Ragina pasinaudoti proga ir vykti atostogų į Graikiją

Žmonėms, besiruošiantiems atostogauti Graikijoje, bijoti teroristinių išpuolių ar riaušių nereikia, nes Graikija – krikščioniška šalis, LRT Radijui sako kelionių agentūros „Grūda“ gidė Neringa Lūžienė. „Jie – stačiatikiai ir nepuldinėja užsieniečių. Jei rengia demonstracijas, tai daro prie savo parlamento. Jie suvokia, kad turizmas – vienas pagrindinių jų pragyveno šaltinių, duodančių daug pajamų biudžetui, todėl bent jau vasarą nestreikuoja“, – pabrėžia gidė.

Gidė sako per penkerius metus neprisimenanti nė karto, kad nebūtų galima nueiti į Akropolį, kad jis ar kita archeologinė vietovė būtų uždaryta.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Gidė sako per penkerius metus neprisimenanti nė karto, kad nebūtų galima nueiti į Akropolį, kad jis ar kita archeologinė vietovė būtų uždaryta.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gabija Karlonaitė, LRT Radijo laida „Ryto garsai“, lrt.lt

Jul 15, 2015, 10:54 AM, atnaujinta Oct 26, 2017, 3:35 AM

Atėnuose gyvenanti Eugenija Snitkova pastebi, kad turistai dažnai baiminasi, jog, pritrūkę grynųjų, negalės apmokėti sąskaitų, tačiau iš tikrųjų atsiskaityti šioje šalyje galima ir kortelėmis: „Gauti grynųjų iš tikrųjų sudėtingiau, nes dabar per dieną kiekvienas graikas gali išsiimti po 60 eurų. Būna taip, kad bankomate nėra grynųjų, ir reikia ieškoti kito bankomato. Bet iš esmės turistams išsiimti pinigų galima tiek, kiek jie nori.“

Bijoti teroristinių išpuolių ar riaušių nereikia

„Jokių neramumų Graikijoje nepastebėjome, tik prieš referendumą buvo jaučiama didelė įtampa, – sako kelionių agentūros „Grūda“ gidė N.Lūžienė.- Kai vaikščiojome Salonikuose, visur buvo plakatų „Ne Europos Sąjungos siūlymams susiveržti diržus“. Visi mūsų turistai gavo tokius lapelius.

Anot gidės, graikai situaciją vertina labai skirtingai. Vieni įsivaizduoja, kad dėl visko kalta ES, ir klauso populisto Alexio Tsipro, o kiti puikiai supranta, kad reikia veržtis diržus.

„Per penkerius metus neprisiminu nė karto, kad nebūtų galima nueiti į Akropolį, kad jis ar kita archeologinė vietovė būtų uždaryta. Jie laukia turistų“, – sako N.Lūžienė.

Atėnuose gyvenanti E.Snitkova pritaria gidei ir kaip tik pataria šiuo metu vykti į Graikiją bei pasinaudoti galimybe stebėti graikų susibūrimus, kurie Lietuvoje nėra tokie populiarūs ar priimtini: „Paskutiniais metais čia riaušių nevyksta – vyksta demonstracijos. Čia jos gana didelės ir įdomios. Dabar žmonės palaikė valdančiuosius dėl referendumo. Tai buvo labai taiki demonstracija – vakare buvo koncertas, šnekėjo ministras. Tai buvo labai įdomu ir turistams.“

Reikalauja atsiskaityti grynaisiais

Nors, pasak E.Snitkovos, gyvai stebėti visame pasaulyje žiniasklaidos nušviečiamus įvykius įdomu, dažnai ta pati žiniasklaida baugina žmones vykti į Graikiją atostogauti.

„Gal turistų šiek tiek sumažėjo, bet taip yra dėl to, kas rašoma spaudoje. Žmonės nežino, ar bus galima iš bankomatų išsiimti pinigų, atsiskaityti kortelėmis. Gauti grynųjų iš tikrųjų sudėtingiau, nes dabar per dieną kiekvienas graikas gali išsiimti po 60 eurų. Kai tik ateina vidurnaktis, žmonės eina pinigų. Būna taip, kad bankomate nėra grynųjų, ir reikia ieškoti kito bankomato. Bet iš esmės turistams išsiimti pinigų galima tiek, kiek jie nori“, – teigia E.Snitkova.

Iš Graikijos grįžusi Gintarė Bakūnaitė pasakoja, kad vienoje kavinėje atsiskaityti tikrai buvo sudėtingiau: iš pradžių kavinės viršininkė nenorėjo priimti kortelės ir reikalavo susirasti bankomatą bei sąskaitą apmokėti grynaisiais.

Kristina Rancaitė, atostogavusi Rodo saloje, dar Lietuvoje išsigrynino visus kelionei skirtus pinigus ir atsiskaitydavo tik jais. „Mano sesė kelis kartus bandė atsiskaityti kortele, bet daug kur nebuvo galima to padaryti, dažniausiai – nedidelėse prekybos vietose, pavyzdžiui, turgeliuose ar panašiai. Manau, kad taip yra ne dėl dabartinės situacijos. Tiesiog graikai mėgsta, kad visos piniginės operacijos būtų atliekamos grynaisiais“, – mano ji.

Informacija ne visada teisinga

Nors dėl sprendimo pasirūpinti grynaisiais pinigais K.Rancaitė nesigaili, per kelionę ji pastebėjo, kad žiniasklaidoje pateikiama informacija apie Graikiją ne visada atitinka tikrą situaciją.

„Buvo taip, kad man parašė „kas darosi Graikijoje, ar jūs gyvos, ar viskas gerai?“. Mes šiek tiek išsigandome ir ėmėme žiūrėti naujienas graikiškai, rusiškai, itališkai, BBC... Žiūrėjome, ką tik galėjome. Tai, ką jie rodė, atrodė gana baugiai, bet nieko panašaus iš tikrųjų nemačiau. Graikai – visiškai atsipalaidavę, lygiai taip pat bendrauja, laimingi ir siūlo pirkti alyvuoges“, – prisimena K.Rancaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.