Kiek Graikijos ekonomikai kainavo trys savaitės be bankų?

Tris savaites uždaryti bankai Graikijoje šalies ekonomikai jau atsiėjo 3 mlrd. eurų, skaičiuoja dienraštis „Kathimerini“.

Bankų uždarymas ir iki 60 eurų apribotas grynųjų pinigų išsiėmimas bankomatuose ypač smarkiai pakenkė Graikijos eksportui ir mažmeninės prekybos sektoriui.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Bankų uždarymas ir iki 60 eurų apribotas grynųjų pinigų išsiėmimas bankomatuose ypač smarkiai pakenkė Graikijos eksportui ir mažmeninės prekybos sektoriui.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 18, 2015, 5:19 PM, atnaujinta Oct 25, 2017, 10:52 AM

Bankų uždarymas ir iki 60 eurų apribotas grynųjų pinigų išsiėmimas bankomatuose ypač smarkiai pakenkė Graikijos eksportui ir mažmeninės prekybos sektoriui. Tiesa, čia dar neįtraukti duomenys iš turizmo sektoriaus, kuris taip pat nukentėjo, kai buvo atšaukta daug planuotų atostogų šalyje.

Nuostoliai vien mažmeninės prekybos sektoriuje, kur vasaros viduryje paprastai yra didžiausias prekybos pikas, siekia 600 mln. eurų, praneša verslininkai.

Prispausti krizės, graikai nebesirinko drabužių ir elektronikos priekių, bet rikiavosi prie degalų ir maisto. Nepaisant to, pardavimo apimtys susitraukė net ir prekybos centruose ir degalinėse.

Graikijos eksporto nuostoliai jau siekia iš viso 240 mln. eurų. Graikija daugiausiai eksportuoja rafinuotą naftą, medikamentus ir maisto produktus.

Dėl įšaldytų bankininkystės paslaugų daugybė Graikijos gamintojų negalėjo įsivežti gamybai reikalingų žaliavų. Šiuo metu muitinėje tebestovi apie 4,5 tūkst. sulaikytų konteinerių.

Šeštadienį ministras pirmininkas Aleksis Cipras paskelbė, kad nuo pirmadienio šalies bankai vėl atvers duris. Nepaisant to, kapitalo kontrolės priemonės kol kas nebus panaikintos ir grynųjų pinigų išsiėmimas bankomatuose tebebus ribojamas iki 60 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.