Graikijoje – bėdos dėl grynųjų lėšų trūkumo

Graikijos verslininkai priversti

Graikams nustatytas pinigų pasiėmimo iš banomatų limitas.<br>A.Murauskaitės nuotr.
Graikams nustatytas pinigų pasiėmimo iš banomatų limitas.<br>A.Murauskaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 10, 2015, 11:49 AM, atnaujinta Oct 27, 2017, 1:40 AM

„Jeigu situacija greitai nebus išspręsta, kils problemų, daugiausiai dėl maisto, – prognozuoja Atėnuose įsikūrusios transporto bendrovės vadovas Yannis Fourtoulakis. – Degalinės nustojo degalus parduoti kreditan, nes yra pačios priverstos grynaisiais mokėti perdirbimo gamykloms už gaunamus degalus“. „Tai grandininė reakcija – iš degalinių problema plinta į transporto įmonių ir gamintojų gretas“, – aiškina jis.

Tokia jo kasdienybė prieštarauja raminamiems premjero Alexio Tsipro valdomos vyriausybės žodžiams – pareigūnai kalba, kad degalų rinkoje pakanka leisti ekonomikos sraigteliams suktis toliau.

„Užtikriname Graikijos gyventojus ir svečius, kad yra pakankamai (produkcijos) rinkoje, o kainos stabilios“, – dar trečiadienį teigė ekonomikos ministerijos atstovai.

Tokie vyriausybės tikinimai ir žiauri realybė vis labiau skiriasi, nes stiprėja šalyje taikomų kapitalo kontrolės priemonių poveikis.

„Bankai uždaryti, todėl situacija per kelias ateinančias dienas tik blogės – kaupsis vis daugiau problemų, – nurodo analitikų bendrovės „Foundation for Economic and Industrial Research“ direktorius Nikosas Vettas. – Problemų jau kyla eksportuojančioms ir importuojančioms įmonėms. Kuo greičiau duris atvers bankai prekybai palengvinti, tuo bus geriau“.

Graikams kyla ir problemų mokant internetu: pasaulinės mokėjimo sistemos „PayPal“ operatoriai blokuoja lėšų pervedimus dėl galiojančios kapitalo kontrolės. Pajamų gaunantiems iš prekybos internetu gyventojams tokios žinios sukėlė rimtą smūgį. „Maždaug 40 proc. mano pajamų gaunamos iš prekybos internetu, nežinau, ką daryti. Negaliu nieko parduoti, nes bijau, kad „PayPal“ užblokuos mokėjimus“, – baiminasi vienas iš kolekcinių vertybių prekeivių Filippas Englezakis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.