JAV papildė juodąjį sąrašą, su jo herojais – jokio verslo

JAV prezidento Baracko Obamos administracija išplėtė sankcijas

JAV prezidento Baracko Obamos administracija išplėtė sankcijas Rusijai, prorusiškoms kompanijoms ir asmenims, susijusiems su konfliktu Ukrainoje.<br>AP nuotr.
JAV prezidento Baracko Obamos administracija išplėtė sankcijas Rusijai, prorusiškoms kompanijoms ir asmenims, susijusiems su konfliktu Ukrainoje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

2015-07-31 12:11, atnaujinta 2017-10-22 14:14

Iždo departamentas paskelbė į juodąjį sąrašą įtraukęs 26 fizinius ir juridinius asmenis. Jų turimos lėšos ir kitas JAV teritorijoje esąs jų turtas bus įšaldytas. Be to, amerikiečiams draudžiama su šiais, į juodąjį sąrašą patekusiais, asmenimis vystyti verslą.

„Šiandienos veiksmas pabrėžią mūsų ryžtą išlaikyti spaudimą Rusijai dėl tarptautinės teisės pažeidimų ir konflikto kurstymo Rytų Ukrainoje. Mūsų žinutė aiški: mes ir toliau veiksime taip, kad užtikrintume mūsų sankcijų efektyvumą“, – nurodė Iždo departamento atstovas Johnas E. Smithas.

13 iš 26 į naująjį sankcijų sąrašą patekusių asmenų buvo nubausti, nes padėjo kitiems, anksčiau į juodąjį sąrašą įtrauktiems asmenims, išvengti apribojimų. Vienas tokių – Romanas Rotenbergas – Rusijos verslininko Boriso Rotenbergo sūnus.

Iždo departamento teigimu, penki asmenys, kuriems pritaikytos sankcijos, yra Ukrainos piliečiai, kaltinami korupcija ir demokratijos pažeidimais.

Iždo departamento puslapyje skelbiama, kad tarp jų – nuverstojo Ukrainos vadovo Viktoro Janukovyčiaus sūnus Oleksandras Janukovyčius ir buvęs Ukrainos aplinkosaugos ministras Eduardas Stavickis.

Dar penki asmenys, patekę į juodąjį sąrašą, valdo pernai Rusijos aneksuoto Krymo pusiasalio uostus. Sankcijos taip pat pritaikytos Krymo keltų tarnybos operatoriui ir dviem Rusijoje veikiančioms ginklų bendrovėms, tame tarpe – „Kalashnikov“ koncernas.

Papildomai Iždo departamento paskelbtame sankcijų sąraše įvardyta keletas antrinių „Rosneft“ naftos kompanijos įmonių ir keletas organizacijų, susijusių su „Vnesheconombank“ banku.

Pasak prezidentės Dalios Grybauskaitės, JAV Iždo departamento sprendimas plėsti sankcijas Rusijai yra tinkamas ir nuoseklus Rusijos politikos Ukrainos atžvilgiu vertinimas. Jos nuomone, tai gali padėti atnaujinti diskusijas dėl sankcijų Rusijai ir Europos Sąjungoje.

Rusija toliau nevykdo Minsko susitarimų ir tęsia agresiją Rytų Ukrainoje. Todėl tik principinga pozicija ir nuoseklus jos laikymasis gali padėti Ukrainai kovojant su agresore. Tikimės, kad šis JAV sprendimas atnaujins diskusijas ir Europos Sąjungoje dėl sankcijų Rusijos atžvilgiu išplėtimo“, – sakė prezidentė, kurios komentarą BNS perdavė spaudos tarnyba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.