Dar vienam užsienyje įstrigusiam lietuvių laivui parūpino degalų

Susisiekimo ministerijai ketvirtadienio vakarą pavyko susitarti su SEB banku dėl reikiamos papildomos finansinės pagalbos laivui „Romuva“, stovinčiam Italijos Taranto jūrų uoste. Pervesti pinigai už degalus, maisto ir vandens atsargoms, susitarta su laivu dirbančiu agentu, kad „Romuva“ būtų kaip galima greičiau aprūpinta degalais. Naujausiomis Susisiekimo ministerijos žiniomis, penktadienio rytą laivui jau pilamas kuras.

Naktį į ketvirtadienį į Lietuvą grįžo pirmasis iš areštuotų „Lietuvos jūrų laivininkystės“ laivų – laivas „Deltuva“.<br>A.Plaitienės nuotr.
Naktį į ketvirtadienį į Lietuvą grįžo pirmasis iš areštuotų „Lietuvos jūrų laivininkystės“ laivų – laivas „Deltuva“.<br>A.Plaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 24, 2015, 10:27 AM, atnaujinta Oct 24, 2017, 7:43 AM

Naktį į ketvirtadienį į Lietuvą grįžo pirmasis iš areštuotų „Lietuvos jūrų laivininkystės“ laivų – laivasDeltuva“, parplaukęs iš Gdansko jūrų uosto.

Prie JAV krantų stovinčio laivo „Venta“ jūrininkai pranešė, kad nenori palikti laivo. Grįžti į Lietuvą pageidauja Italijoje esantys jūrininkai, dalis Portugalijoje stovinčio laivo „Voruta“ įgulos, du jūrininkai iš Senegale įstrigusios „Raguvos“.

Primename, kad ketvirtadienį Susisiekimo ministerija kreipėsi į Klaipėdos apygardos teismą su pareiškimu iškelti bankroto bylą AB „Lietuvos jūrų laivininkystė“.

Užsienio uostuose sulaikytuose penkiuose bendrovės laivuose iki ketvirtadienio buvo apie 100 jūrininkų. Įmonė darbuotojams skolinga daugiau nei 1,5 mln. eurų, o visos jos skolos siekia apie 20 mln. eurų.

Kritiką dėl „Lietuvos jūrų laivininkystės“ susisiekimo ministrui Rimantui Sinkevičiui išsakė prezidentė Dalia Grybauskaitė. Prezidentės nuomone, Susisiekimo ministerija, kuri yra pagrindinė „Lietuvos jūrų laivininkystės“ akcininkė, daug metų pasyviai stebi vis prastėjančią bendrovės situaciją ir nesiima būtinų ir veiksmingų sprendimų.

Susisiekimo ministras, komentuodamas bendrovės „Lietuvos jūrų laivininkystė“ būklę, aiškino dešimtmetį trukusia sudėtinga rinkos situacija ir viltimis, kad ji atsigaus. Tokias pat viltis greičiausiai puoselėjo ne tik bendrovės valdyba, bet ir kreditoriai, skolinę pinigus ir nekėlę bankroto bylos. 2002-aisiais „Lietuvos jūrų laivininkystė“ paėmė 13 mln. dolerių paskolą iš SEB banko. Sunkiai besivertusią kompaniją buvo siūlyta restruktūrizuoti, privatizuoti, didinti įstatinį kapitalą ir pan.

Penktadienį Vyriausybėje rengiamas pasitarimas dėl „Lietuvos jūrų laivininkystės“ finansinės padėties. Į pasitarimą pakviesti Susisiekimo, Finansų, Užsienio reikalų ministerijų, „Lietuvos jūrų laivininkystės“, SEB banko vadovai ir atstovai.

Sureagavo ambasados

Lietuvos diplomatai JAV ir Italijoje liepos 23 dieną susisiekė su šių šalių uostuose areštuotų „Lietuvos jūrų laivininkystės“ laivų įgulomis, uostų administracijomis ir šių šalių pareigūnais dėl galimos konsulinės pagalbos suteikimo įgulų nariams.

Lietuvos ambasada JAV susisiekė su laivo kapitono antruoju padėjėju ir teiravosi apie JAV uoste areštuoto laivo „Venta“ įgulos buvimo laive sąlygas ir poreikius. Pasak kapitono padėjėjo, įgulos nariai yra sveiki, nei vienam iš jų nereikia medicininės pagalbos, laive pakanka maisto ir vandens atsargų. Laive neseniai sutvarkytas kondicionierius, įgulos gyvenimo sąlygos yra geros, visi jos nariai turi asmens dokumentus. Jūreiviai nuolat bendrauja su šeimomis Lietuvoje. JAV institucijos ambasadai patvirtino, kad laivas „Venta“ yra teismo antstolio žinioje, laukiama teismo sprendimo. Lietuvos ambasada Italijoje patvirtino, kad Italijos teismo sprendimu laivas „Romuva“ sulaikytas Taranto uoste. Laivo kapitonas informavo Lietuvos konsulą, kad laivas turi maisto atsargų, o kuro ir vandens atsargos bus papildytos artimiausiu metu. Įgulos nariai turi asmens dokumentus ir pageidautų grįžti namo. Ambasada toliau palaiko ryšį su laivo įgula ir Italijos institucijomis, siekdama užtikrinti normalias jūrininkų gyvenimo sąlygas ir kartu su Susisiekimo ministerija sieks, kad jūrininkai kuo greičiau grįžtų į Lietuvą. Artimiausiu metu su Portugalijos uoste areštuoto laivo įgula ir uosto administracija bandys susisiekti Lietuvos ambasada Jungtinėje Karalystėje, akredituota Portugalijai. Su Dakare esančia laivo įgula bandys susisiekti Lietuvos ambasada Belgijoje, akredituota Senegalui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.