Nuskurusios Rusijos turistams Palanga – nebeįperkama

Palangos verslininkams – ne pačios geriausios dienos. Nors sezonas įsibėgėjo, čia nebėra Rusijos turistų, anksčiau penėjusių lengvais pinigais, nekantriai laukti, daug išgerti galintys ir pinigų neskaičiuojantys svečiai nepasirodė.

Palangos verslininkams trūksta turistų iš Rusijos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Palangos verslininkams trūksta turistų iš Rusijos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Palangos verslininkams trūksta turistų iš Rusijos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Palangos verslininkams trūksta turistų iš Rusijos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Palangos verslininkams trūksta turistų iš Rusijos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Palangos verslininkams trūksta turistų iš Rusijos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Evelina Valiuškevičiūtė

2015-07-09 16:06, atnaujinta 2017-10-27 04:40

Vienas tokių nukentėjusių – viešbutis „Lagūna“ įsikūręs vos už kelių minučių kelio pėsčiomis nuo kopų.  Į krantą mušančios bangos girdisi išėjus į viešbučio kiemą, todėl Meilės alėjoje įsikūrę poilsio namai yra mėgiami turistų. Tačiau ši vasara šeimininkų nedžiugina.

Į Palangos pusę net nežiūri

„Lagūna“ savininkė Rasa Petrūnienė skaičiuoja, kad per šį sezoną patirs didelių nuostolių. Pirma prasto sezono priežastis – neskaitant kelių dienų labai šalta vasara. Antra priežastis – nebeatvyksta turistai iš Rytų.

„Lietuviai atvažiuoja atostogauti neilgam – tik dviem ar trims dienoms. Ir labai derasi – numuša kainą apie 30 procentų. O rusai atvažiuodavo bent mėnesiui ir jiems tikdavo tokia kaina, kokią pasakydavai“, – sakė R.Petrūnienė.

Į viešbutį atvyksta pastovūs klientai. Jau penkerius metus kiekvieną vasarą čia atostogauja šeimos su vaikais. Su kai kuriais klientais R.Petrūnienė jau tapo draugais. Pastovių klientų sumažėjo apie 10 procentų. Viešbutis bendradarbiauja ir su kelionių agentūra Rusijoje, tačiau iš jos – jokių žinių apie norinčius poilsiauti Palangoje.

„Visiškai nebėra skambučių. Niekas nesidomi poilsiu Palangoje – to nėra buvę. Jeigu ne pastovūs klientai, kitų ir nebūtų“, – sakė viešbučio savininkė.

Kas lėmė tokius pokyčius?

Verslininkė apibendrina – rusai nebeturi pinigų, Lietuvoje jiems brangu, todėl pradėjo smarkiai skaičiuoti.

Euro atžvilgiu rublis smarkiai krito, todėl turistams per kišenę kirto maisto kainos. Lietuvoje su kritusiu rubliu pirkti labai brangu.

Turistai pradėjo derėtis ir dėl kambario nakčiai kainų, o to anksčiau nebuvo. Jie būtų mokėję 100 eurų ir net apie tai negalvoję, dabar jie derasi iki 70 arba 60 eurų už nakvynę.

Maistui neišlaidauja

Be to, viešbutyje gyvenantiems turistams iš Rusijos nebūdavo svarbu, ar prie kambario yra ir virtuvė. Vargiai juos matydavai stovinčius prie viryklės ir maišančius sriubą arba košę. Tačiau šią vasarą rusai gaminasi maistą patys, neina į brangius restoranus.

„Dabar svarbus klausimas – ar yra virtuvė. Todėl akivaizdu, kad taupo. Be to, klientai sakė, kad Rusijoje labai pasiilgsta lietuviškų produktų – sūrelių, sūrių. Tai pirma, ką jie padarė – prisipirko pilną šaldytuvą produktų, kurių neturi“, – nusijuokė verslininkė.

Rusų turistams nėra draugiški ir patys lietuviai. Turistai iš didžiosios kaimynės dažnai patraukiami per dantį. Viena „Lagūnos“ klientė sulaukė replikos, kodėl ji važiuojanti atostogauti į Lietuvą.

„Sako, kur jūs važiuojant, Lietuvoje vien NATO kareiviai vaikšto. Ar jums nebaisu?“, – vieną incidentą prisiminė R.Petrūnienė. Praėjusią savaitę viena rusė klientė atbėgo iš paplūdimio įžeista ir apsiverkusi, nes ją iškoneveikė paplūdimyje poilsiavę lietuviai, kurie pasiūlė rusei vasaroti savo šalyje.

„Skambino iš migracijos tarnybos, klausė, ar rusų turistai tikrai sumokėjo užstatą ir ar tikrai gyvens tiek dienų, kiek žadėjo. Jaučiasi, kad kontrolė sugriežtėjo“, – sakė viešbučio savininkė.

Verslininkė pasakojo, kad ji sulaukė ir daugiau skambučių iš migracijos tarnybos. Tie rusai, kurie paprastai gaudavo vizas metams, šiemet gavo tik pusmečiui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.