Paramą Graikijai skirs ir iš ES struktūrinių fondų

Graikijos ekonomikos vystymui skirtam Europos Komisijos parengtam investiciniam 35 mlrd. eurų vertės paketui 15 mlrd. eurų lėšų tikimasi gauti iš ES struktūrinių fondų, o dar 20 mlrd. eurų būtų paskirstyta iš Bendrosios žemės ūkio politikos lėšų. Tokią informaciją trečiadienį paskelbė Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas euro ir socialinio dialogo srityje Valdis Dombrovskis.

Graikija paramos gali tikėtis tik tuo atveju, jei liks euro zonoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Graikija paramos gali tikėtis tik tuo atveju, jei liks euro zonoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 15, 2015, 3:23 PM, atnaujinta Oct 26, 2017, 2:09 AM

Investicinis paketas skirtas laikotarpiui iki 2020 metų. Jis nepriskaičiuojamas prie euro grupės rengiamos makrofinansinės paramos Graikijai programos.

Ši parama taps įmanoma tik tuo atveju, jeigu šalis išliks euro zonos nare.

Europos Komisija apie šio paketo rengimą paskelbė dar šių metų pavasarį, tačiau tada finansavimo šaltiniai tikslinami nebuvo.

Lietuviai sprendžia

Lietuvos finansų ministras Rimantas Šadžius anksčiau yra sakęs, kad Vyriausybė laikosi pozicijos, jog Lietuva turi būti solidari euro zonos narė, tačiau pagalba Graikijai turi būti suteikiama tuomet, kai ši užtikrins reformas.

Vyriausybės kanceliarijos teisininkai vz.lt paaiškino, kad ministrai neturi priimti jokio oficialaus nutarimo leisti naudoti ESM fondą gelbėjant Graikiją, pakanka tiesiog formalaus sutikimo tai daryti. Taigi, ketvirtadienį Vyriausybė turėtų tik išklausyti informaciją apie padėtį, padiskutuoti ir priimti protokolinį sutikimą leisti derėtis dėl ESM lėšų panaudojimo.

Briuselis – už pagalbą

Europos Komisija (EK) trečiadienį pasiūlė Graikijai suteikti 7 mlrd. eurų trijų mėnesių trumpalaikę paskolą iš ES krizės fondo, kol bus pritarta naujai finansinės pagalbos išmokai, nors britai ir vokiečiai šiai idėjai nepritaria. 

Belaukiant pirmadienį priimtos finansinės pagalbos sutarties patvirtinimo Atėnams karštligiškai reikia lėšų kelioms neišvengiamoms įmokoms, tarp kurių yra 4,2 mlrd. eurų įmoka Europos centriniam bankui (ECB) pirmadienį. 

Skelbdamas apie šį planą EK vicepirmininkas Valdis Dombrovskis, atsakingas už euro ir socialinio dialogo klausimus, pareiškė, kad Briuselis bando atsižvelgti į tokių Bendrijos narių kaip Britanija, kurios nėra euro zonos narės, interesus. 

„Neturint geresnio sprendimo, Europos Komisija pasiūlė Tarybai suteikti trumpalaikę būtiną pagalbą Graikijai per Europos finansinės stabilizacijos mechanizmą (EFSM)“, – sakė V.Dombrovskis. 

EFSM yra pagalbos fondas, suformuotas 2010 metais, kai Graikija gavo pirmą finansinę pagalbą, tačiau į įeina visos 28 ES narės, ne tik 19 euro zonai priklausančių valstybių, todėl jo panaudojimas yra vertinamas prieštaringai. 

Buvęs Latvijos ministras pirmininkas V.Dombrovskis pridūrė, kad „sprendimas nėra lengvas; mes stengiamės atsižvelgti į euro zonai nepriklausančių šalių interesus, kad jos turėtų pakankamai garantijų, apsaugančių nuo bet kokių neigiamų finansinių pasekmių“. 

Oficialiai paskola suteikiama trims mėnesiams, tačiau ES pareigūnai išreiškė viltį, kad jos reikės tik iki rugpjūčio 17 dienos, kai Graikija turėtų gauti naują finansinės pagalbos išmoką, jei tik Atėnai trečiadienį pritars naujoms taupymo priemonėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.