Prošvaistė Graikijai: jos bankai sulauks milijoninės paramos

Po Europos centrinio banko (ECB) valdybos posėdžio ketvirtadienį vykusioje spaudos konferencijoje banko vadovas Mario Draghi paskelbė, kad visgi buvo nuspręsta paramą Graikijos bankams padidinti. Apie tai praneša BBC.

ECB vadovas M.Draghi.<br>EPA-ELTA nuotr.
ECB vadovas M.Draghi.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 16, 2015, 4:56 PM, atnaujinta Oct 25, 2017, 8:42 PM

Nors žiniasklaidoje buvo pasirodžiusi informacija, kad ECB pagal Nepaprastosios likvidumo pagalbos programą (ELA) Graikijos finansų institucijoms teikiamos paramos apimtis išlaikys nepakitusias, tačiau spaudos konferencijoje M.Draghi pateikė kitų naujienų.

„Priėmėme sprendimą šiandien dar kartą padidinti ELA apimtis. Norėjome jas užšaldyti po proveržio derybose ir finansinių įsipareigojimų Tarptautiniam valiutos fondui (TVF) nevykdymo. Dabar situacija pasikeitė. Sulaukėme žinių apie tarpinį finansavimo paketą ir balsavimą Graikijos parlamente, leidusį padidinti ELA apimtis“, – kalbėjo M.Draghi.

Anot jo, naujosios paramos likvidumui palaikyti apimtys nuo šiol sieks 89,9 mlrd. eurų.

Graikijos bankai priklausomi nuo ECB finansavimo, tačiau centrinė euro zonos finansų institucija nuo šių metų vasario 11 dienos daugiau Graikijos obligacijų kaip užstato už skolas nebepriima.

Anksčiau tokia praktika buvo naudojama pagal specialų taikomą įsipareigojimų atidėjimo mechanizmą, bet tik tol, kol Graikija laikėsi paramos programoje numatytų sąlygų.

Prabilo ir ministrai

 Euro zonos finansų ministrai pritarė siūlymui pradėti oficialias derybas su skolų slegiama Graikija. Taip jie sutarė, kai ketvirtadienio rytą Graikijos parlamentas sutiko pradėti griežtas reformas, kurios buvo naujų derybų sąlyga.

„Eurogrupė sveikina Graikijos parlamento sprendimą pritarti visiems įsipareigojimams, nurodytiems liepos 12 dienos euro zonos viršūnių pareiškime“, – sakoma 19 euro zonai priklausančių šalių ministrų pareiškime, kuris buvo paskelbtas po konferencinio pasitarimo telefono ryšiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą