Palangiškiai pavargo nuo mašinų

Palangoje pasibaigus 1000 km lenktynėms, kurorto valdžia jau laužo galvą dėl kitų metų renginio datos, kad vėl netektų skęsti automobilių spūstyse ar uždaryti kelių.

Keturias dienas kurorte tvyrojęs eismo chaosas supykdė palangiškius.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Keturias dienas kurorte tvyrojęs eismo chaosas supykdė palangiškius.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas“)

Jul 25, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Oct 24, 2017, 3:56 AM

Per patį vidurvasarį Vydmantų sankryžoje jau 16 metų vykstančios 1000 km lenktynės džiugina automobilių sporto mėgėjus ir pritraukia vis daugiau užsienio šalių lenktynininkų.

Tačiau lenktynių renginių metu net keturioms dienoms uždaromi magistraliniai keliai Klaipėda–Liepoja ir Šiauliai–Palanga piktina vietos gyventojus ir erzina prie jūros vykstančius poilsiautojus, kurie ir gaišta laiką, ir degina degalus važiuodami aplinkkeliu ar stovėdami spūstyse.

Uždaro kelius aplink kurortą

Sustabdžius eismą Vydmantų sankryžoje iš Klaipėdos į Palangą ir Latvijos link važiuojantys automobiliai priversti sukti vieninteliu keliu pro Nemirsetą.

Prie jūros važiuojantys nuo Šiaulių pusės vairuotojai guodėsi nebent tuo, kad šiemet jiems nereikėjo kratytis žvyrkeliais, o Palangą galėjo pasiekti nuo viaduko pasukę asfaltuotu aplinkkeliu.

Tačiau lenktynių trasą apvažiuojant Darbėnų keliu kelionė į ranka pasiekiamą Palangą poilsiautojams prailgsta dar dešimčia kilometrų.

Šiemet uždarytas kelias Šiauliai–Palanga akibrokštu virto Kretingos rajono valdžiai.

Rekonstravus Vydmantų viaduką ir atidarius Palangos aplinkkelį rajono vadovams buvo žadama, kad nuo šiol lenktynių trasą trumpiausiu keliu bus galima aplenkti viaduko nuovažomis.

Tačiau tik uždarius kelią paaiškėjo, kad į darbą Palangoje vykstantys vietos gyventojai nepatogumų neišvengs.

„Kad žmonėms teks sukinėtis aplinkiniais keliais, sužinojome tik uždarius viaduką. Dėl to nespėjome paruošti ir trumpesnio žvyrkelio per Vydmantus ir Vilimiškės kaimą“, – bėdojo Kretingos rajono savivaldybės administracijos direktorius Virginijus Domarkas.

Palanga dūsta nuo automobilių

Lenktynių dienomis gerokai išaugusį transporto priemonių srautą mieste patiria ir Palanga.

Pro Nemirsetą važiuojantys automobiliai prie pagrindinės kurorto sankryžos transporto spūstį sudaro Klaipėdos plente. Šioje sankryžoje negelbėjo ir šviesoforai, todėl visas 4 dienas eismą teko reguliuoti policijos pareigūnams.

Automobilių eilės tvenkėsi ir miesto centre, nes norėdami aplenkti transporto spūstį prie pagrindinės kurorto sankryžos vairuotojai suko Vytauto gatve.

Keturias dienas tvyrojęs eismo chaosas šįmet, regis, perpildė palangiškių kantrybės taurę.

„Liepos viduryje Palanga ir taip plyšta nuo poilsiautojų. O čia dar mieste gatves savo automobiliais užkemša lenktynininkai, renginio žiūrovai“, – skundėsi Palangos gyventojai.

Kurortinio sezono įkarštyje Palangoje vykstančios lenktynės ir į jas atvykstantis transporto priemonių srautas jau ėmė erzinti ir kurorto savivaldybę.

„Mes jau seniai pageidaujame, kad lenktynės vyktų tuo laikotarpiu, kai kurorte baigiasi poilsiautojų antplūdis. Taip būtų erdviau patiems lenktynių dalyviams.

Laimėtų ir pats kurortas, nes populiarus renginys poilsiautojų pritrauktų tuomet, kai jų ima trūkti“, – teigė Palangos meras Šarūnas Vaitkus.

Jo manymu, miestui tinkamiausia renginio data būtų paskutinis rugpjūčio savaitgalis.

Pageidauja pinigų

1000 km lenktynes organizuojanti įmonė „Promo Events“ apie varžybų datos keitimą anksčiau į kalbas nesileisdavo. Miesto valdžiai būdavo tvirtinama, kad į pasaulio automobilių sporto kalendorių įtrauktų lenktynių Palangoje laikas nebegali būti stumdomas.

Bet šiemet „Promo Events“ vadovas Darius Jonušis užsiminė, kad tai padaryti būtų įmanoma.

„Ilgų distancijų lenktynių kalendoriuje birželį ar rugpjūtį laisvų langų yra, bet norint pakeisti datą reikia daug išlaidų reklamai.

Galbūt iš pradžių tektų atlyginti dalį lenktynininkų atvykimo ar apgyvendinimo išlaidų.

Manau, kad už 30–50 tūkst. eurų tai būtų galima padaryti“, – teigė D.Jonušis.

Šią sumą galėtų surinkti lenktynėmis suinteresuoti Palangos verslininkai ar miesto savivaldybė, nes tokio rango varžybos sukuria nemažą pridėtinę vertę.

„Biudžeto lėšomis tiesiogiai finansuoti komercinių varžybų negalime. Pasirašius bendradarbiavimo sutartį būtų galima svarstyti galimybę skirti lėšų sportinio renginio reklamai, bet jis žiūrovams turėtų būti nemokamas“, – mano Š.Vaitkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo