A.Janukonis ir A.Laurinaitis perka amoniako gamyklą JAV

„Icor“ koncernas perka amoniako gamyklą JAV. Į ją ketina investuoti 265 mln. JAV dolerių. Sandoryje dalyvauja ir buvęs „Achemos grupės“ vadovas Arūnas Laurinaitis.

Anksčiau šioje Luizianos gamykloje buvo gaminami biodegalai, o dabar lietuviai imasi amoniako gamybos.
Anksčiau šioje Luizianos gamykloje buvo gaminami biodegalai, o dabar lietuviai imasi amoniako gamybos.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Jul 23, 2015, 1:29 PM, atnaujinta Oct 24, 2017, 12:11 PM

Kaip teigiama Luizianos gubernatoriaus Bobbio Jindalo pranešime spaudai, projektas sukurs šimtus darbo vietų ir „bus svarbus postūmis centrinei Luizianai“. Į gamyklą ketina investuoti Lietuvoje registruota bendrovė „Investimus Foris“, susijusi su „Icor“.

„Ši tiesioginė užsienio investicija iš vienos pirmaujančių Europos Baltijos šalių regiono korporacijų antrinės bendrovės yra naujas Luizianos ekonominės plėtros sėkmės istorijos puslapis“, – teigia B.Jindalas.

Sandoryje dalyvauja ir buvęs „Achemos grupės“ vadovas Arūnas Laurinaitis.

„Luizianoje mes radome tinkamą vietą savo bendrovei augti ir klestėti“, – cituojamas lietuvis, kuris yra „Investimus Foris“ valdybos pirmininkas. Beje, „Achema“ taip pat gamina amoniaką.

„Turime didelį sklypą su trimis dujų įvadais, produktotiekiu, vamzdynais. Amoniakas naudojamas žemės ūkyje kaip trąša. Mes JAV matome didelę perspektyvą, nes amoniako JAV jau pradeda trūkti“, – lrytas.lt sakė „Icor“ valdybos pirmininkas Andrius Janukonis.

Lietuviai įsigijo šiuo metu nebeveikiančią gamyklą, uždarytą dar prieš trejus metus. „Tuo metu energetikos kainos buvo kitos, todėl gamyba buvo iškelta į Kiniją. Dabar dujų kainos sumažėjo, o žemės ūkio sektorius JAV – aukštumose“, – paaiškino A.Janukonis.

Jis teigė, kad amoniakas bus parduodamas tik JAV vidaus rinkoje, tiesa, yra galimybė jį eksportuoti.

„Achema“ anksčiau yra pirkusi amoniaką užsienyje, kai būdavo per brangu jį gaminti Lietuvoje dėl aukštų dujų kainų. A.Janukonis pabrėžė, kad buvusio „Achemos“ vadovo A.Laurinačio patirtis šiame versle yra neįkainojama.

„Tai žmogus, puikiai žinantis šį verslą, todėl jis labai reikalingas“, – pridūrė A.Janukonis.

Tikimasi, kad lietuvių įsigyta gamykla pradės veikti per 2,5 metų, nes ją reikia rekonstruoti.

„Vanguard Synfuels refinery“ gamykla buvo atidaryta dar 1977 metais, tačiau vėliau buvo uždaryta dėl aukštų dujų kainų. Lietuviai planuoja per metus pagaminti 500 tūkstančių tonų amoniako, skirto žemės ūkiui. Didelė dalis jo bus gabenama į kitas Šiaurės Amerikos valstijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: impact Investments and nlocking Growth