Vežėjai rado būdą, kaip išsiversti be TIR knygelių

Jau geri metai, kaip vis mažiau ir mažiau išduodama TIR knygelių. Atrodo, kad logistikos rinkos dalyviai rado būdą, kaip sutaupyti gabenant tarptautinius krovinius. Tarkime, vežant juos iš Vokietijos į Minską, naudojantis garantu ir atsisakius TIR knygelės, vežėjas gali sutaupyti per 60 eurų.

D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 20, 2015, 1:51 PM, atnaujinta Oct 25, 2017, 3:45 AM

Vežėjo, norinčio gauti garantą, leidžiantį sutaupyti ir suteikiantį teisę gabenti krovinius tranzitu per Muitų sąjungą, procedūra yra paprasta, tačiau kol kas ne visi logistikos rinkos dalyviai yra apie tai informuoti.

Muitinės tarpininkai, turintys teisę teikti tokias paslaugas, sako, kad viskas prasideda nuo vežėjo duomenų pateikimo muitinės tarpininkui.

„Garantui įforminti reikia krovinio, automobilio, vairuotojo duomenų, kuriuos geriausia iš anksto atsiųsti elektroniniu paštu. Laiške būtina nurodyti pasienio postą, nuo kurio prašoma užpildyti tranzitinę deklaraciją ir taip pat reikia pranešti, kur patogiau pasiimti. Tai galima padaryti pakeliui į bet kurį pasienį.

Vairuotojas pasiima dokumentus, EPI numerį ir su juo vyksta į muitinę. Tuomet pateikia dokumentus Baltarusijos muitininkui ir vyksta į paskirties muitinę Baltarusijoje, Rusijoje ar Kazachstane“, – informuoja muitinės tarpininko veiklą vykdančios bendrovės „Bunasta“ direktoriaus pavaduotojas Ramutis Kurpė.

Kad vežėjų taupymo schema būtų dar aiškesnė, muitinės tarpininkai pateikia krovinio gabenimo nuo Minsko iki Maskvos pavyzdį.

Krovinio, kurio „Invoice“ vertė nurodyta 20 000 eurų, mokesčiai sudarys vidutiniškai apie 7000 eurų. Pasiteiravus muitinės tarpininkų, bendrovės „Bunasta“, paaiškėjo, kad už garanto išdavimą tranzito procedūrai nuo Medininkų „Kamenij Log“ Baltarusijos pasienio posto iki Maskvos, ji klientams skaičiuoja 0,35 proc. išduodamo garanto dydžio, t.y krovinio mokesčių vertės importo mokestis bei PVM – tai 24,5 euro.

„Garantas yra naudingas ir kai krovinys yra brangus ir neužtenka TIR garantijos, tada iki Maskvos be TIR reikėtų ir konvojaus paslaugų, o tai, vežėjų duomenimis, papildomai sudaro apie 800 Eur išlaidų.

Pavyzdžiui, krovinio, kurio vertė būtų 200 tūkst. eurų, mokesčiai sudarytų apie 68 tūkst. eurų, todėl 61 tūkst. eurų galima dengti TIR garantija, o likusius 7000 eurų – papildoma garantija, už ją sumokant tik 24,5 euro. Taip būtų sutaupyta beveik 800 eurų“, – kalbėjo muitinės tarpininkai.

Dar vienas pavyzdys – krovinio gabenimas iš Vokietijos į Minską su TIR knygele ir su muitinės garantu.

„Tarkime, jei krovinys minėtu maršrutu vežamas su TIR knygele, tuomet preliminariai jam 4 lapų TIR knygelė kainuos 47,10 Eur, jos pildymas ir pateikimas muitinei įforminti – nuo 50 Eur, EPI – 7,95 Eur. Iš viso – 105,05 Eur.

Visai kitokia situacija gabenant su garantu – garantas iki Minsko – 30 Eur, pildymas – 0 Eur, o EPI – 10 Eur.

Matematika čia paprasta – vežėjas, naudodamasis TIR garantu, gali sutaupyti 65 Eur. Atsižvelgiant į tai, kad esant dideliems krovinių srautams galima žymiai pagerinti įmonės finansinius rodiklius, TIR garanto naudojimo klausimas tampa iš esmės nekvestionuojamas“, – aiškina muitinės garanto paslaugas vežėjams teikiantys profesionalai.

Lietuvos vežėjų asociacijos „Linava“ duomenimis, TIR knygelių išdavimas Lietuvoje gerokai sumažėjo praėjusių metų vasarą, o šių metų pirmaisiais mėnesiais buvo išduota 45 proc. mažiau TIR knygelių nei tuo pačiu metu pernai. Pasiteiravus muitinės tarpininkų, kodėl kai kurie vežėjai vis dar perka TIR knygeles, jei jau seniai galima gerokai sutaupyti, atsakoma lakoniškai: „Dėl nežinojimo“.

Pasak įmonės „Bunasta“ atstovų, daug krovinių išvažiuoja iš muitinės sandėlių, o ten esantis muitininkas dažnai sako vežėjui: „Kokį garantą duodate, kad kol važiuosite per Europos teritoriją, mokesčiai bus sumokėti?“.

„Taigi dėl nežinojimo paprasčiau teikti TIR garantą. TIR knygelė labai ekonomiškas ir geras garantas kroviniams, kuriems yra reikalingas 59–60 tūkst. Eur garantas, tuomet TIR sudėtingumas ir kaina atsiperka. Muitinės garantas – nauja paslauga ir mažiau suprantama, bet praktika su Rusijos pasieniu parodė, kad tai teisinga ir gera priemonė tranzito procedūrai užtikrinti“, – kalbėjo R.Kurpė. 

Garanto kaina – procentas nuo krovinio mokesčių sumos. Garanto suma yra neapribota.

„Esame išdavę ir labai didelių garantijų. Didžiausia – 2,6 mln. Eur (TIR‘ą riboja 61 000 Eur). Mūsų įmonė išduoda garantijas tranzito procedūrai įvežant krovinius ir per Baltarusijos pasienį (tranzito procedūros pradžia), ir per Rusijos su Latvija. Tranzito procedūrai reikalingus garantus nuo Baltarusijos pasienio esame sukūrę patys.

Mūsų išduodamas garantas Baltarusijos muitinei nuo Rusijos skiriasi tuo, kad jis šiuo metu yra tik popieriniu pavidalu. Užpildytus sertifikatus privalome perduoti vairuotojui. Muitinei privaloma pateikti originalą, spausdintą sertifikatą C2. Tai – A4 lapas su piniginiu nominalu, kuris prieš tai yra nešamas į muitinę ir tvirtinamas jos štampu, kad nurodyta sertifikate pinigų suma tikrai yra mūsų sąskaitoje ir kad ji gali būti naudojama kaip garantija mokesčių sumokėjimo Baltarusijos valstybei. Rusijos muitinei galioja viskas tas pats – tik kad procesas vyksta elektroniniu būdu, todėl nereikia vairuotojui turėti popierinių dokumentų“, – aiškina R. Kurpė.

Vežėjai patikina, jog naudojimasis muitinės garantu gerokai palengvina jų veiklą ir leidžia sutaupyti pinigų, o svarbiausia – taupo laiką, kuris logistikos srityje yra tiesioginė pinigų išraiška.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.