Ar Kinijos akcijų rinkų drebėjimas supurtys Europą?

Antradienį žemyninėje Kinijos dalyje akcijų rinka po istorinio akcijų išpardavimo pirmadienį toliau smunka. Kinijoje akcijų indeksas „Shanghai Composite“ sumažėjo 4,3 proc., iki 3567,38 punkto.

Penktadienį paskelbta ekonominė statistika nuvylė rinkas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Penktadienį paskelbta ekonominė statistika nuvylė rinkas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 28, 2015, 9:35 AM, atnaujinta Oct 23, 2017, 2:56 PM

Kinijos vertybinių popierių rinka pirmadienio rytą krito į 2007 metų vasario žemumas, ir tai didžiausias toks nuosmukis per aštuonerius metus.

Akcijų išpardavimai tęsiasi ir toliau, nepaisant Kinijos vyriausybės pastangų stabilizuoti rinkas ir sustabdyti chaosą, informuoja BBC.

Šalies centrinis bankas pranešė įliesiantis 50 mlrd. juanių į pinigų rinkas. Centrinis bankas taip pat tvirtina, kad pagrindiniai šalies ekonominiai rodikliai stabiliai gerėja.

Be to, penktadienį paskelbta ekonominė statistika nuvylė rinkas. Kinijos pramonės bendrovės paskelbė apie sumažėjusius pelnus. Kinijos pramonės įmonių akcijos kotiruojamos biržoje, tad paskelbta statistika apie sumažėjusius pelnus skaudžiai smogė akcijoms. Taip pat paaiškėjo, kad Kinijos pramonė susilpnėjo labiausiai per 15 mėnesių.

Honkonge „Hang Seng“ indeksas prekybos pradžioje nukrito 0,53 proc., iki 24229,47 punkto.

Tai, kas vyksta Kinijoje, negali nuošaly palikti Europos. Juk europiečių eksportas į Kiniją 2013-aisiais sumušė rekordą – pasiekė 148 mlrd. eurų. Kasdienė prekyba tarp Kinijos ir Europos įvertinama milijardu eurų.

Apie galimus nuostolius dėl situacijos Kinijoje jau prabilo BMW ir „Philips“. Europos automobilių gamintojai – rimčiausi žaidėjai Kinijoje. Pavyzdžiui, BMW pardavimai Kinijoje sudaro 19 proc., rašo cnn.com. Iš investuotojų, kurie dėl akcijų rinkų pokyčių patiria nuostolių, nemažai smulkiųjų žaidėjų. Vadinasi, tai gali paveikti vartojimą, o tai, be abejo, atsigręš prieš eksportuotojus iš Europos.

Vis dėlto kai kurie ekonomistai svarsto, jog didesnė grėsmę nei Kinija Europai kelia kad ir nebaigti spręsti Graikijos reikalai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.