Palanga: poilsiautojų nemažai, tačiau verslininkams jų neužtenka

Rasti laisvą kambarį – sunku

Poilsiautojus atbaido permainingi orai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Poilsiautojus atbaido permainingi orai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Poilsiautojus atbaido permainingi orai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Poilsiautojus atbaido permainingi orai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Poilsiautojus atbaido permainingi orai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Poilsiautojus atbaido permainingi orai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Poilsiautojus atbaido permainingi orai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Poilsiautojus atbaido permainingi orai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Alvydas Ziabkus

Jul 18, 2015, 4:43 PM, atnaujinta Oct 25, 2017, 11:05 AM

Nors vėsūs bei lietingi orai nemažą dalį žmonių atbaidė nuo poilsio pajūryje, šį savaitgalį Palangos viešbučiuose rasti laisvą kambarį buvo neįmanoma užduotis. Nepaisant net ir to, kad už nakvynę kurorte jau pradėtos taikyti pačios didžiausios sezono kainos.

Tiesa, viešbučių vadovai pripažino, kad net ir lietingą savaitgalį tokį svečių antplūdį lėmė kurorte vykstančios 1000 km lenktynės ir į jas suvažiavę renginio dalyviai bei žiūrovai.

Tačiau visi lrytas.lt kalbinti viešbučių bei poilsio namų administratoriai vienu balsu tvirtino, kad sezonas prasidėjo ir žmonės į pajūrį iš anksto suplanuotų atostogų važiuoja nepaisydami orų.

Rasti laisvą kambarį – sunku

Viename iš didžiausių, 47 kambarius turinčių kurorto viešbučių „Alanga“ šeštadienį pavakare dar buvo likę du laisvi numeriai, tačiau viešbučio vadovas Pranas Subačius neabejojo, kad vakare jie jau bus parduoti.

Beveik pusę po 99 eurus pardavinėjamų viešbučio kambarių trims dienoms užėmė iš Estijos atvykusi 45 žmonių ekskursija. Lenktynių dienomis dar penkiuose kambariuose visai savaitei apsigyveno viena olandų lenktynininkų komanda.

Šeštadienį po pietų dar 4 laisvus kambarius turėjo kurorto centrinėje dalyje esantis viešbutis „Best Baltic Hotel“, kuriuose iš viso – 43 numeriai.

Tačiau kituose geresniuose kurorto viešbučiuose laisvų vietų paieškos buvo bevaisės.

Su 1000 km lenktynėmis susiję svečiai penktadalį numerių yra užėmę ir sausakimšame 56 kambarius turinčiame „Gabijos“ viešbutyje, kuriame standartinis dvivietis parai kainuoja 126 eurus.

Šeštadienį čia nebuvo nė vienos laisvos vietos. Anot „Gabijos“ atstovės, sekmadienį po pietų viešbučio svečių apmažės, tačiau nuo pirmadienio jų vėl ims gausėti.

„Sulaukėme vasaros sezono karštinės, kai poilsiautojai Palangą užplūsta nepaisant savaitės dienų ar oro“, – teigė viešbučio atstovė.

Beveik 100 eurų už nakvynę neišsigandę lenktynių dalyviai ir žiūrovai šį savaitgalį užėmė ir pusę viešbučio „Pušų paunksnėje“. Šeštadienį čia buvo užimti visi 24 kambariai.

Tačiau erdviau nebus ir lenktynėms pasibaigus. Pirmadienį šį viešbutį užplūs nauja svečių banga ir kitą savaitę čia rasti laisvą kambarį reikš didelę laimę.

Atvyksta susiplanavę poilsį

Nemažai per savaitgalį visiškai užimtų Palangos viešbučių 1000 km lenktynių įtakos taip ir nepajautė.

Atokiau kurorto centro esančiame 25 numerių viešbutyje „Medūza“ didžioji dalis svečių yra apsigyvenusi savaitei ir ilgiau. Viena rusų šeima laikinais savo namais viešbutį pavertė net mėnesiui.

„Yra keli numeriai, kurie užimti tik savaitgaliui. Gal tai ir su lenktynėmis susiję svečiai?“ – spėliojo viešbučio vadovė Živilė Antropikienė.

Verslininkė teigė, kad nors šiemet poilsiautojų iš Rusijos sulaukia ir mažiau, dabar jie yra užėmę apie trečdalį kambarių, kurie šiuo metu kainuoja po 105 eurus.

Vos dešimtadalį numerių lenktynių dalyviai yra užėmę ir pilnutėlį „Palangos vėtros“ viešbutį, kuris iš viso turi 30 kambarių. Standartinių dviviečių numerių kaina dabar siekia 98 eurus.

„Pas mus jau pradėjo važiuoti nuolatiniai, iš anksto vietas užsisakę klientai. O kad sezono įkarštyje laisvų vietų nebeturėsime, žinojome dar neprasidėjus vasarai“, – sakė „Palangos vėtros“ direktorė Audra Vainoraitė, kurios teigimu, iki rugpjūčio vidurio laisvo kambario tikėtis galima tik tuo atveju, jei kažkuris svečias netikėtai neatvyktų.

Užimtos ir pigesnės poilsinės

Šį savaitgalį pilni yra ne tik prabangūs trijų – keturių žvaigždučių viešbučiai, bet ir mažiau ištaigingos nakvynės vietos.

Laisvų vietų nebėra 90 kambarių turinčiuose poilsio namuose „Palangos žuvėdra“. Juose kambariai kainuoja nuo 60 iki 90 eurų.

„Mūsų klientai nėra susiję su kokiais nors mieste vykstančiais renginiais. Įprasti poilsiautojai iš visos Lietuvos. Rusų nedaug – apie 10 procentų. Ankstesniais metais tokiu laiku jų sulaukdavome daugiau“, – pasakojo administratorė.

Savaitgalį pilni ir idealiomis nakvynės sąlygomis pasigirti negalintys Kauno technikos universiteto poilsio namai „Politechnika“, kuriuose iš viso yra 346 lovos.

Priklausomai nuo vietų skaičiaus kambarių kaina čia svyruoja nuo 22 iki 59 eurų. Brangiausiai siūlomi keturviečiai apartamentai su dviem kambariais.

„Dabar neužimti liko tik du kambariai“, – šeštadienį pavakare suskaičiavo „Politechnikos“ poilsio namų administratorius.

Privatininkams svečių trūksta

„Nėra ta Palanga pilna, o tikros vasaros šiemet iš viso nesulauksime“, – lyg kirviu nukirto poilsiautojams būstą nuomojančios visuomeninės organizacijos „Svetingas šeimininkas“ pirmininkė Irena Švanienė.

Anot jos, kurortas tuomet būna sausakimšas, kai poilsiautojų banga nušluoja net ir pakelėse stovinčias ir kambarėlius siūlančias močiutes. Šiemet to nebuvę net ir per vienintelį karštą Mindauginių ilgąjį savaitgalį.

„Kiekvieną rytą pro individualių namų kvartalus einu prie jūros išsimaudyti. Ankstesniais metais tokiu laiku poilsiautojų mašinos kiemuose netilpdavo. Dabar matau vos vieną kitą automobilį. O ir pliažas dienomis apytuštis“, – pastebėjimais dalinosi palangiškė.

Kodėl tuomet gerokai brangesni viešbučiai yra pilni?

I.Švanienės nuomone, juose nėra tiek daug vietų, todėl jas užima į Palangą atvažiuojantys labiau pasiturintys žmonės, kurie pageidauja daugiau komforto, už kurį gali mokėti.

„Mūsų, privatininkų klientai yra tie, kurie už nakvynę gali mokėti nuo 8 iki 40 eurų. O žmonių, galinčių tiek skirti savo poilsiui, Lietuvoje vis mažėja. Atostogos prie jūros tampa turtingesniųjų privilegija. Gyvenantys nuo algos iki algos taupo“, – teigė „Svetingojo šeimininko“ vadovė. ˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.