6 priežastys, kodėl taip greitai pinga auksas

Aukso kainos krito į penkerių metų žemumas. Investavę į šį metalą gali tik stebėti, kaip geltonasis metalas investuotojų rinkose praranda savo vertę kone kasdien. Pavyzdžiui, penktadienį pasaulio biržose aukso kaina krito iki 1,083 tūkstančio JAV dolerių už unciją arba 4,5 proc., palyginti su savaitės pradžia. 2011 m. rugsėjį už unciją prašyta 1,9 tūkstančio JAV dolerių. Analitikai teigia, kad auksas ir toliau pigs. Pateikiame 6 priežastis, kodėl taip vyksta:

Aukso kaina nepaliaujamai mažėja<br>123rf nuotr.
Aukso kaina nepaliaujamai mažėja<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 24, 2015, 1:19 PM, atnaujinta Oct 24, 2017, 6:51 AM

1. Stiprėjantis JAV doleris

JAV doleris stiprėja kartu su visa Valstijų ekonomika. Stiprėjanti valiuta – bloga naujiena auksui. Kaip pažymi britų dienraštis „Daily Telegraph“, auksas, kaip ir kiti metalai bei žaliavos, tarptautinėse rinkose prekiaujamas už JAV dolerius. Tai reiškia, kad jeigu dolerio vertė auga, investuotojai perka mažiau žaliavų, todėl mažėja jų paklausa ir kainos krenta. Taip atsitiko ir su auksu.

2. Stiprėjantis JAV doleris 2

Bet tai ne ne vienintelė priežastis, kodėl pinga auksas. Žurnalas „The Economist“ teigia, kad investuotojai iš naujo įvertina aukso kainą reaguojant į valiutų kursų svyravimus. Kai investuotojai supranta, kad aukso vertė neatitinka jų lūkesčių, metalas tiesiog išparduodamas rinkoje. Taigi padidėja aukso, kaip investicinio produkto, pasiūla, ir tai dar labiau lenkia kainą žemyn.

3. Palūkanų normų augimas

Daugėja ženklų, kad JAV bus didinamos palūkanų normos. Federalinių rezervų bankas paskleidė užuominų, kad kad bazinė palūkanų norma dar šiais metais gali būti pakelta. O tai esą sumažina nerizikingų aktyvų patrauklumą.

Investuojant į auksą negali tikėtis jokių dividendų, nes tai yra geras būdas laikyti savo aktyvus. Bet tai verta daryti blogais laikais, pavyzdžiui, per ekonominę krizę, kai palūkanų normos yra žemos, o aukso kaina kyla. Kai ekonominė situacija gerėja, tai palūkanų normos kartu su grąža auga.

4. Kinija perka mažiau

Svarbi priežastis, bet ne pagrindinė. Laikraštis „The Times“ pažymi lėtėjančią šalies ekonomiką, o tai atsiliepia pasaulinei aukso kainai. Kinija yra didžiausias žaliavų vartotojas pasaulyje, o nuo 2009 metų šalis padidino aukso atsargas 60 proc., ir pamažu mažina jų pirkimą, rašo „Daily Telegraph“. Analitikai nesitikėjo, kad Kinija taip smarkiai sumažins aukso pirkimą, todėl kaina nučiuožė žemyn.

5. Mažiau blogų naujienų

Situacija Graikijoje jau nėra tokia beviltiška, kai buvo visai neseniai. Susitarimas su kreditoriais dėl dar vieno paramos paketo nuramintų investuotojus. Vakarų šalių ekonomikos iš recesijos pereina prie augimo. Apokalipsė, kuri vertė investuotojus pirkti auksą, neįvyko.

6. Automatinė prekyba

Paskutinis punktas, kurį dažnai pamiršta analitikai, komentuojantys kritimus rinkose. Prekyba žaliavomis, metalais pasaulyje dažniausiai vyksta automatizuotai. „Daily Telegraph“ pastebi, kad programinė įranga veikia taip, kad išvengtų ypač žemų ir aukštų kainų lygio, taip suvaldant rizikas.

Auksas kaip tik pasiekė tokį žemą lygį, kad automatinė sistema jau vengia pirkimo.

Ar auksas ir toliau pigs?

Manoma, kad aukso kainos dar gali keistis, tačiau žymaus nuopuolio ar augimo nesitikima. Yra manančių, kad aukso kaina tarptautinėse rinkose turėtų kristi žemiau 1 tūkstančio JAV dolerių už unciją ribos. Bet jei makroekonominė situacija pasikeis į neigiamą pusę, Kinija vėl pradės gausiai supirkinėti aukso atsargas, požiūris į šį metalą vėl pasikeis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.