Mokslo įkvėpti pokyčiai – ir maisto pramonės srityje

Jau 17 metų besitęsiantis Kauno technologijos universiteto (KTU) ir įmonių grupės „KG Group“ bendradarbiavimas kilstelėtas į naują lygį – pasirašyta sutartis, kurioje išryškinti abiejų pusių norai bei siekiai.

„KG Group“ vadovas T.Barštys ir KTU rektorius P.Baršauskas pasirašė bendradarbiavimo sutartį, kuri padės rengti pajėgius valdyti naujausias technologijas ir atlikti užduotis ateities verslo struktūrose jaunus specialistus.<br>P.Mantauto nuotr.
„KG Group“ vadovas T.Barštys ir KTU rektorius P.Baršauskas pasirašė bendradarbiavimo sutartį, kuri padės rengti pajėgius valdyti naujausias technologijas ir atlikti užduotis ateities verslo struktūrose jaunus specialistus.<br>P.Mantauto nuotr.
Mokslo išradimai praverčia maisto įmonėms. Tarkim, kompiuterinė pro- grama „Face Reader“ nustato, kaip žmogus reaguoja paragavęs gaminio.<br>P. Mantauto nuotr.
Mokslo išradimai praverčia maisto įmonėms. Tarkim, kompiuterinė pro- grama „Face Reader“ nustato, kaip žmogus reaguoja paragavęs gaminio.<br>P. Mantauto nuotr.
P. Mantauto nuotr.
P. Mantauto nuotr.
P. Mantauto nuotr.
P. Mantauto nuotr.
P. Mantauto nuotr.
P. Mantauto nuotr.
P. Mantauto nuotr.
P. Mantauto nuotr.
P. Mantauto nuotr.
P. Mantauto nuotr.
P. Mantauto nuotr.
P. Mantauto nuotr.
P. Mantauto nuotr.
P. Mantauto nuotr.
P. Mantauto nuotr.
P. Mantauto nuotr.
P. Mantauto nuotr.
P. Mantauto nuotr.
P. Mantauto nuotr.
P. Mantauto nuotr.
P. Mantauto nuotr.
P. Mantauto nuotr.
P. Mantauto nuotr.
P. Mantauto nuotr.
P. Mantauto nuotr.
P. Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (15)

Audronė Urvelytė

Jul 25, 2015, 5:49 AM, atnaujinta Oct 24, 2017, 3:56 AM

KTU specialistai šia proga svečiams parodė, kuo jie gali būti naudingi maisto pramonei. Mokslininkų sukurti prietaisai bei programos įvertina produktų šviežumą, švarumą ar net skonines savybes.

Verslo atstovų parama neapsiriboja vien finansine parama įvairioms mokslo programoms, kaip dar įprasta manyti.

Pramonės įmonės gali padėti rengti specialistus, kurie bus pajėgūs valdyti naujausias technologijas ir atlikti užduotis ateities verslo struktūrose.

Vardijo svarbiausius lūkesčius

„Tiek verslo įmonėse, tiek mokslo įstaigose pokyčiai vyksta kiekvieną dieną ir į juos būtina reaguoti“, – kalbėjo KTU rektorius profesorius Petras Baršauskas.

Pasak jo, universitetas nori parengti specialistus, kurie ateityje galėtų sėkmingai dirbti ir pritaikyti įgytas žinias.

Ko reikia, kad šis tikslas būtų pasiektas?

„Verslo struktūrų atstovų patarimai labai praverstų rengiant mokymo programas, universitetui labai reikia dėstytojų praktikų, įmonės turėtų sudaryti sąlygas studentams atlikti praktiką“, – pagrindinius siekius vardijo KTU rektorius P.Baršauskas.

Žmogaus niekas nepakeis

„Verslo įmonės, norėdamos užsitikrinti specialistų potencialą, turi padėti studentams įgyti praktinių žinių ir įsilieti į darbo rinką, todėl svarbu sudaryti sąlygas praktikai, leisti pasinaudoti gamybos bazėmis. Kasmet „KG Group“ įmonėse praktiką atlieka apie 100 studentų iš įvairių Lietuvos aukštųjų mokyklų. Daugiau kaip trečdalis pasilieka dirbti mūsų įmonėse. Didžiąją jų dalį sudaro KTU absolventai. Geras specialistas yra brangiausias turtas. Kad ir kokias technologijas naudotume, visur reikalingi žmonės“, – kalbėjo „KG Group“ vadovas Tautvydas Barštys.

Pasak jo, labai apmaudu matyti, kad aukštojo mokslo diplomą įgijęs jaunuolis kartais tampa braškių rinkėju užsienio šalyse.

„Kurdami aukščiausios kokybės, saugius ir sveikatai naudingus gaminius labai norėtume dirbti taikydami naujausias technologijas, tačiau ne visada galime tai daryti. Kartais būna labai nemalonu pripažinti, kad laikas mus aplenkė“, – kalbėjo T.Barštys.

Šiuo metu grupėje dirba daugiau kaip 3000 žmonių, jos įmonės specializuojasi gaminant maisto produktus.

Išradimai stulbina

„Pasiekėme ribą, kai mokslo ir verslo bendradarbiavimas tampa neišvengiamybe. Tik tokiu būdu galime tinkamai reaguoti į žaibiškai vykstančius pokyčius rinkoje“, – bendros veiklos poreikį aiškino „KG Group“ valdymo grupės direktorius Darius Samuolis.

KTU specialistai jau dabar savo laboratorijose naudoja prietaisus ir technologijas, galinčias padėti verslininkams kasdieniame darbe.

Vadinamoji elektroninė nosis „Peres“ gali nustatyti, ar neapdorota mėsa ir žuvis tinkama naudoti.

Norint atlikti tokį tyrimą reikia turėti išmanųjį telefoną ir atsisiųsti specialią programėlę. Tuomet daviklis pridedamas prie produkto, ir netrukus telefone atsiranda įrašas, parodantis, ar žaliava patiekalui visiškai sugedusi, ar pradėjusi gesti, ar tinkama naudoti.

Neseniai pradėta prietaiso „Peres“ serijinė gamyba, juo domisi gamintojai iš įvairių šalių.

Kompiuterinė programa „Face Reader“ nustato, kaip žmogus reaguoja paragavęs gaminio. Kompiuteryje įrengta vaizdo kamera fiksuoja veido išraišką paragavus patiekalo. Pagal užfiksuotas emocijas galima nustatyti, ar žmogui gaminys patiko.

Jeigu teigiamas atsakymas užfiksuojamas ištyrus kelias dešimtis bandymuose dalyvaujančių žmonių, sėkmė gaminiui beveik garantuota.

Mokslininkai taip pat gali pasiūlyti prietaisą „Acoustic“ grūdų užterštumui išmatuoti, šiam tyrimui naudojamas akustinis signalas.

Didžiausias tyrimo privalumas – jo greitis. Cheminė analizė galbūt tiksliau nustato užterštumą, tačiau ji užtrunka gerokai ilgiau ir kainuoja brangiau.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.