Absurdas: „Achemos grupės“ vadovą skiria teisėjas

Vienos didžiausių Lietuvos kompanijų „Achemos grupė“ mažieji akcininkai rado užtarėjų ir teisme. Čia, pasirodo, ne tik nagrinėjami skundai, bet ir skiriami koncerno vadovai. Teisėjas visus pribloškė pareiškęs, kad tai būtina dėl pačios „Achemos grupės“ ateities.

Dėl teisėjo G.Seikalio sprendimo „Achemos grupės“ atstovai kreipėsi į Teisėjų tarybą su prašymu įvertinti teisėjo sprendimus ir veiksmus.<br>D.Umbraso nuotr.
Dėl teisėjo G.Seikalio sprendimo „Achemos grupės“ atstovai kreipėsi į Teisėjų tarybą su prašymu įvertinti teisėjo sprendimus ir veiksmus.<br>D.Umbraso nuotr.
Priėmęs absurdišką sprendimą teisėjas G.Seikalis po kelių dienų pats ėmė abejoti jo teisėtumu.
Priėmęs absurdišką sprendimą teisėjas G.Seikalis po kelių dienų pats ėmė abejoti jo teisėtumu.
R.Jurgaičio nuotr.
R.Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

(„Lietuvos rytas“)

Jul 22, 2015, 9:35 AM, atnaujinta Oct 24, 2017, 7:07 PM

Jeigu privačioje verslo kompanijoje nesutaria kai kurie akcininkai, naują generalinį direktorių gali skirti teismas. Tokia logika, pasirodo, vadovaujasi Lietuvos teismai.

Liepos 15 dieną Vilniaus apylinkės teismo teisėjas Gintaras Seikalis išleido nutartį, pagal kurią „Achemos grupės“ vadovu netikėtai paskyrė Kasparą Jurgelionį. Taip teisėjas patenkino „Achemos grupės“ akcininkių Marijos Kaminskienės ir Jūratės Žadeikienės, valdančių kiek daugiau nei dešimtadalį akcijų, prašymą.

Mažųjų koncerno akcininkių – M.Kaminskienės ir J.Žadeikienės – palankumą įgijęs K.Jurgelionis bando pakeisti jau kurį laiką koncernui vadovavusį Audrių Bendaravičių.

Toks teisėjo G.Seikalio sprendimas, žinoma, nustebino didžiuosius grupės akcininkus. Jie kaltina teisėją, kad jis yra šališkas, įpareigodamas eiti „Achemos grupės“ vadovo pareigas.

Vadina teisiniu absurdu

„Tai didžiausias teisinis absurdas. Teisėjai tiesiog negali to daryti, jei bendrovė nėra bankrutuojanti ar restruktūrizuojama“, – stebėjosi „Achemos grupės“ valdybos pirmininko pavaduotojas advokatas Gintaras Balčiūnas.

Pasak jo, bendrovės vadovą turi teisę skirti tik valdyba, o ne teisėjai. Pirmadienį susirinkusi „Achemos grupės“ valdyba nusprendė nušalinti K.Jurgelionį nuo įpareigojimų.

Nepaisant to, teismo nutartis lieka nepakeista.

Taigi kas šiuo metu iš tikrųjų yra „Achemos grupės“ generalinis direktorius? G.Balčiūnas informavo, kad vadovas yra A.Bendaravičius – jam šias pareigas pirmadienį pavedė eiti valdyba.

Ketina apsispręsti iš naujo

Teisėjas G.Seikalis „Lietuvos rytui“ teigė, kad „situaciją dėl „Achemos grupės“ spręsime šiandien arba rytoj“.

G.Seikalis informavo, jog sprendimas yra apskųstas, todėl nutartis gali būti keičiama tiek Vilniaus apylinkės, tiek aukštesnės instancijos teisme.

„Yra gautas skundas, ir jį mes spręsime“, – patvirtino teisėjas. O kaip dėl K.Jurgelionio vadovavimo „Achemos grupei“?

„Nutartis vykdytina skubiai“, – tepasakė teisėjas G.Seikalis.

Blokuoja ne pirmą kartą

Tai jau ne pirmas kartas, kai smulkios akcininkės M.Kaminskienė ir J.Žadeikienė siekia pakeisti „Achemos grupės“ vadovą. Praėjusių metų spalį teismui akcininkės pateikė ieškinį, kuriuo iš esmės buvo stengiamasi užblokuoti tuomet koncerno vadovo pareigas ėjusio Rimvydo Vaštako veiklą. Jo darbas buvo sėkmingai sustabdytas.

Koncernui prireikė net devynių mėnesių, kol aukštesnės instancijos teismas panaikino sprendimą, nurodydamas, kad taip daryti negalima.

O šį kartą atėjo eilė A.Bendaravičiui. Be to, praėjusią savaitę teisėjo G.Seikalio priimtas sprendimas užkirto kelią vykti akcininkų susirinkimui, kuris turėjo būti surengtas liepos 16 dieną.

Koncerno atstovai teigia, kad M.Kaminskienės ir J.Žadeikienės palankumą pelnęs K.Jurgelionis yra praradęs daugumos akcininkų bei valdybos narių pasitikėjimą. Bet teisėjas kažkodėl mano kitaip, todėl nusprendė – vienam didžiausių koncernų Lietuvoje turėtų vadovauti bendrovei nepriimtinas žmogus.

Paprašė nušalinti teisėją

Teisėjo G.Seikalio priimtoje nutartyje yra skelbiama: „Duomenų apie netinkamą K.Jurgelionio, kaip laikinojo generalinio direktoriaus, funkcijų vykdymą nėra.“

Nutartyje teigiama, kad taip siekiama užtikrinti įmonės veiklos tęstinumą ir jos „normalią ūkinę ir komercinę veiklą“.

Tačiau stambieji koncerno akcininkai su teisėjo logika nesutiko ir jau kitą dieną po sunkiai suprantamo sprendimo, liepos 17-ąją, paprašė teismo nušalinti teisėją nuo bylos.

Kreipėsi į Teisėjų tarybą

Koncernas savo pareiškime teigia, kad tokia teisėjo nutartis pamina ir griauna Lietuvos Respublikos, kaip teisinės valstybės, pamatus.

„Akivaizdu, kad tokia veika padaryta tyčia ir negali būti tik teisėjo nekompetencijos dalykas, nes asmuo negali dirbti tiek laiko teisėju“, – teigiama prašyme dėl nušalinimo.

Koncernas savo poziciją motyvuoja tuo, kad bendrovės vadovą turi skirti ne teisėjas, o bendrovės valdyba.

Tai įrašyta Akcinių bendrovių įstatyme, Civiliniame kodekse ir bendrovės įstatuose.

Todėl dėl teisėjo G.Seikalio sprendimo „Achemos grupės“ atstovai kreipėsi į Teisėjų tarybą su prašymu įvertinti teisėjo sprendimus ir veiksmus.

Teismo sprendimą žinojo iš anksto

„Achemos grupės“ pareiškime Vilniaus miesto apylinkės teismui konstatuojama, kad K.Jurgelionis, liepos 14 dieną pasirašydamas raštą teismui, jau žinojo, jog kitą dieną nutartimi bus įpareigotas vykdyti generalinio direktoriaus funkcijas.

Koncerno įsitikinimu, tai rodo išankstinį susitarimą dėl teismo sprendimo.

Teisėjas išsityčiojo iš Seimo narių

Vilniaus miesto antrojo apylinkės teismo teisėjas G.Seikalis išgarsėjo 2008 metais, kai piktinosi teisėjams nedidinamais atlyginimais, o vienoje bylų dalyvavusius parlamentarus išvadino marginalais ir priekaištavo dėl neišprusimo.

„Žvelgiant į dabartinius valdančiuosius, kurie save laiko visuomenės elitu, savo blizgučiais, meilužėmis ir medžioklėmis Afrikoje besipuikuojančiu „Gyvenimo būde“, atrodo, kad didžiajai daliai jų žodžių sąskambis „teisinė valstybė“ yra toks pat įstabus ir nesuprantamas kaip mambu-jambu genčiai skardinė nuo konservų. Grupė marginalų netgi išmąstė, kad tauta jiems suteikė mandatą nevykdyti Konstitucinio teismo sprendimų“, – atvirai savo tiesas dėstė teisėjas G.Seikalis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.