Nuostolingą verslą uždarė savininkai iš Baltarusijos?

Prekybos tinklas „Fresh Market“ nutraukė produktų pristatymą į namus todėl, kad jų akcininkai baltarusiai nusprendė daugiau nefinansuoti šio verslo. Tokią versiją dėsto rinkos analitikai ir bendrovės darbuotojai, kurie kreipėsi į lrytas.lt. Esą pigus pristatytas nors ir buvo patogus miestiečiams, tačiau savininkai iš Baltarusijos, išvydę nuostolius, iškart nusprendė to atsisakyti.

Produktų pristatymo paslauga buvo populiari, tačiau nuostolinga.
Produktų pristatymo paslauga buvo populiari, tačiau nuostolinga.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Jul 30, 2015, 2:39 PM, atnaujinta Oct 21, 2017, 4:05 PM

Baltarusijoje valdo didžiausią tinklą

Investicijos į „Fresh Market“, tiekėjų teigimu, ateina iš Baltarusijos. Tai, kad akcininkai gyvena užsienyje, patvirtina ir oficialūs duomenys.

„Fresh Market“ nuo 2013 iki 1014 m. buvo valdoma Kipre registruotos bendrovės „Ipsun Holding Limited“. Ji užsiima didmenine vaisių ir daržovių, aliejaus bei bakalėjos prekyba bei importu. Bendrovės būstinė yra Vilniuje, „Europos“ dangoraižyje.

2014 m. „Fresh Market“ už neviešinamą sumą įsigijo kita Kipro kompanija „Aletrad 2001 Trading Limited“, o 3 proc. akcijų atiteko tinklo vadovui Sauliui Urbonui. Pastarasis žiniasklaidai atsisakė komentuoti, kas stovi už šių Kipro bendrovių.

Bendrovė registruota lengvatinių mokesčių zonoje.

Tačiau yra žinoma, kad patys akcininkai gyvena Baltarusijoje ir yra susiję su didžiausiu prekybos tinklu toje šalyje „Euroopt“.

Nuostoliai pasirodė per dideli

Beje, šis prekybos tinklas šiais metais ne kartą turėjo problemų dėl vėluojančių atsiskaitymų tiekėjams, dėl to vasarį net sulaukė priekaištų iš Baltarusijos prekybos ministerijos. Per 300 parduotuvių turintis „Euroopt“ pristato save kaip itin žemų kainų tinklą.

Kad „Fresh Market“ akcininkai yra Baltarusijos verslininkai, ne kartą rašė tiek Lietuvos, tiek Baltarusijos spauda.

„Fresh Market“ vadovas S,Urbonas pirmadienį paskelbė, kad prekyba internetu stabdoma, nes yra nuostolinga. Tačiau bendrovės darbuotojai teigia, kad atsakymo reikia ieškoti Baltarusijoje.

„Baltarusiai tiesiog nutraukė finansavimą. Prieš du mėnesius buvo atvykę savininkai ir jie pašiurpo, ką čia pamatė“, – lrytas.lt dėstė vienas „Fresh Market“ darbuotojas.

Jo teigimu, akcininkams nepatiko pernelyg didelis išlaidavimas. „Administracijos atlyginimai yra dideli, o „Ipsun“ įsikūrė prabangiame „Europos“ dangoraižio aukšte. Savininkai pamatė, kaip čia išlaidaujama, kokius nuostolius neša produktų pristatymas, todėl nusprendė verslo daugiau nefinansuoti“, – teigė darbuotojas.

Vieno aukšto nuoma „Europos“ dangoraižyje gali siekti 10 tūkstančių eurų.

Savininkų vizitas – lemiamas

„Fresh Market“ darbuotojas teigė, kad anksčiau į Lietuvą prižiūrėti verslo atvykdavo žemesnio rango atstovai, tačiau pagrindinių akcininkų vizitas esą buvo lemiamas.

Panašu į tai, kad sprendimas buvo staigus ir netikėtas. Kaune „Fresh Market“ maisto pristatymo į namus paslaugą pradėjo teikti tik liepos 8 dieną, o liepos 27 dieną viskas buvo nutraukta.

„Tai dideli kaštai ir labai ribotas laikas, kai įmonė gali panešti tokius nuostolius. Jie tikrai turėjo būti nemaži, nes produktai gabenti mažais automobiliais, ir už itin mažą kainą“, – samprotavo Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdantysis direktorius Laurynas Vilimas.

„Fresh Market“ išsiskyrė rinkoje žema produktų pristatymo į namus kaina. Bendrovė nemokamai gabeno prekes įsigijus jų vos už 9 eurus, kai jų konkurentė „Barbora“ yra nustačiusi mažiausią sumą – 39,99 euro.

„Netgi Vilniaus atstumams tokia suma buvo labai maža. Savininkai, matyt, nusprendė, kad tai pernelyg nuostolinga“, – mano L.Vilimas.

Parduotuvės dirbs ir toliau

„Fresh Market“ jau atleido dalį darbuotojų, tačiau žada, kad prekybos centrai ir toliau dirbs. Nes jie neša pelną.  Tiesa, kai kurios parduotuvės jau buvo uždarytos anksčiau.

„Pagrindinė veikla, matyt, teikia pelną, tad uždarinėti verslo neapsimoka. Manau, kad ilgalaikėje perspektyvoje prekybos internetu verslo uždarymas „Fresh Market“ veiklai neatsilieps“, – mano Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovas.

Pirmadienį „Fresh Market“ vadovas S.Urbonas noriai atsakinėjo į klausimus, bet kitomis dienomis bendrauti jau nepanoro.

Pirmasis prekybos centras „Fresh Market“ Lietuvoje atidarytas 2013 m. birželio mėnesį Vilniuje, Žvėryno rajone. „Fresh Market“ tinklui priklauso 26 parduotuvės Vilniaus ir Kauno miestuose bei rajonuose, Šiauliuose, Panevėžyje, Marijampolėje, Telšiuose, Alytuje, Druskininkuose, Varėnoje, Palangoje, Lentvaryje.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.