Svaigintis panorę paaugliai rado naują nišą

Per devynis mėnesius – 11 baudų. Tiek jų nuo pernykščio lapkričio buvo skirta prekybininkams, kurie paaugliams pardavė energinių gėrimų. Bet ar kas tikrina, ko nepilnamečiai prisiperka parduotuvėse, skirtose sportuojantiems žmonėms?

Paaugliai dažnai užsuka į sportininkams skirtų produktų parduotuves, manydami, kad jose laisvai prisipirks energinių preparatų.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Paaugliai dažnai užsuka į sportininkams skirtų produktų parduotuves, manydami, kad jose laisvai prisipirks energinių preparatų.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė („Lietuvos rytas“)

Jul 21, 2015, 8:33 AM, atnaujinta Oct 25, 2017, 12:01 AM

Teisės aktai, draudžiantys nepilnamečiams parduoti energinių gėrimų, galioja jau devynis mėnesius. Policijos departamento duomenimis, nuo pernykščio lapkričio iki šiol buvo surašyti devyni protokolai tiems prekybininkams, kurie leido paaugliams prisikrauti energinių gėrimų į pirkinių krepšius.

Dar pora protokolų surašyta ir tiems žmonėms, kurie nupirko ar perpardavė tuos gėrimus nepilnamečiams.

Tačiau paaugliai yra atkaklūs. Jie ir dabar ieško nišų, kur galėtų gauti energijos pliūpsnį sukeliančių preparatų.

Atakuoja parduotuvę

„Produktų, kuriais prekiaujame, sąrašus neseniai pradėjome skelbti internete. Vos įdėjome informaciją apie sportininkams skirtus energijos stimuliatorius, neužsidarė parduotuvės durys.

Paaugliai ėjo pas mus manydami, kad čia prisipirks to, ko kitose parduotuvėse jiems neparduoda. Nieko panašaus. Net su sportininkais apie tai į kalbas nesileidžiame. Pirmiausia – asmens dokumentas, po to – pirkinys“, – sakė sostinėje esančioje parduotuvėje „Maistas sportui“ dirbanti moteris.

Sportininkams skirti energiniai preparatai paaugliams itin patrauklūs, nes juose yra didelė dozė stimuliuojamųjų medžiagų – kofeino, taurino, ženšenio, guaranino, o kaina smarkiai nesikandžioja. Viena tokio stimuliatoriaus dozė kainuoja apie 1,5–2 eurus. Sportininkai tokius preparatus naudoja per varžybas – paskutiniam jų etapui įveikti.

Visa bėda, kad tokie preparatai nesuteikia energijos, bet išsunkia paskutinius jos syvus. Tačiau paaugliams tai nė motais, ypač jie smaginasi juos maišydami su alkoholiu, o po to alpsta, nes širdis neištveria krūvio.

Prašo, kad nupirktų

Pasak Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovės Aušros Blaževičienės, tiek, kiek yra kliuvę baudų, visos jos teko maisto parduotuvių darbuotojams.

„Sulaukiame ir žmonių skundų, bet dažniausiai patys policijos pareigūnai tai išsiaiškina vykdydami prevencinę akciją „Energiniai gėrimai – tik suaugusiesiems“. Pareigūnai gali ir stebėti situaciją parduotuvėse, ir bando tų gėrimų nupirkti į talką pasikviesdami nepilnamečių.

O interneto parduotuvės – irgi rizikinga zona. Šią prekybos erdvę stebi atskiras policijos skyrius“, – sakė A.Blaževičienė.

Šiemet vasarį šio komisariato Viešosios tvarkos skyriaus nepilnamečių reikalų pareigūnės porą dienų paskyrė tik tam, kad pasižiūrėtų, kaip parduotuvėse laikomasi įstatymo reikalavimų – ar energiniai gėrimai nepatenka į nepilnamečių rankas. O prekyba, pasirodo, vyksta.

Neišsiaiškinus pirkėjų amžiaus, nepilnamečiams tie gėrimai parduoti ir Tryškių, ir Dūseikių kaimo parduotuvėse.

Vienoje jų pati pardavėja paauglėms pardavė energinių gėrimų, kitoje paaugliams nupirko 30-metė moteris.

Prekyba sumenko

Paaugliai mėgina suminkštinti suaugusiųjų širdį kaulydami, kad šie nupirktų jiems svaigalų, energinių gėrimų – taip pat.

Pasak „Maximos“ atstovės Renatos Saulytės, tokių bandymų pasitaiko kasdien.

„Apsaugos darbuotojai į tai reaguoja. Tad kartais prireikia kviesti policiją, bet dažniausiai užtenka įspėjimo, kad neperduotų gėrimų“, – sakė R.Saulytė.

Palyginti 2014-ųjų ir 2015-ųjų pirmojo pusmečio duomenis, energetinių gėrimų pardavimas šiemet krito apie 14 proc.

„Šių gėrimų pardavimas apskritai pastaruosius dvejus metus mažėja, – sakė R.Saulytė. – Labiausiai jis susitraukė pigių energetinių gėrimų lentynose, tokių kaip – „Zet“, „Dynamit“, o brangesnių – „Red Bull“, „Monster“ – ir kitų jis nepakito.

Uždraudus vartoti energetinius gėrimus nepilnamečiams, jų pardavimas sumenko, tačiau ne taip smarkiai, kaip tikėtasi priimant tokį sprendimą. 

Tam įtakos turi neigiama mitybos specialistų nuomonė, informacijos apie šių gėrimų daromą žalą sklaida bei sparčiai populiarėjanti sveika gyvensena“.  

Kliūva ir pirkėjams

2014 metų lapkričio 1-ąją Lietuvoje įsigaliojus Administracinių teisės pažeidimų kodekso pataisoms, nepilnamečiams asmenims draudžiama parduoti energinius gėrimus, kuriuose yra daugiau kaip 150 mg/l kofeino.

Energinių gėrimų pardavimas jaunesniems kaip 18 metų asmenims užtraukia baudą nuo 58 iki 116 eurų. Administracinė bauda nuo 15 iki 58 eurų skiriama ir asmenims, kurie energinių gėrimų nuperka ar kitaip perduoda nepilnamečiams.

Anot Policijos departamento, iš tų 11 atvejų po du pažeidimus nustatyta Telšių, Vilniaus ir Šilutės rajonuose, po vieną – Marijampolės, Pagėgių, Raseinių, Kretingos ir Švenčionių rajonuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.