Rusija ketina uždrausti importuoti Nyderlandų simbolį

Rusijos Federacijos veterinarijos ir fitosanitarijos priežiūros tarnyba (Rosselkhoznadzor) paskelbė, kad iš Nyderlandų importuojamos gėlės kelia sanitarinę „grėsmę“ Rusijai ir dėl to gali būti uždraustos, skelbia „Laisvosios Europos radijas“.

Tulpės.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Tulpės.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 22, 2015, 11:49 AM, atnaujinta Oct 24, 2017, 5:32 PM

Tarnyba pareiškime pažymėjo, kad gėlių importo iš Nyderlandų uždraudimas yra „labai tikėtinas“. Apie tokį sprendimą svarstoma tuo metu, kai Maskvos santykiai su Haga pasiekė kritinį tašką.

Savo ruožtu Rusijos pareigūnai teigia, neva šis svarstymas nėra politiškai motyvuotas ir juo nesiekiama nubausti Nyderlandų dėl to, kad šie palaiko Rusijai pritaikytas Europos Sąjungos sankcijas. Esą šis sprendimas taip pat nėra susijęs su Malaizijos lėktuvo katastrofos tyrimu.

„Tai nėra Kremliaus darbotvarkė“, – atsakė Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas, paklaustas, ar nėra sąsajų tarp galimo tulpių importo draudimo ir olandų iniciatyvos įkurti tarptautinį Jungtinių Tautų (JT) tribunolą katastrofai ištirti.

„Nesu šio klausimo supolitizavimo rėmėjas“, – pridūrė atstovas.

Per prieš metus įvykusią Malaizijos oro linijų lėktuvo katastrofą Rytų Ukrainoje žuvo visi juo skridę 298 keleiviai, dauguma jų buvo Nyderlandų piliečiai. Šalis vadovauja tarptautiniam tyrimui ir surinkti įrodymai liudija, kad lėktuvą galėjo numušti prorusiški separatistai, apginkluoti rusiškomis raketomis. Tuo metu Maskva priešinasi JT tribunolo įkūrimui ir taip pat neigia prikišusi nagus prieš tragiško įvykio.

Rusijos Federacijos veterinarijos ir fitosanitarijos priežiūros tarnyba tikina, kad olandų gėlėms gali būti pritaikytas draudimas, kadangi jose yra kenksmingų organizmų, keliančių rimtą grėsmę šalies ekonomikai ir žemės ūkio gamybai.

Bet koks draudimas galimai galėtų pridaryti milijonus dolerių nuostolių olandų tulpių augintojams. Nyderlandai yra didžiausia pasaulyje gėlių eksportuotoja, kasmet užauginanti 10 mlrd. olandiškų tulpių svogūnėlių.

Praėjusį rugpjūtį, imdamasi atsakomųjų veiksmų dėl šaliai pritaikytų Europos Sąjungos ir JAV sankcijų, Rusija uždraudė vakarietiškų maisto produktų importą. Birželį V. Putinas įsakė pratęsti embargą dar vieneriems metams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.