Graikams eilėse prie bankomatų gali tekti vargti dar mėnesį

Reikia daug didesnės pagalbos 

Graikijos gyventojams per dieną leidžiama išsigryninti ne daugiau nei 60 eurų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Graikijos gyventojams per dieną leidžiama išsigryninti ne daugiau nei 60 eurų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 15, 2015, 8:36 AM, atnaujinta Oct 26, 2017, 4:53 AM

„Bankų atidarymas priklausys nuo sutarties sankcionavimo, kuris vyks po mėnesio“, – premjeras sakė duodamas interviu Graikijos visuomeninei televizijai.

A.Tsipras taip pat išreiškė viltį, kad Europos centrinis bankas artimiausiu laiku padidins šalies bankų finansavimą, palaikydamas jų likvidumą.

Reikia daug didesnės pagalbos

  Tarptautinis valiutos fondas (TVF) antradienį paskelbė, kad Graikijos skolintojams Europos Sąjungoje teks orientuotis į „daug didesnes“ Atėnams reikalingos paramos priemones, kad būtų stabilizuoti tos šalies finansai. 

ES turi įvertinti galimybes dramatiškai pratęsti skolų gražinimo laikotarpius bei vykdyti tiesioginius mokėjimus Graikijos vyriausybei, kad būtų padengtas biudžeto deficitas arba nurašyti skolas, nurodė TVF. 

Fondas taip pat perspėjo, kad dėl „reikšmingų“ neigiamų veiksnių šalies ekonomikos padėčiai Graikijai gali prireikti didesnės sumos negu 85 mlrd. eurų, kaip numatyta pirmadienį sudarytame preliminariame susitarime dėl jau trečiojo šalies finansinio gelbėjimo paketo. 

Atnaujintoje Graikijos padėties studijoje, kuri buvo pateikta ES lyderiams per derybas praeitą savaitgalį, TVF sako, kad Graikijos skolų našta per ateinantį dešimtmetį gali išaugti daug daugiau, nebuvo buvo prognozuojama vos prieš dvi savaites pateiktoje analizėje, kai į įtemptas derybas su skolintojais Europos Sąjungoje įsitraukusi šalis dar nebuvo uždariusi savo bankų ir įvedusi kapitalo kontrolės priemonių. 

Pavyzdžiui, naujausios prognozės rodo, kad ateinančiais metais Graikijos skolų našta padidės iki 200 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), nors ankstesniame vertinime buvo įvardytas 177 proc. rodiklis. Šis padidėjimas iš dalies susijęs su faktu, kad Graikijos ekonomika 2015 metais išliks apimta recesijos. 

Numatoma, kad 2022 metais Atėnų skolų našta tebebus 170 proc. BVP, o ne 142 proc., kaip buvo skelbta anksčiau. 

Klostantis blogesniam scenarijui, vyriausybei gali prireikti ne vien didesnės finansinės pagalbos, bet ir didesnio skolų sumažinimo, pažymėjo TVF. 

„Dramatiškas skolų tvarumo pablogėjimas rodo būtinybę sumažinti skolas tokiu mastu, kuris būtų daug didesnis negu svarstyta iki šiol“, – sakoma naujoje studijoje. 

„Kartojame savo politikos išvadas, kad Graikijos skola yra netvari ir kad jai reikės reikšmingos skolų mažinimo operacijos“, – ataskaitoje rašo vienas aukšto rango TVF pareigūnas. 

Dokumente nurodoma, kad tuo atveju, jeigu būtų pasirinktas skolų restruktūrizavimo variantas, Atėnų skolų grąžinimo laikotarpis turėtų būti pratęstas apie 30 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.