Supykdė Vincas Kudirka, krapštantis nosį britui

Bendrovės „GoSystems“ tarptautinių pinigų pervedimo įmonės „TransferGo“ skelbiama reklama, kurioje vaizduojamas Vincas Kudirka, krapštantis Jungtinės Karalystės Karališkosios gvardijos nariui nosį, neatitinka Reklamos etikos kodekso, praneša Reklamos biuras.

Reklama, vaizduojanti V.Kudirką, krapštantį nosį britų sargybiniui, pripažinta neetiška.
Reklama, vaizduojanti V.Kudirką, krapštantį nosį britų sargybiniui, pripažinta neetiška.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 10, 2015, 3:35 PM, atnaujinta Oct 27, 2017, 12:00 AM

Tai gali įžeisti daugelį žmonių, įspėja reklamos rinkos prievaizdai.

Lietuvos reklamos biuras (LRB) sulaukė vartotojo skundo, prašančio išnagrinėti tarptautinių pinigų pervedimo įmonės „TransferGo“ reklamą, kurioje yra vaizduojamas Vincas Kudirka, krapštantis Jungtinės Karalystės Karališkosios gvardijos nariui nosį.

LRB Arbitražo komisija nusprendė, kad UAB „GoSystems“ reklama pažeidžia Lietuvos reklamos etikos kodekso bendruosius principus ir 1 straipsnį „Padorumas“.

„Nosies krapštymas yra viešajame visuomenės gyvenime nepriimtina, padorumo reikalavimų neatitinkanti veikla. Reklamoje vaizduojamas viešas nosies krapštymas kitam asmeniui dar labiau neatitinka padorumo reikalavimų ir aiškiai parodo nepagarbą ir šaipymąsi iš abiejų asmenų“, – skelbiama išvadose.

Be to, reklamos prievaizai mano, kad tai menkina ir patį V.Kudirką, jo indėlį į Lietuvos istoriją bei valstybę.

„Nosį krapštančio Vinco Kudirkos vaizdavimas prieštarauja visuomenėje susiformavusiai nuostatai, kad Vincas Kudirka yra visuomenėje gerbiamas asmuo“, – teigia Reklamos biuras.

Be to, tais pačiais veiksmais yra menkinama ir Jungtinės Karalystės Karališkoji gvardija, kaip visame pasaulyje žinomas britų armijos padalinys.

Teigiama, kad „tokiomis vaizdinėmis išraiškos priemonėmis yra griaunamos vyraujančios moralinės ir padorumo vertybės, susijusios su pagarba Lietuvai, Jungtinei Karalystei bei jas atspindintiems simboliams – Vincui Kudirkai bei Karališkajai gvardijai“.

Ši reklama buvo demonstruojama Kauno oro uoste.

„Iš Kauno oro uosto yra vykdomi skrydžiai į Jungtinę Karalystę, todėl šią reklamą galėjo pamatyti ne tik ypač didelis skaičius Lietuvos Respublikos gyventojų, tačiau ir didelis skaičius Jungtinės Karalystės gyventojų. Todėl tokiomis vaizdinėmis išraiškos priemonėmis galėjo būti įžeisti daugelis Lietuvos Respublikos bei Jungtinės Karalystės gyventojų“, – skelbiama pranešime.

Todėl LRB Arbitražo komisija rekomenduoja arba sustabdyti šios reklamos skleidimą, arba ją ištaisyti tokiu būdu, kuris užtikrintų reklamos atitikimą Reklamos etikos kodekso reikalavimams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.