Ar Rusijai jau reikalinga deguonies kaukė? Tai, kas bado akis

Rusijos federalinė valstybės statistikos tarnyba („Rosstat“) išleido šviežią duomenų porciją apie Rusijos ekonomikos savijautą pirmajame 2015 metų pusmetyje, rašo „Slon Magazine“ apžvalgininkas Georgijus Nejaskinas. Antrąjį ketvirtį nuosmukis Rusijoje pagilėjo, pramonė ir mažmeninė prekyba yra laisvo kritimo būsenos, atlyginimai ir pensijos, atsižvelgiant į infliaciją, mažėja.

Dabartinė krizė Rusijoje užsitęs ilgiau, prognozuoja ekonomistai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Dabartinė krizė Rusijoje užsitęs ilgiau, prognozuoja ekonomistai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Dabartinė krizė Rusijoje užsitęs ilgiau, prognozuoja ekonomistai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Dabartinė krizė Rusijoje užsitęs ilgiau, prognozuoja ekonomistai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Jul 22, 2015, 2:50 PM, atnaujinta Oct 24, 2017, 4:12 PM

BVP kritimas balandį–birželį galėjo siekti 5 proc. lyginant su 2,2 proc. sausį–kovą, pažymi „Capital Economics“ analitikai, remdamiesi naujausiu „Rosstat“ pranešimu spaudai. Dabartinė krizė, kuri rutuliojasi ne taip dramatiškai, kaip per globalų nuosmukį prieš šešerius metus, tuo pačiu užsitęs ilgiau, prognozuoja ekonomistai. Pavyzdžiui, žemiau nurodytų trijų rodiklių mažėjimas jau tęsiasi ilgiau, negu kada nors anksčiau XXI amžiuje.

1. Gyventojų realiosios disponuojamosios pajamos (pakoreguotos atsižvelgiant į infliaciją pajamos atskaičius būtinus mokėjimus) mažėjo 8 mėnesius iš eilės metine išraiška. Per 2008–2009 metų krizę šis rodiklis smuko penkis mėnesius iš eilės. Birželį pajamos sumažėjo 3,5 proc. po 6,4 proc. gegužę – didžiausio šio rodiklio kritimo nuo 2008 metų.

2. Investicijos mažėjo metus ir septynis mėnesius iš eilės, tuo tarpu 2008–2010 metais smukimas tęsėsi metus ir keturis mėnesius. Gegužę ir birželį šis rodiklis sumažėjo daugiau kaip 7 proc. lyginant su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu. Visiška nesėkmė su investicijomis rodo bendrovių chronišką pesimizmą vertinant Rusijos ekonomikos ateitį.

3. Lygiai tiek pat laiko – metus ir septynis mėnesius – mažėja statybų apimtys, be to, pastaruosius du mėnesius tas kritimas išreiškiamas dviženkliu skaičiumi – apie 10 procentų. 2009–2010 metais šiame segmente nuosmukis buvo gilesnis, nors ir trumpesnės trukmės. Tada jis tęsėsi penkis ketvirčius.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.