos Azijoje nusidažė raudonai, tačiau Europoje euras išliko stabilus.<br>AP nuotr.
Po graikų referendumo akcijų biržos Azijoje nusidažė raudonai, tačiau Europoje euras išliko stabilus.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 6, 2015, 11:39 AM, atnaujinta Oct 27, 2017, 8:11 PM

Euro kursas Azijos rinkose smuko tik į vienos savaitės žemumas, nors investuotojai tikėjo didesnio kryčio, rašo „Bloomberg“.

Euro kurso judesys buvo prislopintas, o balsavimo rezultatai neturės ilgalaikės įtakos finansų rinkoms, mano tarptautinės kompanijos SMBC Nikko Securities Inc. analitikai.

„Rinkos reakcija buvo prislopinta“, – sako tarptautinės valiutų prekybos tyrimų instituto Standard Chartered, veikiančios Singapūre, atstovas Callumas Hendersonas. Dauguma investuotojų laikosi atokiau ir laukia, koks bus Europos lyderių atsakymas.

Tiesa, Azijos rinkose euras krito labiau, o akcijų rinkos smuko iki 6 mėnesių žemumų.

Pirmadienio rytą Londone euras dolerio atžvilgiu krito 0,6 proc., ir tai gerokai mažesnis nuosmukis nei Azijos rinkose. Tačiau ir ten nuotaikos pakankamai ramios.

Pasak SMBC Nikko rinkų analitiko Hiroki Shimazu, Graikija netaps didelė problema. „Tai nebus panašu į „Lehman Brothers“ bankrotą 2008 metais“, – įsitikinęs jis.

Azijoje tikimasi, kad derybos su Graikija nenutrūko. „Mes turime rimtai vertinti lyderių teiginius, kad rezultatas „ne“ dar nereiškia, kad derybos yra mirusios“, – „Bloomberg“ teigė Mizuho Bank rinkų ekonomistas Daisuke Karakama. Euras nekrito taip, kaip tikėtasi, taigi mes norime tiesiog stebėti ir laukti“.

Panašiai kalba ir Australijos centrinio banko valiutų strategijos vadovas Ray Attril. „Kol mes laukiame veiksmų, ypač iš Vokietijos, tol investuotojai nešokinėja abejomis kojomis, ir neišparduoda eurų“, – sakė jis.

Rinkų dėmesys pirmadienį nukreiptas į Frankfurtą, kur Europos Centrinio Banko vadovybė susitiks aptarti tolimesnių žingsnių, o euro zonos finansų ministrai ir ES šalių lyderiai aptars padėtį antradienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.