„Morgan Stanley“ Rusijos ekonomikai pranašauja „ilgą žiemą“

Atsižvelgiant į dabartinę situaciją, nuo naftos ir dujų priklausomos Rusijos ekonomikos laukia „ilga žiema“, sako „Morgan Stanley Investment Management“ besiformuojančių rinkų direktorius Ruchiras Sharma. Rublis silpsta ir dėl stiprėjančio euro.  

Euras stiprėja, o rublis smunka.<br>123rf.com nuotr.
Euras stiprėja, o rublis smunka.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-07-27 13:40, atnaujinta 2017-10-23 18:06

Rublį dar susilpnins naftos kainos 

Pasak jo, naftos kainos bus naujame lygyje.Dabar Rusijoje „padėtis stabili, bet tam stabilumui būdinga stagnacija“, sakė R.Sharma duodamas interviu agentūrai „Bloomberg“. Jis pabrėžė, kad nežino, kiek laiko tas stabilumas su stagnacija gyvens taikiame sambūvyje, bet dabar jo prognozė tokia.

Investuotojai, sugrįžę į Rusiją po vertybinių popierių rinkos griūties 2014 metais, vėl pradėjo trauktis iš šios šalies, kai naftos kainos vėl ėmė kristi, o rublis – silpti, pažymi „Bloomberg“.

Agentūra pateikia pavyzdžius: Prancūzijos banko „BNP Paribas“ aktyvų valdymo padalinio Rusijoje pardavimas ir Marko Mobiuso fondo „Templeton Russia and East European Fund“ likvidavimas.Kaip jau rašėme, pirmadienį, liepos 27 dieną 11.06 val. Lietuvos laiku „Brent“ rūšies žaliavinės naftos barelio kaina pirmą kartą nuo kovo mėnesio nukrito iki 54,51 dolerio, paskui save nusitempdama ir rublį: šio kursas euro ir dolerio atžvilgiu grįžo prie kovo mėnesio verčių (atitinkamai 65,23 rublio už eurą ir 58,88 rublio už dolerį).

Pasiekė naują ribą

Portalo „rbc.ru“ duomenimis, į dienos pabaigą rublio kursas smuktelėjo dar daugiau. O portalas „finanz.ru“ skelbia, kad praeitą savaitę Maskvos biržoje užfiksuotas staigus stambių lošėjų pozicijų keitimas ateities sandorių rinkoje.

Jie prarado viltį, kad rublis gali sustiprėti. Nuo liepos 21 iki 23 dienos per 2 tūkstančius juridinių asmenų uždarė vadinamąsias ilgąsias pozicijas (kai buvo tikimasi, jog rublis stiprės – Red.) ir atidarė trumpąsias pozicijas (tikintis pelno iš rublio kritimo – Red.).

Euro kursas biržoje pirmadienio rytą kilstelėjo ir persirito per 65 rublius. Paskutinį kartą bendrosios Europos valiutos vertė šią ribą buvo peržengusi kovo 20 dieną, rašo portalas rbc.ru.

10.49 val. Maskvos (ir Lietuvos – Red.) laiku bendrosios Europos valiutos kursas pasiekė maksimalią atžymą – 65,23 rublio už eurą. Tai 1 rubliu ir 6 kapeikomis daugiau, negu penktadienio vakarą, kai prekyba biržoje ėjo į pabaigą – tada euras buvo parduodamas maždaug po 64,17 rublio.

Bendrosios Europos valiutos vertė peržengė 65 rublių atžymą pirmą kartą nuo kovo 20 dienos. Dolerio kursas biržoje pasiekė 58,88 rublio. Tai 46 kapeikomis daugiau, negu JAV valiuta kainavo užbaigiant prekybą penktadienio vakare. Tada doleris kainavo 58,42 rublio.

Rusijos valiutos kursas tradiciškai siejamas su naftos kainomis. „Brent“ rūšies naftos kaina, sudarant ateities sandorius rugsėjui, Londono ateities sandorių biržoje (ICE Futures Exchange) pirmadienį nukrito iki 54,51 dolerio už barelį (11.06 val.Maskvos ir Lietuvos laiku), o tai 0,2 proc. mažiau, negu ji kainavo prieš uždarant biržą ankstesnę prekybos dieną. Penktadienį minėtos rūšies žaliavinės naftos minimali kaina buvo nukritusi iki 54,45 dolerio už barelį.

Praėjusią savaitę „Morgan Stanley“ analitikai paskelbė prognozę, kad naftos kainos kris labiausiai per pastaruosius 30 metų. Pasak jų, per pastarąjį pusmetį naftos gavybos apimtys OPEC šalyse padidėjo maždaug 1,5 mln. barelių per parą.

Jeigu į rinką bus patiekta Irano ir Libijos naftos, tai gali sukelti didžiausią per pastaruosius 30 metų šios pramonės nuosmukį, kuris prasidėjo 1986 metais, prognozuoja „Morgan Stanley“ analitikai.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.